Első kommentárok: Ki szép, ki jó

Posted by
Szűcs Gábor Róbert
>Hogy Dobrev mindenütt jó miniszterelnök lenne, csak itt nem? Miért nem? Ha nem piszkálnak bele az oroszok, Hillary is jó elnök lett volna. Függetlenül attól, hogy férje (aki, ugyebár, férfi létére munkaidő alatt szoptatott) hát…egy meglehetősen zavaros, de inkább képmutató erkölcsű országban erkölcsileg izé.
Akkor itt miért lenne rossz olyan női miniszterelnök, aki igazi européer? Ha olyan visszataszító lenne, akkor már az előválasztáson is alulmaradt volna. Gyurcsány valóban nem volt jó miniszterelnök, ezt ő maga is elismerte (és nincs mentség: Bajnai volt az igazi. A miniszterelnöki “szereplőválogatás” meg végképp nevetséges és megalázó volt, főként az érintettek számára.). Gyurcsány most se jó szónok, sőt szerintem általában rettenetes, na de Dobrev Klára nem azonos a férjével.
Gyurcsánnyal szemben a fentieken kívül az alapvető kifogás, hogy sz@rrá verte a 2006-os vitában Orbánt, sőt, utána még vigasztalta is, ami végképp bosszúra sarkallta a különben is leplezetlenül bosszúvágyó ellenfelét (kedvenc filmje bevallottan a Volt egyszer egy vadnyugat, épp a bosszú miatt).
Mi több: én inkább a különbségeket látom Dobrev és Gyurcsány között: az asszony sokkal intellektuálisabb, műveltebb, nemzetközileg elfogadottabb és ismertebb, a szó minden értelmében elegánsabb, mint férje. (Hungaroführerrel már össze se hasonlítom: aki zsebre tett kézzel fog kezet és közben olyan, mintha eresztene egy nagyot, az úgy veszi ki magát, mint diszón a frakk. És Dobrevnek eszébe sem jut gyűlölni az intellektualitást, a műveltséget az intelligenciát, mint ami a félművelt Hungaroführerból szinte sugárzik). A DK második vonalában persze vannak (számomra) borzalmas alakok , tükörsima intellektusú mozgalmárok (co.: 1980) de hát 1. sem Karácsony, sem Márky-Zay szakértőit, háttér-embereit nem ismerjük igazán 2. egyáltalán nem biztos, hogy a mozgalmárok lesznek a kormányban, – pláne egy koalíciós kormányban! 3. Azért Kásler- meg Szijjártó-félék abban a gárdában sem nagyon vannak, őket igen nehéz alulmúlni, ez is igaz.
Dobrev minden bizonnyal jól válogatná meg a kormányát. A többi estben nem vagyok ebben biztos.
“Szakértői kormány” ugyanis nem létezik. És nem is kell. A miniszterek politikusok. A szakértől mögöttük vannak.
De azért egy Balázs Péter, vagy Mellár Tamás vagy Oszkó Péter vagy Bodnár Zoltán vagy Surányi György sok mindenre garancia volna.