Első kommentárok: Nagyon gyors elemzés

Posted by

Somogyi Zoltán

>Ki kezdte azt mondogatni, hogy a DK vidéken népszerűtlen? Budapest nem sikerült annyira jól a pártnak, Buda pedig nagyon nem. Vidék egész jól alakult.
Ki gondolta, hogy Jakab Péter miniszterelnök akar lenni? Ahhoz váltania kellett volna, de nem akart ő kormányzóképességet felmutatni. Ehelyett ismertséget növelt, radikális megnyilvánulásai együtt mozogtak a radikális ellenzékiek érzelmeivel és mindezeket vidékre vitte el a párt jelöltjeihez – egész végig járta az országot. Budapestet szinte teljesen kihagyta. Célja tehát a minél több jobbikos körzet megszerzése volt, nem a győzelem. Sikereit itt kell mérni.
Ki javasolta Fekete-Győrnek, hogy a generációváltásról hangsúlyosan beszéljen a kampányban, amikor a választási vitát több százezer nyugdíjas nézte végig, a szavazáson pedig a klasszikus lábbal voksolás 80%-ot tett ki a 20%-nyi online szavazóval szemben.
Tudja-e a megválasztott miniszterelnök-jelölt és a szavazói, hogy az országgyűlési választáson nem szavazunk miniszterelnökről? Őt majd a pártok választják meg, illetve szavazzák le – kényük-kedvük szerint. Medgyessynek is ezért kellett végül mennie. Márki-Zay talán legnagyobb csapdája ez.
Rájött-e Karácsony Gergely, hogy most teljes arcvesztés nélkül tudna visszalépni: a budapestiek szeretik, a vidéket nem tudta meghódítani.
Látja-e a Fidesz, hogy Dobrev Klára a többedik választási sikeren jutott túl, miközben a férje csetlett-botlott, amikor például a DK-t a parlamentbe kellett bevinnie. Azaz, önálló szereplő, akinek ráadásul van más ismertetője is a “Gyurcsánynén” túl, például hogy nő. Igen, ez is számít egy választáson. Meg, hogy el tud vezetni nemzetközi szervezeteket. Ez is nyom valamit a latba, talán.
Mit szeretnek a választók? A választók szeretik az ismert politikusok közötti feszült csatákat, amit magas választási részvétellel hálálnak meg, illetve igazságot tesznek: mind a zuglóiásós, mind a sztriptízbárosoffshoreos, mind a közösenfotózkodjunkazsidókatszapulófalfeliratmellett, ment a levesbe. És, a választók szeretik, ha megkérdezik őket, támogatják a politikai versenyt, amellyel nyerni lehet – ha a másik oldalon nincs ilyen.