Első kommentárok: Minden szavazat számít, mondta Závecz Tibor

Posted by

(A hírklikk írásának rövid változata)

Az ellenzék ereje, lehetősége és esélye az előválasztás” – mondta. Az előválasztás megmozgatta a szavazók jó részét, s ha október 23-ig elkészül a közös lista, meglesz a közös miniszterelnök-jelölt, azzal a még bizonytalanok számára is láthatóvá váló magabiztosságot és erőt tudnak mutatni. De nem csak az ellenzéki szavazók számára lesz ennek üzenetértéke – derült ki Závecz fejtegetéséből. Szerinte ugyanis, ha sikeres az előválasztás, az a kormánnyal kritikus, de nem ellenzéki szavazók figyelmét is odafordítja.

Az előválasztás során elő-előforduló egymásnak feszülésre, az egyes jelöltek körüli összetűzésekre úgy reagált, hogy „ő a maga részéről örül a csontvázak kihullásának a szekrényből, s nem tart emiatt visszahatástól az ellenzéki szavazók körében”. Szerinte az ellenzéki szavazók („bízom abban, hogy a vezetők is”)  biztosan egységesek maradnak, de ehhez tényleg kell, hogy október 23-ára megszülessen az ellenzéki szavazóknak felhajtóerőt adó magabiztosság.

Ami pedig a Fideszt illeti. A kormánypárt a meglévő szavazótáborára épít, ami már nagyon régen összeállt, szemben az ellenzékével, ez is jelenti a Fidesz sikeres szereplésének az egyik zálogát. Meg persze a mérhetetlen mennyiségű pénz kiosztása, ami az alapvetően eleve nem az ellenzékkel szimpatizáló széles rétegeknek szól. A körükben az osztogatás pedig sokat nyomhat a latban.

Akár száz szavazat is dönthet

Egy szó mint száz, „ebben a versengésben nem lehet tudni, kinek mennyi plusz szavazata lehet. Az látszik, hogy egyik oldalon sem nagyon tudnak tömegeket állítani maguk mellé” – fejtegette Závecz Tibor, aki szerint ugyanakkor tízezrével lehetne bővíteni a tábort hónapról-hónapra. Akár döntő is lehet, ha ez a tízezer új plusz szavazó úgy oszlik meg, hogy választókerületenként száz fő aktivizálódik az egyik oldal mellett: ez egy szoros kerületben akár át is billentheti a mérleget, s két számjegyű lehet az olyan választókerület, ahol 500 szavazaton  belüli a különbség. Ha pedig havonta száz szavazót az egyik oldal behoz, azzal nyerhet. Azaz „most nem szlogen, most tényleg minden szavazat számít” –  zárta szavait.