Már nem Ukrajnán keresztül jön az orosz földgáz Magyarországra

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
> Kevesebb mint egy hónapja írtam le azt, hogy  „az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen  elmozdultak, potitív irányba”. Elemzésemet Áder János magyar köztársasági elnöknek a Krími Platfor -csúcstalálkozón elmondott beszédre alapoztam, amelyen „a résztvevők megerősítették Ukrajna támogatását . Beszéde határozottan támogatta Kijevet és kritizálta Moszkvát. ” Cserébe Volodimir Zelenszkij elnök Áder Jánosnak a Bölcs Jaroszláv herceg rendjének első fokozatát adta át . A Gazdasági Együttműködés Ukrán-Magyar Kormányközi Bizottságának ezen a héten tervezett ülése a két ország közeledésének újabb jele volt.

Nos, az értékelésem túl optimista volt. Nem figyeltem kellőképpen az új, hosszú távú földgázszerződésre az orosz Gazprommal, amelyet szeptember végéig terveztek aláírni. Bár Magyarország 1975 óta az orosz földgáz importőre, a két ország csak 1996-ban írta alá az első hosszú távú szerződését. Ennek a szerződésnek 2015-ben kellett volna lejárnia. Az Orbán-kormánynak azonban sikerült meghosszabbítania az üzletet 2021-ig . Mivel az oroszok nem voltak hajlandók újabb hosszabbítást ajánlani, a magyar kormány 2018-ban tárgyalásokat kezdett egy új hosszú távú szerződésről.

Tegnap a Magyar Villamosművek (MVM) és a Gazprom képviselői aláírták azt a szerződést, amely szerint a Gazprom tíz plusz öt évre évente 4,5 milliárd köbméter földgázt szállít Magyarországnak. Az ár üzleti titok, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint kedvezőbb, mint az 1996 -ban megállapított ár. Az üzletet ismerő emberek szerint az orosz gáz jelenlegi ára érthető módon összefüggésben van a földgáz árral az árutőzsdéken. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági kérdés, nem politikai kérdés”, és azt mondta, hogy a valóság az, hogy valódi, életképes alternatívák hiányában a legbiztonságosabb és kiszámíthatóbb út Magyarország energiaellátásának garantálására a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés.

Amit Szijjártó nem reklámozott, az az, hogy az október 1 után a Magyarországra érkező földgáz nem a régi útvonalon, Ukrajnán keresztül jön, hanem a TurkStreamen keresztül, amely Oroszországból Törökországba vezet a Fekete -tengeren át. Ukrajna megkerülésével az oroszok megfosztják Kijevet a dollármilliós tranzitdíjaktól. Szijjártó ragaszkodhat ahhoz, hogy a Gazprommal kötött megállapodás nem politikai kérdés, de az ukrán kormány erről mást gondol. Az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint Magyarország üzlete „tisztán politikai, gazdaságilag ésszerűtlen döntés”, amelyet „Ukrajna nemzeti érdekei ellenében és az ukrán-magyar kapcsolatoknak a rovására hoztak”. Dmitro Kulebát, az ukrán külügyminisztert az ukrán hírügynökségek idézték: „van itt egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, és amely különleges kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ez a játék – tette hozzá – nem folytatódhat örökké; előbb -utóbb konfliktus lesz a vége. ” Oroszországot ez nem érdekli. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatója ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna azon kérése az Európai Bizottságtól, hogy értékelje Magyarországnak a Gazprommal kötött gázszerződésének jogszerűségét, nem más, mint „irigység” Magyarország kedvező hosszú távú szerződése miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára pedig nem lát okot arra, hogy Ukrajna „hisztériázzon az orosz – magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatban”. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy Putyin elnök „készen áll arra, hogy 2024 után is folytassa a gázszállítást Ukrajnán keresztül, amennyiben gazdaságilag nyereséges és ésszerű feltételek állnak fenn”.

Az UKRINF, Ukrajna hírügynöksége közzétette Jevgenyij Matjušenko, szabadúszó újságíró véleményét, aki szerint „Ukrajnát hátba szúrták ”. A szerző hosszú listát közölt az ukrán panaszokról a Magyarország által az évek során elkövetett cselekményekkel kapcsolatban. Például a NATO – Ukrajna Bizottság üléseinek blokkolása, valamint a magyar követelés az államnyelvre és a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatására. Az ukránok úgy vélik, hogy „nyilvánvaló, hogy ki irányítja ezt a játékot Ukrajna ellen, és most „ energiakést ”ad Budapest kezébe”. Matušenko úgy véli továbbá, hogy Oroszország a szerződés aláírásával ebben a kritikus időben politikai úton is segít Orbán Viktornak, a közelgő nemzeti választások előtt. Ukrajna reakciója megharagította Szijjártót, különösen Kijevnek az a döntése, hogy az Európai Unióhoz fordul. Behívta az ukrán ügyvivőt a minisztériumba, és közölte vele, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Ukrajna azon kísérletét, hogy aláássa az ország biztonságos gázellátását. Azt mondta, hogy „az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy miben értünk egyet és kivel”. Magyarország az ország szuverenitásának és nemzetbiztonsági érdekeinek súlyos megsértésének tartja, hogy az ukránok „meg akarják akadályozni az ország biztonságos gázellátását, a magyar lakások fűtését és iparának működését”. Ez különösen barátságtalan, „miután Ukrajna minden támogatást megkapott Magyarországtól, például lélegeztetőgépeket, orvosi berendezéseket, katonák ellátását, gyermekek nyaralását és a beruházások finanszírozását”.

Nem hiszem, hogy túl sok objektív megfigyelő kétségbe vonná azt, hogy Oroszország azon terve, amely alternatív útvonalakat használ Európa földgázellátására, Ukrajna politikai és gazdasági gyengítése. A magyar kormány évek óta támogatja Oroszországot ebben a játékban. Nehéz megállapítani, hogy Szijjártó igazat mond-e, amikor a Gazprom hosszú távú szerződésének „óriási sikerével” henceg, de valószínű, hogy a felajánlott ár a gázszállítás átirányításától függött. Valójában a hírek szerint őrült kapkodás van a szerb és a magyar csővezetéki szakasz közötti kapcsolat befejezésére. A Népszava 2021. január 1 -jén arról számolt be, hogy míg Szerbia befejezte a hálózat azon szakaszát, amely orosz gázt szállít Törökországból a magyar határra, a magyarok célja az volt, hogy októberre befejezzék a munkát, amelyet az oroszok abszolút végső határidőként határoztak meg . Az oroszoknak joguk van hajtani a magyar partnert. A korábbi jelentések szerint a kormány azt remélte, hogy 2019 -re befejezik a munkát, de ekkor hosszabbítást kellett kérniük az oroszoktól.
Az ukrán-magyar kapcsolatok évek óta feszültek a Kárpátalján élő magyar kisebbség miatt. Az ukránok nagy gyanakvással figyelik a fideszes politikusok túl gyakori látogatását ebbe a régióra, és a közelmúltban megtiltották közülük három belépését az országba. Sajnos most újabb nehéz időszakot látok az ukrán-magyar kapcsolatokban, ami az amerikai-magyar kapcsolatok további romlásához vezethet.

2021. szeptember 28 

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ címen

Címkép: A gázszerződés aláírása. (MVM és Gazprom)