Egyszerre két oldalról szorongatnák Orbánt

Posted by

szeka.hu

Három nap alatt szeretné felmérni a magyar demokrácia állapotát az Európai Parlament héttagú delegációja, amely a tervek szerint a kormány, az ellenzék és néhány civil szervezet képviselőivel találkozik a napokban. A cél méltányolandó, ám nem valószínű, hogy a delegáció tagjai túl sokat tudnak majd hozzátenni mindahhoz, amit amúgy is tudnak már az EU-ban arról, mi folyik Magyarországon immár 11 éve. A vizsgálódás ezért inkább csak jelzés az Európai Parlament, a magyar kormány, valamint a hazai ellenzék és civilek felé.

Háromnapos látogatásuk során (amely szeptember 29-től október 1-jéig tart) az EP-képviselők a tervek szerint találkoznak Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel. Szintén találkoznak Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel, az Országgyűlés különböző pártállású tagjaival és a politikai ellenzék képviselőivel. Az EP-delegáció ugyanakkor találkozik a jogállamiság védelme, az esélyegyenlőség, a kisebbségi és szociális jogok területén dolgozó civil szervezetekkel, valamint beszél a sajtószabadságot védő szervezetekkel és a média teljes területét képviselő médiavállalkozások képviselőivel és újságírókkal is.

A delegáció emellett a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, valamint az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel is eszmét cserél. A képviselők megbeszélést folytatnak az alapvető jogok biztosával, az oktatási és tudományos szervezetek képviselőivel és számos kulturális intézmény képviselővel is. Ugyanakkor a kormány kedvenc civil szervezete, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) nyílt levélben hívta meg a Budapestre érkező EP tényfeltáró delegációját magukhoz, hogy úgymond tárgyilagosabb tájékoztatást tudjanak adni az EP képviselőinek a magyar civil szervezetekről.

Mégis fontos esemény ez a vizsgálat a magyar ellenzéki választók számára, hiszen azt az üzenetet küldi, hogy az EU fokozottan figyel Orbánra és körére, és most már konkrét szankciókkal bünteti azt a politikát, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a közös értékeket, sőt, az uniós szabályokat felrúgva olyan precedens igyekszik teremteni, ami veszélyezteti az Európai Unió egységét is.

A miniszterelnök azonban nem alacsonyodott le odáig, hogy beszéljen a strasbourgi küldöttség tagjaival, pedig most akár személyesen is eligazíthatta volna „Brüsszel bérenceit” arról, miként kell vélekedni a jogállamiságról, sajtószabadságról vagy a rendszer szintű korrupcióról. Ettől függetlenül is igazán ambiciózus terv az EP delegációjáé, hiszen három nap alatt ennyi megbeszélést lefolytatni, és azokból összerakni, mi is zajlik ebben az országban, meglehetősen nagy kihívás. Persze, a küldöttségben ott van az a Donáth Anna, akinek bizonyára nem mondanak majd sok újdonságot sem az ellenzéki, sem a kormánypárti politikusok, és alighanem a civilek véleményével is tisztában van a Momentum képviselője.

A mostani vizsgálat tehát minden jel szerint inkább egy demonstratív jellegű akció, mint új tények és összefüggések után való kutatás. A magyar illiberális állam minden lényeges ismérvével tisztában vannak ugyanis az Európai Unió minden intézményében. Tudja ezt Orbán Viktor is, aki nyilván a régi bevált szólamaival fog visszavágni, amikor a küldöttség megfogalmazza majd az aggályait: Soros, migránsok, hanyatló Nyugat, hazaáruló ellenzék stb. Mégis fontos esemény ez a vizsgálat a magyar ellenzéki választók számára, hiszen azt az üzenetet küldi, hogy az EU fokozottan figyel Orbánra és körére, és most már konkrét szankciókkal bünteti azt a politikát, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a közös értékeket, sőt, az uniós szabályokat felrúgva olyan precedens igyekszik teremteni, ami veszélyezteti az Európai Unió egységét is.

Valószínűleg a delegáció látogatásának időpontja sem véletlen, hiszen az ellenzéki előválasztás finisében érkeztek meg az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tagjai. Jól látható az a szándék, hogy Orbán Viktor rendszerét olyankor fogja harapófogóba az EU és a hazai ellenzék, amikor a legnagyobb szüksége lenne külföldi és hazai támogatókra. A kormányfő körül valóban kezd elfogyni a levegő főleg külföldön, hiszen például a németországi választások is rosszul alakultak számára. Most már a hazai ellenzéken a sor, képes lesz-e megrendíteni az Orbán Viktor elmozdíthatatlanságába vetett hitet, ami a Fidesz kormányzásának alappillére immár 11 éve. Mert ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha már háromszor elhibáztál egy lövést, negyedszerre biztosan remegni fog a kezed.”

Címkép: Donáth Anna az Európai Parlamentben