Bemutatom Márki-Zay Pétert

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S.Éva
Egy héttel ezelőtt “Nem kell most legyőzniük Orbánt” címmel jelent meg egy figyelemre méltóan kiegyensúlyozott felmérés Dull Szabolcsnak, a Telex társ-főszerkesztőjének tollából. Dull alaposan szemügyre vette azt az öt jelöltet, akik jelenleg a közös ellenzék vezetéséért versengenek. Két alapvető kérdésre kell majd koncentrálniuk: mit tudnak kezdeni Orbán Viktorral, és mit tudnak kezdeni az ellenzékkel, amelynek a győztes lesz a hivatalos vezetője hat hónapig.

Dull elemzését Márki-Zay Péterrel kezdte, aki elsőként jelentette be jelöltségét, és Karácsony Gergellyel fejezte be, aki utolsóként dobta be a kalapját a ringbe. Márki-Zay egy küldetéstudatos ember volt. A hat ellenzéki párt még a tárgyalások közepén volt, de Márki-Zay már készen állt az indulásra. 2020 nyarán jelezte, hogy országos politikai szerepvállalásra törekszik. Nagy hátrányt jelentett számára azonban, hogy egyik párttól sem kapott támogatást. Előbb a Jobbik és a Momentum irányába tapogatózottt, végül a civilek bajnokaként, a pártok és általában a pártpolitika kritikusaként végezte.

Bár egy hete még Márki-Zayt a negyedik helyre jósolták a versenyben, mindkét vitán feltűnően jól szerepelt. A közvetlenül utána készült közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy lenyűgözte a közönséget, jobban teljesített, mint amire számítottak. A Závecz és a Publicus Intézet által készített felmérésekben Márki-Zay erős harmadik helyen végzett, maga mögé utasítva Jakab Pétert és Fekete-Győr Andrást. Engem lenyűgözött a teljesítménye, de úgy gondolom, hogy Márki-Zay alkalmasságát több dolog alapján kellene eldönteni a tévévitában való csodálatra méltó előadásmódjánál. Olvasmányaim alapján komoly fenntartásaim vannak vele, mint esélyes jelölttel kapcsolatban.

Szerencsére rengeteg anyag áll rendelkezésünkre, amelyből többet megtudhatunk a hódmezővásárhelyi polgármesterről, aki szülővárosában aratott látványos győzelme óta az ellenzéki rádiók és televíziók kedvence. Ráadásul a közelmúltban két részletes interjút is adott, amelyek a Telexben és a 24hu-ban jelentek meg. Márki-Zay mindkettőben világossá teszi, hogy nincs jó véleménnyel a pártokról és általában a pártpolitikáról, és hogy kormánya, ha megválasztanák, az ő általa “szakértői kormánynak” nevezett kormány lenne. A szakértői kormány koncepciója népszerű, különösen azok körében, akik keveset tudnak a pártok nélkül elképzelhetetlen modern parlamenti rendszerről.

Hogyan nézne ki Márki-Zay “szakértői kormánya”? A parlamentben képviselt pártok nem szólhatnának bele a miniszterek kinevezésébe, így gondolom, a miniszterelnök, jelen esetben Márki-Zay nevezné ki őket. Ha ez megtörtént, “a képviselők elfogadnak egy programot, és a kormány végrehajtja azt”. A parlamentről és a kormányról alkotott elképzelését a Bajnai-féle szakértői kormány felállásához és az azt támogató csekély parlamenti többséghez hasonlítja. Az összehasonlítás azonban hibás. 2009-ben az ország súlyos gazdasági válsággal küzdött, és Bajnai csak azután vállalta el a munkát, hogy a kormánypártok feltétlen támogatásáról biztosítottak. Ráadásul mindenki tudta, hogy ez a kormány csak alig több mint egy évig lesz hatalmon. Válsághelyzetekben van helye egy szakértői kormánynak, de ez a mostani helyzet nem ilyen.

Márki-Zay azzal indokolta a szakértői kormány szükségességét, hogy “hat párt mellett nincs alternatíva, különben hat irányba megy az ország”. Ez a meghökkentő kijelentés Orbán Viktor 2009-es kötcsei beszédét juttatja eszembe az egy politikai erő szükségességéről és a káros politikai harcokról, amelyeket el kell kerülni. A további információk, amelyeket Márki-Zay a riporter további szondázására adott, még jobban elbizonytalanítottak. Nagy Gergely Miklós a politikusok feladatairól kérdezte őt ebben a rendszerben, Márki-Zay válasza pedig a következő volt: “A képviselők szavaznak, kritizálnak és lobbiznak”. Átfogó kérdésekben, például a szegregált vagy integrált oktatás elfogadásáról dönthetnek, de a többi szakmai feladat.

Márki-Zay sajátos felfogása a modern politika működéséről komoly probléma, de a Fideszhez való jövőbeli viszonyáról szóló kijelentései is homályosak. A Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy “még kétharmados többség esetén is [ő] meg akarna egyezni a Fidesszel az új alkotmányról, de egy Fideszt csak Orbán nélkül tud elképzelni”. Ezt a 24.hu újabb interjújában szinte szó szerint megismételte: “Én olyan alkotmányt szeretnék, amit a Fidesz is elfogad”, de egy új alkotmányról nem a Fidesszel vagy más pártokkal kellene tárgyalni, hanem a választókkal népszavazás formájában. Ami a Fidesz jövőjét illeti, Márki-Zay figyelemre méltó naivitásról tesz tanúbizonyságot. Úgy véli, hogy ha “a Fidesz egyszer ellenzékbe kerül, mint Hódmezővásárhelyen, akkor hirtelen a demokrácia nagy támogatója lesz”. És akkor felébredünk álmainkból.

Egy esetleges Márki-Zay miniszterelnök és a pártok között azért is látok rázós viszonyt, mert szerinte “az ellenzéki pártoknak [csak] pártérdekeik vannak”, míg ő “a nemzet érdekeit akarja képviselni”. Ennek is van egy ismerős és kellemetlen csengése, amit talán még nem vettek észre a hívei. Elmondása szerint “híveinek többsége kiábrándult Fidesz-szavazó”, akiknek “fontos a nagycsalád és a konzervatív keresztény értékrend”, de összegyűjtött ismert budapesti liberálisokat, akik “határozottan baloldaliak”. A harmadik csoportot támogatói között olyan fiatalok alkotják, “akik eddig általában megbízhatatlannak találták a politikusokat”, vagy “olyanok, akik kiábrándultak a pártokból, még az ellenzéki pártokból is, mint a Kétfarkú Kutya Párt vagy akár [a szélsőjobboldali és antiszemita] Mi Hazánk Párt támogatói”. Ez utóbbi tétel meglepett, de ne feledjük, hogy Márki-Zay látványos hódmezővásárhelyi győzelmét nagyrészt az akkor még meg nem reformált Jobbik tette lehetővé. Egyébként meg van győződve arról, hogy ő a jobb- és baloldaliak számára egyaránt elfogadható. Ezért el tudja képzelni, hogy egy közös pártlista élén a nevét lássa a közös ellenzék hivatalos miniszterelnök-jelöltjeként. Én nem tudom elképzelni.

2021. szeptember 27.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.