A vagány csávó

Posted by

Fábián András
>A vagány csávó nevét nem írom le. Azért nem írom le, mert nyilván az volt a szándéka, hogy újfent szárnyára kapja a lassan feledésbe merülő, de egyébként ismert nevét a magyar közbeszéd. Nyilván arra vágyott, hogy beszéljenek arról, hogy mit tett és mit nem, és amit nem tett meg, azt miért nem tette. Én ebben nem segítek neki. Abban sem, hogy húha anyádat kiabáljanak oda neki. Abban sem, hogy vagány, tökös csávónak nevezve őt kajánul összeröhögjenek azok, akiknek a csökött képzeletvilágába az ő magatartása egy vagány csávó képét idézi.

A vagány csávó elment előválasztani. Ott éppúgy, mint mindenki másnak, az orra alá dugtak egy nyilatkozatot. Ez az úgynevezett „Értéknyilatkozat” rögzíti azokat az elveket és vállalásokat, amelyeket az előválasztásban résztvevő hat párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd) kötelezőnek ismer el magára nézve. A vagány csávó azt kifogásolta, hogy ő nem fog olyan vállalást aláírni, hogy elmegy jövő áprilisban szavazni arra a jelöltre, aki az előválasztáson győz. Ő ilyet nem ír alá. Akkor inkább lemond a voksolás lehetőségéről.

Most tételezzük fel egy pillanatig, hogy van valami értelme annak, amit a vagány csávó mond. Akkor egyrészt oda sem kellett volna mennie a sátorhoz, sok fáradságtól megkímélhette volna magát, másrészt meg minket is attól, hogy foglalkoznunk kelljen vele. Ha ugyanis valaki részt vesz valamiben, akkor azt csak akkor teheti meg, ha elfogadja a játékszabályokat. Ha valaki egy focival lép a ringbe, mert neki éppenséggel focizni van kedve a bokszolóval, ne csodálkozzon, ha elhessegetik onnan. Tán még jó pofán is vágják, hogy mit bohóckodik ott. Szerintem finoman fejeztem ki magam.

Ámde, hősünk azzal tüntet már-már felháborodottan, hogy ő nem tesz olyan nyilatkozatot, aminek az aláírására kötelezni akarták. Van azonban számára egy érdekes információm. Ilyen nyilatkozatot senki nem kért sem tőle, sem mástól. Amit a sátornál nem tett meg, azt most megteheti, itt elolvashatja azt az „Értéknyilatkozat”-ot, amit ő nem volt hajlandó aláírni. Ebben az általa kifogásolt kötelezettségvállalás nem szerepel. Nem is szerepelhet, hiszen azzal a szervezők megsértették volna a választás titkosságának mindent felülíró szabályát. Az értéknyilatkozat alján volt viszont egy adatvédelmi nyilatkozat, ami az ő személyes adatainak kezelésére vonatkozott. Na, ezt nem írta ő alá.

Sebaj. Ügyesen sasszézott a vagány csávó és az interneten adta le az ő szavazatát. És itt is meg tudta tenni ezt anélkül, hogy fel kellett volna lebbentenie a fátylat a választottjáról. Másrészt viszont nem kizárt, hogy ezzel a vagány hazugsággal sikerült távolmaradásra bírnia néhány hezitáló szavazót, akik éppen a sátrakhoz készülődtek. Lelke rajta. Ügyes, bár túl finom szavakkal nem minősíthető próbálkozás.

Mellesleg én egyáltalán nem hiszem, hogy a vagány csávónak valóban fontos, szinte belső kényszer lett volna részt vennie ezen az előválasztáson. Ő csak balhét akart. Meg akarta mutatni, hogy az előválasztás szervezői „nem tisztességes eszközökkel gyűjtik a szavazókat”. Hát ez most nem igazán sikerült. Csupán néhány naiv embert tudott megzavarni. Mindössze egy ostoba kis hazugság lett a vége a gyermekded próbálkozásnak. Megjegyzem, a vagány csávó most sem csinált mást, mint amit mindig. Sokat nem is rombolt ugyan, de legalább nem is segített. Ő váltig állítja, hogy soha nem volt sem a NER, sem Orbán híve, mert ő egy tisztességes konzervatív újságíró. Mi persze hiszünk neki…

Most sem akart ő semmi rosszat, csak kicsit túltolta. Nyilván észrevette, hogy ez a rendszer, amelyben viszonylag jól érezte magát, a végét járja. Jövőre is élni kell valamiből. Mostantól elmondhatja, hogy részt vett az ellenzéki előválasztáson. Mi meg hisszük, ha akarjuk. Az interneten nincs tanú (maximum a Pegasus, de az sincs nálunk, mert 30 évre titkosították), így aztán csak azt tudhatjuk, amit tőle magától tudunk. De azt is tőle tudjuk, hogy az ő gerincét nem törték meg, nem írta alá azt, amit nem is kellett aláírnia. Hagyott magának egy egérutat, ha netán mégis másként alakulnának az események. Nagyon vagány.