A felmérések szerint a németek inkább Scholzot szeretnék kancellárnak

Posted by

euronews
>Szűk előnnyel, másfél százalékkal a leköszönő Angela Merkel konzervatív pártszövetsége előtt a szociáldemokraták (SPD) nyerték a német szövetségi választásokat vasárnap. A párt elnöke, kancellárjelöltje felszólította a kereszténydemokratákat, hogy vonuljanak ellenzékbe a valaha volt legrosszabb eredményük után.

Olaf Scholz már karácsony előtt kormányt alakítana, reményei szerint a Zöldekkel és/vagy a liberálisokkal. A kereszténydemokraták kancellárjelöltje, Armin Laschet szerint a választási eredmények alapján egyik párt sem érezheti úgy, hogy egyértelmű felhatalmazást kapott a kormányalakításra. A mérleg nyelve, a „királycsinálók”, bármely koalíció két ifjú leendő partnere a környezetvédő Zöldek, és a vállalkozás-barát Szabaddemokraták lesznek.
A Zöldek hagyományosan a szociáldemokratákkal, a liberálisok a CDU-val ápolnak jó viszonyt. Tehát ha együtt akarnak működni, rendezniük kell az adózással, a kiadásokkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos nézeteltéréseiket. „A Zöldek és az FDP volt az a két párt, amelyik az elmúlt években változtatni akart a befagyott status quón. Ezért logikus, hogy először e kettő kezdeményezzen egymással tárgyalásokat, hogy kiderüljön, az összes nézeteltérésük ellenére válhatnak-e egy új koalíció progresszív központjává – fogalmazott Christian Lindner a Szabaddemokraták vezetője.

Az ARD megbízásából készített közvéleménykutatás szerint a németek egyértelműen Scholzot látná szívesebben a következő német kancellárként, mint Laschetet (62 százalék preferálná a szociáldemokrata jelöltet, és csak 16 százalék a kereszténydemokratát). Kisebb arányban, de látszik ez a preferencia a felmérésben a lehetséges koalícióra vonatkozó kérdésben is. A válaszadók 55 százaléka egy vörös-sárga-zöld, szociáldemokrata-liberális-zöldek koalíciót látna szívesen, és 33 százalék támogatna inkább a Jamaika-koalíciót, azaz egy kereszténydemokrata-liberális-zöld kormányt. A Bild felmérése más arányt mutat, eszerint a németek 37 százaléka egy vörös-sárga-zöld, szociáldemokrata-liberális-zöldek koalíciót látna szívesen. De bármi megtörténhet. Legutóbb kevesen vágytak a két nagy párt összeborulására, 5 hónap egyeztetései után mégis ez történt Németországban.