Lett egy magazinunk

Posted by

Kereszty András
>Mi is megkaptuk – a család nyugdíjas tagjai – a Jókor (Friss és Hasznos információk Nyugdíjasoknak) című színes magazint. Valamennyien. Névreszólóan. Külön a férj, a feleség, a nagymama és a nagypapa. Legyen módjuk egyedül olvasni, ne kapkodják ki egymás kezéből. Meg talán így volt könnyebb postázni is a nyugdíjintézet számítógépes adatbázisából. Ez a tény viszont rögtön árulkodik a példányszámról. Jóval több lehet, mint 2 millió. (2 031 674 a legfrisebb adat). Ez Magyarország legnagyobb példányszámú képeslapja. Világméretekben is óriási. A Der Speigel a németeknél 670 ezer, az amcsiknál a Time 2.1 millió (világszerte veszik) példányban jelenik meg. Szóval nagy dolog, hogy ekkora példányszámú lapot ingyen kap minden nyugdíjas.
Azt rögtön az elején megtudjuk, hogy az Idősek Tanácsa (ki ez? mi ez) már 2018. október 18-án döntött arról, hogy készüljön a társadalombiztosítási nyugellátásra jogosultak számára egy közérdekű információkat tartalmazó kiadvány. Szóval már három éve járna. Hol volt?
Biztosan azt a rengeteg pénzt keresték, amely ennyi sok magazin előállításához és kézbesítéséhez szükséges.
Na, de itt van. Irt bele a miniszterelnök: “2010-ben Magyarország kormánya – az idősekkel kötött megállapodás alapján – úgy döntött, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét meg kell őrizni.” Megtudjuk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter “Az idősek tiszteletét, tapasztalataik megismerését és a velük való törődést magénemberként is fontosnak tartja”. Aztán csak ki kell tölteni egy keresztrejtvényt, beikszelni, hogy kapcsolatban kívánok maradni Magyarország kormányával és a nyugdíjas máris részt vehet egy nyereményjátékon. Csak meg kell adni a telefonját és az emailjét. Meglehetősen nehéz megtudni, mi a nyeremény.
De még nagyobb nehézség megtudni, ki csinálja ezt a milliós példányszámú lapot. Nem csekély kihívás.
Nincs ugyanis impresszum. Ki a főszerkesztő? Ki a kiadó? Ki nyomtatja? Kik a lap munkatársai? Hol a szerkesztőség?
Csak nem?
Csak nem szamizdat ez is, mint a miniszterelnök hírlevele?
És hol van a kiadó, aki finanszírozza a kiadvány megjelenését és élvezi hasznát?
Nem tudni. Egy valami biztos: ezt a magazint  a nyugdíjasok maguk fizetik. Mint ahogy az aktív korú magyarok is. Fidesz propaganda, kormánybeszéd költségvetési pénzből.
Az időseket (azt mondják) tisztelik, de semmit sem szégyellenek.