Klebelsberg Központ: „A digitális oktatás nem nagyon működik”

Posted by

Zöldi László
>A legutóbbi napokban Orbán Viktor ellenzékezett, Kövér László fegyelmezett, Kunhalmi Ágnes dugított, Bauer Tamás, Schiffer András és TGM jakabozott, Török Gábor pedig orbánozott. Lefülelt mondatok.

A hír sokkal gyorsabban terjed, mint a helyreigazítás. (Hargitai Miklós újságíró, Mozgó Világ, 2021/9.)

A központi standon a látogatóknak enyvbe kell mártani a kezüket. (Rab László újságíró a Vadászati Világkiállításról, VárosiKurír,hu, szeptember 19.)

Nehogy véletlenül megint elkövetkezzen a 133 nap. Mert 134. is lesz, arról biztosíthatom. (Kövér László, az országgyűlés elnöke Arató Gergely DK-s politikushoz, atv.hu, szeptember 20.)

Az egész ellenzék láthatóan az amerikaiak zsebében van. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, szeptember 20.)

Bedugították a rendszert. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus az online előválasztásról, ATV, szeptember 20.)

Úgy tűnik, hogy el lett mérve a rendszer kapacitása. (Böcskei Balázs politológus az online előválasztásról, Spirit FM, szeptember 20.)

Az MTI ingerküszöbét az ellenzéki előválasztás nem ütötte át. (Varga Péter újságíró, Népszava, szeptember 21.)

A magyar kormány szó szerint magáncélokra használja azt az eszközt, amit ilyesmire tilos volna, de nem is erre találták ki. (Szele Tamás újságíró a Pegasus-kémszoftverről, Forgókínpad.blog, szeptember 21.)

Most meg a filmem szemét akarják kilőni? (Kálomista Gábor, az Elkxrtuk című film producere, Index.hu, szeptember 21.)

A filmem szemét… (Gyuricza Péter újságíró, Facebook.com, szeptember 21.)

Nem Orbán Viktor képviseli a rá szavazók nézeteit, hanem ők a miniszterelnökét. (Török Gábor politológus, Válaszonline.hu, szeptember 22.)

A rendszer nem bírta a terhelést. (Donáth Anna Momentum-politikus az online előválasztásról, ATV, szeptember 22.)

Nem érzek rendszerváltó hangulatot. (Gyurgyák János publicista, HVG, szeptember 22.)

A hangulatot inkább a csöndes dac uralja, mint győzelmi eufória. (Buják Attila újságíró az utcai előválasztásról, 168 Óra, szeptember 23.)

Vannak olyan térségek és iskolák, ahol a digitális oktatás nem nagyon működik. (Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, Hajdú Online, szeptember 23.)

/”A börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.” Jakab Péter, YouTube.com, 21.09.20./ Parlamenti politikus nem mondhat ilyet a Parlamentben. (Bauer Tamás DK-politikus, Facebook.com, szeptember 23.)

A progresszív antiszemita elfogadható számukra, mert Orbán Viktort jobban utálják a zsidóknál. (Schiffer András ügyvéd, volt LMP-politikus Jakab Péter kijelentéséről és az ellenzéki pártvezetőkről, Magyar Jelen, szeptember 23.)

A rossz modor kérdésében Orbán képviselő úr hívei vezetnek, de már csak alig. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Mérce.hu, szeptember 23.)

A fenyegető, durva, ízléstelen (lásd: a kormányfő Orbán Viktóriának nevezése) beszédmód hozhat szavazatokat az előválasztáson, de jövő tavasszal ennél biztosan több kell. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, szeptember 24.)

Az alkotmányos forradalom valójában politikai józanságot igényel. (Fleck Zoltán jogszociológus, Facebook.com, szeptember 25.)

A kormány csupa fül projektje. (Novák Zoltán politológus a Pegasus-ügyről, Népszava, szeptember 25.)

Hende Csaba miért annyira fotogén?

Néhány évig a szombathelyi főiskolán tanítottam, azóta is olvasom a megye napilapját, a Vas Népét. Bár az utóbbi hónapokban már nem a papír alapú kiadást, inkább az online változatot. A digitális kiadás frissebb, noha nem közöl mindent. Előnyére válik azonban, hogy tobzódhatnak a fotóriporterei. Minden cikkhez fénykép jelenik meg, a galéria 9-10-es sorozatokból áll. A mögöttünk hagyott héten 60-70 fotót néztem át, és Hende Csaba 10-szer tűnt fel.

Avatott, emlékezett, emlékeztetett (a szocialista polgármester állítólag nem vett észre egy 900 milliós bevételt), fogadott (egy kerékpáros béke-nagykövetet), köszöntött (a 90 éves Baba nénit), pultozott (a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! tábla mögött), szentelt (felújított templomot). Választási ellenfele, Ungár Péter a múlt héten egyszer látszott. Néhány hirdetmény között, alul ismerhető fel az LMP-politikus arca. A cikkből kiderül, hogy bírságra számíthatnak, akik kiplakátolták a közlekedési csomópontokat.

A láthatósági arány tíz az egyhez a két országgyűlési mandátumra törő politikus között. Hende helybéli ügyvéd, az ellenzéki képviselőjelölt pedig pesti, sőt rózsadombi gyüttment, aki kinézte magának Szombathelyt. De akkor is, a helyi újság miként engedheti meg magának az esélyegyenlőtlenséget? A kérdés költői, elvégre a megyei sajtó egy kormányhoz közel álló alapítványhoz tartozik. Olvasom a megyei lapokat, és bár érzékelhető a budapesti központ nyomása, a többi kormánypárti képviselő szégyenlősebb. Találgatom a Hende-nyomulás okát.

A hajdani MDF-politikus Orbán első országlása után szervezte a Fidesz győzelmét előkészítő polgári köröket. A második Orbán-kormányban hadügyminiszter lett, és úgy nézte gukkeren a hadgyakorlatot, hogy a kupakot elfelejtette levenni a látcső elejéről. A harmadik Orbán-kormányból ki is maradt, és visszavonult a szűkebb pátriájába. Két tragikai vétségét jegyeztem föl (a gukkeresen kívül).

Lehetővé tette, hogy a focistadiont építő cég felügyelőbizottságát ellenzéki önkormányzati képviselő vezesse. Czeglédy Csaba így nézhetett bele a túlárazást sejtető dokumentumokba. A másik meg az, hogy Ungár Péter mamája Orbán Viktor emlékezetpolitikai főtanácsadója, Hende szerint pedig „a mi kutyánk kölyke” indul a Fidesz országgyűlési képviselője ellen. Vajon a furcsa gyanúsítás illik-e a kormánypárti kampányba? Vagy inkább csak kísérlet arra, hogy egy fotogén politikus megtartsa a maradék hatalmát?

Tíz mondat Hende Csabától

/A polgári körökről/ Orbán Viktor felkért, hogy vegyek részt a pártok fölötti mozgalom szervezésében. (Vas Népe, 2002. június 6.)

Tizennyolc: ennyi ma a Magyar Honvédség tartalékos állománya. (Vas Népe, 2010. október 14.)

/A 9,6 milliárd forintért újjáépítendő szombathelyi focistadionról/ Úgy döntöttünk, hogy a cég felügyelőbizottságának élére egy, az ellenzék által javasolt vezetőt fogunk kinevezni. (Vas Népe, 2013. szeptember 13.)

Demokrata csak az lehet, aki elutasítja a diktatúra minden formáját. (Vas Népe, 2013. október 21.)

/A kerítésről és a migránsokról/ Nem kell megmászni, és akkor nem sérülnek meg.

(Délmagyarország, 2015. július 16.)

Magyarország ma újra a naggyá válás kapujában áll. (Vas Népe, 2019. március 16.)

Ezzel a családi háttérrel nagyon erősen bizonygatnia kell Ungár Péternek, hogy ő ellenzéki politikus. (Vaol.hu, 2021. április 17.)

/Ungár Péterről/ A mi kutyánk kölyke, hogy úgy mondjam. (ATV, 2021. július 15.)

/Ungár Péterről/ Ő egy trójai faló. (ATV, 2021. július 15.)

/Ungár Péterről és Schmidt Máriáról/ Az alma nem esik messze a fájától. (Vaol.hu, 2021. július 22.)

Médianapló, 2021. szeptember 27.