A szociáldemokraták alakíthatnak kormány Németországban?

Posted by

Megvan a német választások eredménye: a szociáldemokraták kezdhetnek koaliciós tárgyalásokat, mivel a párt lett a választás győztese. Este 22:24- kor  bejelentették, hogy az SPD (a szociáldemokratá) 25.9 százalékot nyertek, ez 5.4 százalékkal több, mint 2017-ben volt. A CDU/CSU (Angela Merkel pártja) 24.1 százalékot szerzett 8.8 százalékkal kevesebbet, mint a legutóbbi választáson. A harmadik legnagyobb párt a Zöldek 14.7 százalékkal, ez 5.8 százalék emelkedés, a szabaddemokraták (FDP) 11.5 százalékot kaptak, ez körülbelül annyi, mint korábban (plusz 0.8 %), az alterbnatívok (AfD) 10.4 százalékot kaptak, 2.2 százalékkal kevesebbet, mint 2017-ben. És végül a Linke elérte az 5 százalékot. (négy éve 4.2%).
Ettől függetlenül a szociáldemokraták rendkívül kemény koalíciós tárgyalások elé néznek. És elvileg a CDU/CSU is alakíthat rendkívül törékeny koalíciót.

Korábbi hírünk szerint: Este 6 órakor zártak az urnák a németországi szövetségi parlamenti választásokon, ami után nyilvánosságra hozták az exit poll eredményeket. A ZDF szerint a voksok 26 százalékával Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) nyert, másodikként 24 százalékot kapott a távozó kancellár, Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU), harmadik helyre a Zöldek futottak be 14,5 százalékkal. Utánuk a szabaddemokraták (FDP) végeztek, akik 12 százaléknyi voksot tudhatnak magukénak, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százaléknyi szavazatot szerzett, az ötszázalékos bejutási küszöbön pedig a szélsőbaloldali Die Linke egyensúlyoz.

Címkép: Olaf Scholz, aki valószínűleg az új szövetségi kancellár lesz (miniszterelnök)