A NER-vadász ars poeticája

Posted by
Batka Zoltán
>Na jó, szóval próbáltam a Vadászati Világkiállítást az úgy-ahogy rutinos természetjáró szemével nézni és függetleníteni maga attól, hogy kik csinálták.
Nos, ha lehet így még lesújtóbb a véleményem. Tömören összefoglalva a kiállítás leginkább az állatkitömés rajongóinak, és a trófeabírálóknak jelenthet némi szakmai érdekességet, netán újdonságot. (Nem értek hozzá, szóval csak feltételezem)
Rajtuk kívül annak tetszhet, akit furcsa bizsergés fog el iszonyú halomba rakott agancsok, kitömött állatok láttán, meg szeret mindenféle egzotikus vadászrendi kosztümökben cosplay-parádézni.
Rajtuk kívül viszont a valódi vadászok jobbára csak szemicskélhettek a kiállítás látnivalóiból bár gyaníthatóan semmi olyanba nem akadtak, amit nem láttak volna már (sokkal színvonalasabb körítésben) egy vadászati szakkiállításon, továbbá próbáltak nem odafigyelni a sok egzotikus vadászkosztümben vadászati lovagrendi műmájerre, meg a pufikabátos Land Roveres NER elit pufikabátosra.
A sima, mezei természetbarátokat ellenben garantáltan felidegesítette a különösebb rendszer nélkül óriási halomba hányt trófeahalmaz, vagy az, ahogy a kiállítók milyen végtelen leszarással viszonyultak a természetvédelem ügyéhez. Nagyjából a NER-vadász ars poeticája volt, ahogy a nemzeti parkok igazgatóságai fejenként kaptak egy-egy 5X5 méteres kis standot, műanyag zöld műfűvel, meg egy kis asztalt, ahová kitehettek pár prospektust. Ennyi.
Az utcáról betévedő laikus ellenben garantáltan semmivel sem kerül közelebb sem a természethez, sem pedig a valódi vadászathoz, vadgazdálkodáshoz, csak látott egy csomó egymásra hányt szarvat, meg vadbőrt és azzal a tudattal mehetett haza, hogy a vadászat nagyjából az a tevékenység, amikor urizáló faszkalapok szobadíszt gyártanak az erdő lakóiból, Czinege elvtárs újratöltve. Őszintén szólva titokban reméltem, hogy valami színvonalasat látok. Hogy ezek a NER-es idióták legalább a vadászatot tényleg szeretik, egye fene, gondoltam, elkúrnak rá 15 milliárdot, de legalább lesz egy igazi, nívós kiállítás a magyar erdőről. Ahol bemutatkoznak a magyar tájegységek erdőgazdaságai, a nemzeti parkok jókora területet kapnak, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a vadgazdálkodás csínjával-bínjával, azzal, hogy a vadászat ezerszer több mint a vad elejtése, lehetett volna egy izgalmas vadászattörténeti kiállítás sok-sok relikviával, sorolhatnám. Ehelyett lett egy óriási, megalomán izé, szarvasfej-hekatomba, meg kitömött állat panoptikum Kovács Zoltánnal meg egy csomó hasonlóan ellenszenves, nagyképű, undok alakkal súlyosbítva .
Szóval akit érdekel a vadászat, annak javaslom a Mezőgazdasági Múzeumot, vagy a keszthelyi vadászati kiállítást, akit a vízi világ érdekel, annak a Campona Akváriumot és a poroszlói ökocentrumot, aki pedig a természetet akarja látni az vegyen vonatjegyet és irány a nemzeti parkok. A Hortobágyi Nemzeti Park standjánál mesélték, hogy már most 40 ezer daru van a területen (!) azaz az idén bőven százezer feletti darura számítanak. A Balmazújváros felé vezető úton megállva a naplementénél lehet nézni a Kondás tóra behúzó darvak óriási tömegét. Na, azt tényleg kár lenne kihagyni!