„Régi” és „új” arcok

Posted by

Fábián András

„Gyurcsány Ferenc nem tud leállni, rengeteg fiatallal talákozott (SIC!) A DK elnöke ma Zalaegerszegen tartott utcafórumot. Gyurcsány Ferenc szerint rendesen belehúztak a zalaegerszegiek, a DK elnökét sokan várták a városban tartott utcafórumán.” – írja az ATV.hu. Fénykép is van róla, amint a fiatalok körbeállják a volt miniszterelnököt és fényképezkednek vele. Semmi öreg mámik és bácsik, semmi kézcsók, semmi helló röfik, csak csupa mosoly és érdeklődés.

Ezzel több dolgot nem akarok mondani. Például azt sem, hogy lám, a fiatalság rajong a Demokratikus Koalícióért, vagy annak elnökéért. Meg azt sem, hogy az öregeket nem érdekli a DK és annak elnöke sem. Azért nem akarom ezeket mondani, mert egészen más következtetést vontam le a képből és ehhez hozzáteszem a saját, személyes tapasztalataimat is. Menjünk sorjában.

Karácsony Gergely arról panaszkodik, hogy túl nagy az érdeklődés a digitális előválasztás iránt. Ebből állítólag arra következtet, hogy ez nem kedvez sem az MSZP-nek, sem a DK-nak, sem más pártoknak, mert ugye az informatikai eszközökkel az öregek nem tudnak mit kezdeni , azt leginkább a fiatalok használják. Zöldi László is megpróbált ennek elméletben utánajárni.

Nem esik nekem jól ez a sztereotip általánosítás. Aki „az öreg ember hülye az informatikához” című közhelyet kitalálta, az elfelejti ugyanis, hogy ezt az informatikát a mai hatvanas-hetvenes korosztály fejlesztette ki az elmúlt 30-40 évben. A szobányi nagyságú, lyukkártya-lyukszalag pörgető gépekből apa, anya, nagypapa és a nagyi csinált mobiltelefont és laptopot, tabletet és világhálót, amin ma (velük együtt) a gyermekeik, unokáik és dédunokáik dolgoznak, játszanak, kommunikálnak.

Az öregek elméleti kirekesztése a digitális világból pont akkora hiba, mint az a másik általánosítás, hogy a …. (és itt egy párt neve következik) csak az öregek szavaznak. Ilyen az MSZP, a DK, lassan az LMP és természetesen a Fidesz és a KDNP. Van azonban egy rossz hírem. Ez nem igaz. Készülnek ilyen olyan felvételek, ilyen olyan híradók. Ezeket leginkább munkaidőben készítik, hogy időre a szerkesztőségbe kerüljenek és estére már láthassuk őket a híradókban reggel meg az lapokban (ha vannak még napilapok és azokban vannak még fényképek). No és persze az Internetre. No, és napközben ki ér rá híres embert (politikust) nézni-hallgatni? A nyugger.

Viszont nekem, aki már kedden részt vettem az előválasztáson, kivártam a hosszú sort, és leadtam a szavazatomat, nagyon is szembeötlő volt, hogy körülöttem ott volt a 20-as, 30-as, 40-es korosztály is és ők is eljöttek szavazni. Volt, aki babával, volt, aki cekkerrel, volt, aki sietősen, hogy még idejében beérjen oda, ahova kell. Volt, aki a kutyát is elhozta, hadd sétáljon szegény.

Miért tartom érdemesnek, hogy foglalkozzam ezzel a látszólag műproblémával? Hát azért, mert csak látszólag az. A tegnap esti miniszterelnök-jelölti vita utolsó perceiben a résztvevők egy percben elmondhatták, hogy miért érdemes rájuk szavazni. Fekete-Győr András folyamatosan és végig gúnyos félmosollyal provokálta leginkább Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát, akik derűsen vagy kevésbé vidáman, de állták az ifjú titán cseppet sem finomkodó odamondogatásit. A két baloldali jelöltnek elmondta, hogy ő az a korosztály, aki akkor kezdett öntudatra ébredni, amikor a Fidesz által nyilvánosságra hozott összevágott, vagyis meghamisított őszödi beszéd kiverte a nemzeti biztosítékot. Ő, vagyis a fiatal generáció, akié a jövő, vagyis az ország, a hatalom és a dicsőség, azt javasolja tehát, hogy aki a jövőre szavaz, az szavazzon rá és a pártjára, mert ők garantálják az új arcokat a politikában.

Itt szabadjon megjegyeznem, hogy engem egyáltalán nem az új arcok érdekelnek, hanem egy végre európai politika, amely visszavezeti az országot az alkotmányos köztársaságba, demokratikus jogállamok családjába. Ebből a szempontból meg tök mindegy, hogy azt ráncos arcú, vagy két napos borostás, netán egy középkorú illető teszi-e. Eredmény-orientált vagyok.

Mellesleg ahogy az elmúlt időszakban tapasztaltam, a felnövekvő fiatal generáció azon tagjai igyekeznek törleszkedni-csatlakozni a politikai osztályhoz, akik azt látták, hogy ez a gyors érvényesülés és meggazdagodás útja. Nem akarok persze általánosítani, de csak azért, mert valaki valamilyen korú nem lesz érdemesebb a szavazatomra, mint más, aki fiatalabb vagy idősebb nála. A politikai morál nem korfüggő. Hadd jegyezzem meg azt is, hogy az őszödi beszéd idején Gyurcsány Ferenc 45, Orbán Viktor 43 éves volt. Alig több, mint tíz évvel idősebb, mint most Fekete Győr, a rendszerváltó fiatal, aki egyébként az őszödi beszéd idején még a Fideszre szavazott és Orbánnak csápolt. Van azonban, amiben azóta nyilván megváltozott a politikai véleménye. Az őszödi beszéd orbáni (hazug) interpretációja azonban láthatóan mélyen beleivódott a tudatába.

Azt viszont nem vette észre, hogy ma már egyre többen és hangosabban mondják, hogy ami Őszödön elhangzott, az a rendszerváltás utáni politikai közélet egyik legőszintébb, ha nem a legőszintébb beszéde volt. Azok a mondatok gyökeresen meg akarták változtatni a magyar politikai- és közgondolkodást. Egy tisztességes és becsületes, valóban baloldali és liberális párt és ország, a felelős kormányzás igényét fogalmazta meg. Ehhez képest a jelenleg diktatúrát építő, a hatalmát akár csalással is bebetonozni igyekvő párt és pártvezető (a Fidesz és Orbán) pont az ellenkezőjét tette az elmúlt 11 évben, lopott, csalt és hazudott. Ami pedig a tisztességet és becsületet illeti, 2006-ban még a puccskísérlettől, a hatalom erőszakos megdöntésétől sem riadtak vissza. Vagyis a Momentum vezetője rossz helyen kereskedett, amikor – időnként a személyeskedés határát is súrolva – megkísérelte a DK jelöltjét hátba támadni azzal, hogy a férje szerinte szalonképtelenné tette őt és a DK-t a kormányzásra. A tények azonban makacs dolgok.

Tegnap éjjel a Závecz Research 1040 résztvevővel, a vita nézőit reprezentáló mintán, telefonos adatfelvétellel vizsgálta a szeptember 24-én megtartott ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitában résztvevők szereplését. A válaszadók véleménye szerint a vitát Dobrev Klára nyerte.