Két ellenzéki miniszterelnök-jelölt miért vette elő a meleg kártyát?

Posted by

Zöldi László
>Olvastam olyan véleményt, hogy Jakab Péter a kelleténél jobban ragadtatta el magát, amikor börtönbe küldte Orbán Viktort, és büntetésül Viktóriára keresztelte. A történeti hűség kedvéért rögzítem, hogy szeptember 20-án a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője nem az azonnali kérdés alapszövegében erőszakoltatta meg lehetséges cellatársaival a miniszterelnököt.

Abban csak lopással vádolta. Orbán egyetlen mondattal válaszolt, Jakab pedig a viszonválaszban viktóriázott. Akár rögtönözhetett is volna, de tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor az ember nem rázza ki kisujjából azt a fránya poént. A szójáték ült, és az országgyűlési vitakultúra mélypontjára süllyedt. Ráadásul egy másik ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kétszer is kijelentette a nyilvánosság fórumain, hogy a legtöbb meleg a Fideszben található. Sőt, azt is szóba hozta, hogy a miniszterelnök öt gyereke közül az egyetlen fiú, Gáspár mintha kacérkodna a saját nemével.

Mindketten fogást kerestek a rendszer névadóján és működtetőjén, Orbán Viktoron. A homoszexualitás elítélésében véltek azonosulni az előválasztási szavazópolgárokkal. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy olvasták a kormányhoz kötődő közvélemény-kutatók alapos és hiteles felmérését, miszerint a vidéki Magyarországon, különösen a falvakban előítélet övezi a saját neműkhöz vonzódókat. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy a melegezést szavazatokra lehet váltani.

A kormánypárti politikusok a pedofília elleni törvény módosításához az utolsó pillanatban hozzácsaptak egy passzust a homoszexuálisok megbélyegzésére. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül a miskolci és a hódmezővásárhelyi is odáig merészkedett, hogy a meleg kártyával az előválasztás második fordulójára versenyben maradhat a pesti jelöltekkel. A viktóriázástól és a gáspározástól még csak véletlenül se határolódtak el az ellenzéki pártok vezetői. A közös asztalnál ketten elszellentették magukat, a többiek pedig befogták az orrukat.

Az úgynevezett macskaasztalnál helyettük is megszólalt a nyugalomba vonult volt MSZP-pártelnök, Lendvai Ildikó, a hajdani SZDSZ-es és most DK-s Bauer Tamás, valamint a szintén hajdani SZDSZ-es és jelenleg pártatlan Tamás Gáspár Miklós. Ők a Facebookon erkölcsi szempontból értelmezték a helyzetet. Ezt a luxust nem engedhették meg maguknak a nehezen összeállt ellenzéki pártvezetők. Az iménti mondatot korántsem mentségül szánom nekik.

Tíz mondat a melegekről

Nem azon töri a fejét, hogy segítsen az egyszerű embereken, hanem azért ül össze még vasárnap is, hogy a buzik házasságát hogyan lehetne törvényesíteni, pedig tudhatnák, hogy abból nem származik gyerek. (Torgyán József kisgazda politikus a Horn-kormányról, Kecskeméti Lapok, 1996. március 7.)

Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet Online, 2020. december 2.)

A legtöbb meleg a Fideszben van. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Partizán, 2021. június 15.)

2021-ben a melegek kérdésével szembe lehet egymással fordítani a választópolgárokat. (Szécsi Noémi író, Magyar Narancs, 2021. július 1.)

Azt már nehezen viselem, hogy mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti föl a létrán vagy kötélen, ha egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik. (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szeged TV, 2021. augusztus 30.)

Ne zsidózz! Most a melegeket gyűlöljük. (Vasvári Tímea kommentelő, Facebook.com, 2021. szeptember 2.)

Még Orbán Viktorból is lehet Viktória. (Jakab Péter Jobbik-politikus, YouTube.com, 2021. szeptember 20.)

Orbánnak akár kapóra is jöhet a durváskodás az ellenzékre mutogatáshoz. Nem ezzel fogjuk legyőzni. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2021. szeptember 21.)

Parlamenti politikus ilyet nem mondhat a parlamentben. (Bauer Tamás DK-s politikus, Facebook.com, 2021. szeptember 23.)

Az egyik miniszterelnök-jelölt, a hódmezővásárhelyi polgármester úr buzizással gyűjt híveket. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Facebook.com, 2021. április 23.)

Médianapló, 2021. szeptember 25.

Címkép: “Esküdt ellenzék”, HVG