Az előválasztás és a Chenoweth-szabály

Posted by

Júliusban, itt az Újnépszabadságban egyszer már szóba került a Chenoweth-szabály annak kapcsán, hogy a magyarországi tüntetések nem elég népesek ahhoz, hogy politikai változást kényszerítsenek ki. Ez az úgynevezett 3.5 százalékos szabály.
Erica Chenoweth, a Harvard Egyetem politológusa által végzett kutatás eredménye ez. Chenoweth 1900-tól 2006-ig lezajlott tüntetések százait vizsgálta, és érdekes következtetésekre jutott, ami a békés és erőszakos tüntetések közötti különbségeket illeti. Egy tüntetésnek rendkívül szigorú követelményeknek kellett megfelelnie ahhoz, hogy a kutatásban békésnek legyen titulálva. A következtetéseket összesen 323 békés és erőszakos tüntetésből vonta le. Az egyik fontos észrevétele az volt, hogy a békés tüntetéseknek kétszer akkora esélyük van elérni céljukat, mint az erőszakosaknak. Az előbbi 53 százalékban, míg az utóbbi 26 százalékban eredményezett politikai változást. Chenoweth szerint ez leginkább a tüntetők számának köszönhető, hiszen a békés tüntetések sokkal több ember tudnak magukhoz vonzani. A kutatás által vizsgált tüntetések alapján átlagban négyszer annyit.

A kutatás eredményeiből, Chenoweth a következő szabályt fogalmazta meg: “Amikor a teljes népesség 3,5 százaléka kezd aktívan részt venni, a siker szinte elkerülhetetlen.”  Természetesen egy tüntetés eredménye számtalan tényezőtől függ, azonban érdekes belegondolni, hogy csupán a lakosság 3.5 százalékára van szükség, ha valóban változást szeretne elérni. Tíz milliós népességnél ez 350 ezer ember.

A kérdés ezután már csak az, vajon az előválasztás tekinthető-e békés üntetésnek. Békésnek feltétlenül békés. S ha végignézünk a nyugodtan várakozó hosszú sorokon, akkor ez tüntetésnek is nevezhető.

A mai, legújabb adatok szerint az előválasztáson már több mint 350 ezren adták le szavazatukat.