Esik eső, pénzeső

Posted by
Tóth András
>Jön ám a pénzeső! Csak azt nem tudom, miből. Illetve lehet, hogy de…
A mai magyar gazdaságban NINCS ekkora plusz, hogy ennyi pénzt vissza lehessen osztani: SZJA-visszafizetések, 13. havi nyugdíj, rendvédelmi dolgozóknak hat havi fegyverpénz, 25 év alattiak SZJA-mentessége, minimálbér legalább 20%-os emelése, és még ki tudja, mit fognak kitalálni a hatalmukat féltő maffiózók. (Közben ne feledkezzünk meg az államadósságról sem…)
Igaz ugyan, hogy erőteljes volt a gazdasági növekedés, de csak a tavalyi (COVID-sújtotta) évhez képest, a tavalyelőttihez képest már korántsem annyira…
Ennyi pénzt előteremteni csak „nyomtatással” lehet, aminek a következménye infláció, a termékek és szolgáltatások árának a növekedése. ( Ezért – is – nem sürgős annyira ennek a kormánynak az euró bevezetése, mert azzal nem tudnának ilyen fondorlatos eszközökhöz folyamodni.)
Hiába adnak pénzt, ha közben emelkednek az árak. Hiába adnak 100 ezer forint helyett 120 ezret, ha közben 20%-al emelkednek a fogyasztói árak. A megemelt pénzből is ugyanannyi cuccot fogunk tudni vásárolni – ne adj’ isten annyit se… -, mint a pénzeső előttiből.