Varga Judit igazságügyi miniszter és a “fake news”

Posted by
A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy a „fake news” elvesztették eredeti jelentésüket, miután Donald Trump kódszavává vált. A „fake” egyszerűen azt jelenti, hogy „nem eredeti, gyártott”. Ezért az álhírek koholt jelentések, amelyeket hitelesként mutatnak be. Donald Trump számára azonban a „fake news” olyan híreket jelentettek, amelyek nem tetszettek neki. A magyar kormány, amelynek miniszterelnöke büszke arra, hogy okosabb, mint Trump, utánozta Trump trükkjét, miszerint hamis híreknek nevezte a nem tulságosan hízelgő vagy kellemetlen történeteket. Orbán még az angol „fake news” szavakat is használta, nem magyar fordítást. Ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter is. Varga Judit igazságügyi miniszter az „fake news” játékának legfáradhatatlanabb gyakorlója. Mindenkit azzal vádol, aki nem fogadja el a kormány ideológiáját és programját, hogy része egy „álhír -hálózatnak”, amelyet kifejezetten Magyarország, a demokrácia eme példaképének megsemmisítésére hoztak létre. A magyar politikusok a parlamenti padsor mindkét oldalán széles körben használják a Facebookot, szemben a külföldi vezetőkkel, akik a Twittert részesítik előnyben, mivel ez alkalmasabb a nagy politikai események szűkszavú bejelentésére. A magyar politikusok Facebook-oldalainak nagy részét munkatársaik kezelik. Az ilyen gyakorlat tökéletes példája Szijjártó Péter oldala. Legalább egy alkalommal, mikor nyári vakációját egy jachton töltötte az Adrián, munkatársai buzgón közzétettek korábbi fényképeiket arról, hogy főnökük az irodájában, az asztalánál ül.
Varga Judit viszont komolyan részt vesz üzeneteinek összeállításában, és felügyeli a napra kiválasztott fotókat. A vitathatatlanul jó megjelenésű hölgy úgy használja a Facebookot, mintha az fotógaléria lenne a következő Miss Universe verseny előtt. Lelkesedése, hogy népszerűsítse személyes varázsát, mulatságos esetekhez vezethet, mint például fotókat tett közzé önmagáról és férjéről a magyar parlamentben ezzel a felirattal: „a magyar tudományos élet kiválóságának ünneplése Széchenyi István, az MTA alapítója születésének 230. évfordulóján”. De akkor is nevetségessé teheti magát, ha keserűen panaszkodik, hogy a Telex, amely heti rendszerességgel közzéteszi a magyar politikusok Facebook-népszerűségét, kihagyja a minap kapott 40 ezer születésnapi köszöntését.
Varga Judit mostanában kemény időszakot él, mivel a Pegasus kémprogramokb még több magyar áldozatát fedezték fel. Az újságírók megpróbáltak néhány kérdést feltenni a Vargának, az igazságügyi miniszternek a kémprogramok telepítésének gyakran kiadott engedélyeivel kapcsolatban. Tipikus fideszes módon nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, és alattvalóinak aktív közreműködésével eltűnt az első nyitott ajtón át. De ha már az irodája biztonságában van, általában érzelmes panaszt kalapál össze „az álhírhálózattal” kapcsolatban, amely szerinte a következőképpen működik: A Telex „reggel beszámol valamiről, az RTL egy órán belül rágalmazó kampányt indít. ” Mit tettek ezúttal ezek a felelőtlen riporterek? Bátorkodtak feltenni egy olyan kérdést, amely nem kapcsolódik közvetlenül az áldozatsegítő konferenciához, amelyen az  imént részt vett Ehelyett hallgatnia kellett „egy jól felépített nemzetközi tirádát egy olyan témában, amelyről [már] mindent elmondott, amit el lehet mondani”. Természetesen Varga beszélt a Pegazus-botrány legújabb áldozatáról, Németh Dániel budapesti fotóriporterről, aki megvizsgálta és dokumentálta Magyarország uralkodó elitjének fényűző életmódját. Véleménye szerint a Pegazus ügye csak trükk, hogy „elterelje a figyelmet az ellenzék tragikomédiájáról”. Gondolom, a tragikomédia a folyamatban lévő előválasztás, amelyet a 44 -es Magyari Péter „az ellenzéki politika eddigi legnagyobb teljesítményének” minősített.

A jogállamiságért felelős igazságügyi miniszter szerint az a jelentés, hogy a minisztérium jóváhagyta azt jelentés arról, hogy kémkedni lehet egy újságíró után, aki a jogállamisággal foglalkozik, nem más, mint „provokatív kampány”, amelyre az RTL Klub időt szánt, ahelyett hogy az ő  30 perces előadásával foglalkozott volna az áldozatok támogatásáról. Ez a fajta híradás „csak káosz”, mert egy igazi újságírónak „meg kellene hallgatnia és rögzítenie kellett volna az előadását”, beszámolva a magyar áldozattámogatás nagy eredményeiről, ahelyett, hogy kihasználná a kínos kérdések feltevésének lehetőségét. És ki áll az álhírek mögött? Természetesen Soros György és szervezetei. A Facebook-bejegyzést követő megjegyzések mindenek voltak csak nem udvariasak. Varga Judit rossz alkalmat választott arra, hogy eldicsekedjen a családon belüli erőszakos ügyek számának csökkenésével, mivel csak néhány napja ölte meg egy féltékeny férfi volt feleségét, gyermekét, anyósát és végül önmagát. Az egyik hozzászóló megjegyezte, hogy „a családon belüli erőszak összehasonlíthatatlanul többet árt, mint a migránsok, vagy a nemváltoztatásokat célzó műveletek propagandája az iskolában élő gyermekek számára”. Ami a Pegazus ügyet illeti, határozott kérdéseket tettek fel a kormány azon döntése kapcsán, hogy a teljes ügyet titokban kell tartani 2056 -ig. Körülbelül 50 hozzászólást olvastam, amelyek túlnyomó többsége negatív volt. Egy megjegyzést különösen mulatságosnak találtam, amely tizenhárom szinonimát használt a „menekülés” kifejezésre. Az úriember szókincse figyelemre méltó. Hadd idézzem: az igazságügyi miniszter „a kérdések elől elmenekült, elpucolt, lefalcolt, elinalt, kisurrant, lelépett, meglépett, olajra lépett, lelécelt, megpattant, nyúlcipőt húzott, elszökött, elillant. FAKE MINISZTER!!!?”

Végezetül itt van Herczeg Márk cikkea 444-ből  „Mi a hamis hír a kormány szerint?” Íme a lista: 1. Álhír, hogy Tiborcz István uniós pénzből gazdagodott meg; 2. Álhír, hogy a kormány elszegényíti az önkormányzatokat; 3. Álhír, hogy Magyarországon nincs teljes médiaszabadság; 4. Álhír, hogy augusztusig 300 milliárd forint értékű lélegeztetőgép nem érkezett meg az országba; 5. Álhír, hogy a kormány a Facebook szabályozására készül; 6. Hamis hír, hogy kapacitásprobléma van az egészségügyi szektorban; 7. Hamis hír, hogy az állam a járvány miatt kiegészíti a focisták fizetését. És tudjuk, hogy ez a lista korántsem teljes. Egy hamis demokráciának sok állítólagos álhíre van.
2021. szeptember 22.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ címen