“Vérszag van” – interjú a Válaszban

Posted by
Stumpf András
>Török Gábor: „A kormányfő szavazóinak jelentős része az elmúlt évtizedekben a politikus változó gondolatait is fenntartás nélkül követte. Azaz nem Orbán Viktor képviseli a nézeteiket, hanem ők a miniszterelnökét.”
Balázs Zoltán: „A szavazók egy része ugyan konzervatívnak tartja magát, de ritkán várja el egy párttól, hogy konzervatív legyen, számára legfeljebb egyfajta érzékenység fontos. Magyarországon meglepően sokan értenek egyet számos liberális gondolattal, de sokan konzervatívként határozzák meg magukat. Még sincs sem szabadelvű, sem konzervatív párt.”
Török Gábor: „Ne felejtsük el, hogy az első előválasztást a Fidesz tartotta 2005-ben, amikor az államfőválasztás előtt szimpátiaszavazást tartott, az „emberek jelöltje” megtalálása érdekében. Akár azt is mondhatjuk, hogy ez az innováció is a Fidesztől érkezett. Több mint hétszázezer szavazatot adtak le, ez körülbelül 500 ezer ember véleménynyilvánítását tükrözte. Mostanában kormánypárti szavazóktól egyre többet hallom, bár szidják az ellenzéki előválasztást, egy ponton megkérdezik: hogy van ez nálunk?”
Ablonczy Bálint interjúja a Válaszban.
Címkép: Balázs és Török