Az „Elkxrtuk” producere a liberálisok nyomására panaszkodik

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>2021. május 26 -án hallottam először, hogy Kálomista Gábor, az Orbán-kormánnyal kiváló kapcsolatban álló filmproducer filmet terve Gyurcsány Ferenc hírhedt balatonőszödi beszédéről. Kevesen vették észre ekkor, hogy Kálomista a  bejelentését és az „Elkxrtuk” első előzetesét is gondosan időzítették, hogy megfeleljen a dátumnak, amikor a beszéd ténylegesen elhangzott, vagyis 2006. május 26 -án.

Kálomista szerényen kezdte pályafutását, miután 1986-ban befejezte a mezőgazdasági tanfolyamot a gyöngyösi Róbert Károly Főiskolán. Az érettségi után egy mezőgazdasági szövetkezet kertészeti ágazatvezetője lett, majd további négy évig a Ferbawelt Kft. ügyvezető igazgatója volt. A cég  azóta csődbe ment. 1994-ben sofőrként vállalt munkát a Duna Televíziónál. Két évvel később megalapította a Megafilm Kft.-t, amely ma Magyarország egyik legnagyobb filmgyártó vállalata. Ezenkívül a Magyar Produceri Szövetség elnöke, a Magyar Sí Szövetség elnöke és az MKB Veszprém KC-nek, Magyarország legeredményesebb férfi kézilabda klubjának társelnöke. Emellett a budapesti Thália Színház ügyvezető igazgatója. Nem éppen egy átlagos karrier.
Májusban az Indexnek adott interjújában Kálomista hangsúlyozta, hogy a film „hosszú és alapos kutatásokon” alapuló politikai detektívtörténet lesz, és a filmben minden valós eseményeken alapul. Azt állította, hogy a film ötletadója a Megafilm Kft. 28 éves alkalmazottja, aki a forgatókönyvet is írta. Az előállítás költsége magas volt, mert a Kálomista külföldi rendezőket és operatőröket alkalmazott, akik ragaszkodtak bizonyos előírások betartásához. A költségeket részben ismeretlen forrásból származó pénzügyi támogatás fedezte. Az bizonygatta azonban, hogy nem kér politikai jóváhagyást a projekthez. (Mintha a Fidesz vagy az Orbán-kormány megtagadná a kérelem jóváhagyását.)

A film reklámozása már megkezdődött, de megjelenésének időpontját október 21-re tették. A Budapest Filmhez tartozó hat mozi közül pedig csak a Corvin vállalta, hogy bemutatja az „Elkxrtuk” című produkciót. Világos, állította Kálomista, hogy „ők” el akarják némítani a filmet. Természetesen az „ők” a liberális baloldal, amely eddig a filmben szerepet vállaló színészek piszkálásával volt elfoglalva. És most, hogy a film befejeződött, azt „nem engedik be a mozikba”. Kálomista kiváltságos pozíciót szeretne biztosítani a magyar produkcióknak, mert a jelenlegi helyzetben egy mozi csak délután mutathat be új filmet, és később azt állíthatják, hogy a korlátozott érdeklődés miatt abbahagyták a bemutatását. Óriási érdeklődés mutatkozik a Gyurcsányról készült filmje iránt, állította a producer, de nyomást gyakorolnak az országos filmhálózatokra, hogy ne mutassák be. A film producere azzal vádolta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy „ideológiai alapon kitiltott egy magyar filmet a fővárosból, olyan filmet, amelyet sok budapesti ember szeretne látni”. És megfenyegette azokat, akik „útjában állnak”. Azt mondta, gondoskodik arról, hogy a film eljusson az emberekhez, és ugyanakkor mindent megtesz, hogy „eltávolítsa innen ezeket az embereket”, vagyis feltételezem, hogy Budapest jelenlegi ellenzéki vezetőit. Még „Brüsszel is hallani fog arról a botrányról, hogy a demokrácia zászlaja alatt eltiltják itt a filmeket”.

Ezen a ponton az Index úgy döntött, beszél Liszka Tamással és Buda Andreával, a Budapest Film két döntéshozójával. Liszka Tamás a cég vezérigazgatója, Buda Andrea pedig marketingigazgató. A beszélgetésben megadott információk hasznosak ahhoz, hogy jobban megértésük a mozi hálózatok üzleti struktúráját . A Budapest Filmnek csak öt mozija van, amelyek művészeti filmekre specializálódtak egy szűk piac számára, és csak egy, a Corvin mozi, van a tömegpiaci közönség számára kijelölve. A szóban forgó filmet október 21-én mutatják be, amikorra a naptár már megtelt, elsősorban a működés nyolc hónapos  szünete miatt. A Budapest Film jelenleg csak egy vetitő helyet kínálhat Kálomistának. Buda Andrea kifejtette, hogy a magyar piacra most kerülő filmek, mint például a „Nincs idő meghalni” Daniel Craig szerepében James Bondként vagy a „Toxikoma” című magyar film, várhatóan nagy közönségre számítanak. Általában a Budapest Film nem vetít „kampányfilmeket”, és úgy kezelik, mint a többit. A premier után addig vetítik, amíg van rá igény. De a Budapest Film rendezőinek tapasztalatai szerint a magyar közönség a nemzetközi filmeket részesíti előnyben, különösen az amerikaiakat. Hetente négy-hét új film érkezik a moziba, így nagy a mezőny és kemény a verseny.

Úgy tűnik, nem ez az első eset, hogy Kálomista panaszkodik arra, hogy filmjeivel a Budapest Film  igazságtalanul bánik. Kálomista két filmet készített, „Zimmer Feri 1-et” (1998) és „Zimmer Feri 2-t” (2010). A „Zimmer Feri 2” Buda szerint bukás volt. Nem azért távolították el a filmszínházakból, mert magyar volt, hanem azért, mert nem vonzott közönséget. Az „Elkxrtuk” kemény versenyben indul. Megjelenésének napján például a Warner Bros „Dune” című epikus sci-fi filmjével, amely pozitív kritikákat kapott, osztozik majd a nézők figyelemén.

2021. szeptember 21.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon