Ki hazudott reggel, éjjel meg este?

Posted by

Zöldi László
>Tegnap megszólalt a miniszterelnök, a parlamentben válaszolt az ellenzéki politikusoknak. Például Gyurcsány Ferencnek felrótta az őszödi beszédet, idézett is belőle. Már majdnem kimondta a leggyakrabban idézett mondatot is, de végül megelégedett azzal, hogy „nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél évet”. A többit másra bízta.

Németh Szilárd a fészbukos üzenőfalán fűzte a hamarosan bemutatandó Elkxrtuk című film előzeteséhez: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este. (Gyurcsány Ferenc)”. A Fidesz-politikus bátorságára vall, hogy párttársai helyett is védi a mundér becsületét. Amit például a pártelnök és miniszterelnök körülír, azt ő lefordítja a nép nyelvére. Kimondja azt is, amit a társai legföljebb sejtetnek. Ha pedig valamit nem ért, összefüggést keres az egymáshoz nem illő jelenségek között. S mert nem néz ki belőle a kultúremberség, aligha kérhető számon rajta, hogy Gyurcsány Ferencnek tulajdonítja azt a mondatot, amely 2006. május 26-án kétségkívül így hangzott el: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.”

Mintha Németh Szilárd készpénznek vette volna, amit a volt miniszterelnök nemrégiben megfogalmazott: „A politikában nincs szerzői jog.” (Facebook.com, 2021.08.26.) Erről más a véleményem, de most inkább rögzíteném, hogy a neki tulajdonított szállóige Örkény Istvánig vezethető vissza. Állítólag így hangzott el 1956. október 30-án, a Szabad Kossuth Rádióban: „Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, minden hullámhosszon.” Látszólag olyan író gyakorolt önkritikát, aki az ötvenes évek legelején sematikus műveket adott ki a kezéből, majd kiábrándult Rákosiból, és Nagy Imre köréhez csatlakozott. Ezért 1956 után ötéves szilenciumot kapott.

De ha többes szám első személyben gyakorolt önkritikát, akkor olyan ember beszélt belőle, aki már túllépett az életmű romlékony mozzanatain. Csakhogy Örkény nem azt mondta, amit tulajdonítunk neki. Rab László derítette ki a Népszabadság Online 2007. március elsejei számában, hogy helyette bemondó olvasta föl ama bizonyos jegyzetet, benne a bűvös mondattal: „A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.” Önkritikának nyoma sincs, inkább távolságtartónak hat a kijelentés. A nagy hírre vergődött gyurcsányiáda tehát egy ötvenhatos szállóige átköltése.

Tíz mondat Németh Szilárdról

Orbánista élmunkás. (Vári György irodalomtörténész, Magyarnarancs.hu, 2013. június 10.)

Összetéveszti a testmagasságát az IQ-jával. (Veress Jenő újságíró, Népszava, 2016. március 18.)

Politikai betanított munkás. (Kuncze Gábor volt SZDSZ-politikus, ATV, 2017. január 14.)

Elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel. (Lázár János Fidesz-politikus, miniszterelnökséget vezető miniszter, 168 Óra, 2017. január 19.)

Intellektuális vészfék. (Puskás Panni újságíró, ATV, 2017. május 25.)

A választó Németh Szilárdhoz butul. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2017. augusztus 12.)

A nemzet zsírtarkója. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2018. március 5.)

Birkózik a szavakkal. (Majláth-Mikes László humorista, Magyar Hang, 2018. november 23.)

A nagy magyar pacaltáltos. (Váncsa István publicista, Magyar Hang, 2020. július 31.)

A politika Zámbó Jimmyje. (Dési János újságíró, Klubrádió, 2021. február 22.)

Médianapló, 2021. szeptember 21.