Szeptemberi Sajnálatos Események

Posted by
Földes Péter
>15 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Őszödön elmondott beszéde. Másnap, szeptember 18-án, a Magyar Televízió Szabadság téren lévő székháza előtt elszabadult a pokol. A hatalom mai birtokosai ugyan igyekeznek megmásítani a múltat, ám még sokan emlékeznek az akkor történtekre, ezért a teljes agymosásra még várni kell.
A forradalmárnak hazudott pesti srácok nagyobb tömegekben alkonyat táján kezdtek gyülekezni a Magyar Televízió székháza előtt, és többen közülük nem csupán hazafiasan, de egyúttal igen demokratikusan viselkedtek. Volt olyan pesti srác, aki társaival együtt behatolt a televízió büféjébe, ahol törtek és zúztak, majd, kizárólag ideológiai alapon, nemzeti és hazafias indíttatásból, egy-egy karton cigarettával, üdítőkkel, és csokoládéval távoztak. Békeidőkben az ilyet betörésnek, rablásnak, és garázdaságnak nevezik, ám amikor a haza a sorsa a tét, akkor a tényállás más megítélés alá esik.
Voltak olyan pesti srácok, akik nem elégedtek meg azzal, hogy kreativitásukat a büfé kifosztásában éljék meg. Ők betörték az épület ablakait, a találékonyabbak pedig gépkocsikat gyújtottak fel. Sok autót gyújtottak fel, de nem eleget. A legtöbb ember ugyanis – ellentétben az esti srácokkal – ha tüntetni megy, rendszerint elfelejt benzines palackot magával vinni. Vagy ha van nála, akkor esetleg a gyufát, az öngyújtót hagyja otthon.
Az a televízió képernyőjén szabad szemmel is jól kivehető volt, amint a pesti srácok egy csoportja hősies csata után, elfoglalt és felgyújtott egy, a téren lévő rendőrautót. Hogy ez mennyire bátor tett volt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az autóban egy rendőr is bennrekedt. Amikor a jármű már nagyon égett, a pesti srácok egy csoportja megpróbálta eloltani, ám más pesti srácok – ezzel párhuzamosan – újabb égő rongyokkal és egyéb rekvizitekkel tartották életben a tüzet. Idővel már nagyon úgy nézett ki, hogy a kocsiban ülő közeg elevenen bennég, ám ekkor a pesti srácok megmutatták, hogy minden látszat ellenére, nem közönséges garázdák ők. Ellenkezőleg: nemcsak karjuk van, amivel dobálni és gyújtogatni tudnak, de a szívük sincs kockakőből. Ezt onnan lehetett tudni, hogy végül kiengedték a szerencsétlen bennrekedt rendőrt, és amikor kijött, még csak agyon sem verték!
Néhány pesti srác kezében házilag barkácsolt, kis- és közepes méretű akasztófákat lehetett látni, ami azt bizonyítja, hogy jó kézügyességgel rendelkeztek. A pesti srácok ruházatát tekintve, főként a fekete bőrszerkók jöttek számításba, és a legtöbben közülük tar fejjel mutatkoztak, mert ez, amellett, hogy félelmet keltett a gyanútlan szemlélőben, minden másnál jobban kifejezte a magyarság sorsa és a nemzet függetlensége iránti elkötelezettségüket.
A pesti srácok hajnaltájt, mintegy záróakkordként, felgyújtották a Magyar Televízió székházát. Ugyancsak megrongálták a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet, ami szintén derekas tettnek számított, különös tekintettel arra, hogy alatta katonának kinevezett fiatal fiúk holttestei feküdtek.
A pesti srácok nagyvonalúságát bizonyítja, hogy amikor az épület már javában égett, csak kezdetben akadályozták az oltásra kivezényelt tűzoltók munkáját, és később is csak elvétve dobálták őket kővel és üvegekkel.