Fura cég üzemelteti majd a választási rendszert

Posted by
A narancs.hu, tavaly december 9-én írta meg, hogy fura kézbe, Rogán Antal-féle Kabinetirodához kerültek  a vakcinára regisztrálók adatai. adatok, és a választási rendszert üzemeltető cég tárolja őket.  A honlap maga csak igényfelmérést ígét, ennek ellenére több személyes adatot is elkért, a 444.hu pedig arról írt, hogy a megadott adatok a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához kerülnek, egy figyelmetlen kattintással pedig a regisztrálók ahhoz is hozzájárulnak, hogy a választási szoftver rendszerét is üzemeltető Idomsoft nevű cég kezelje az adataikat.  A regisztrációnál ugyanis az adatkezelés elfogadása mellett van még egy kipipálható doboz, eszerint a regisztráló hozzájárul, hogy “későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint”. Az oldalon az is szerepel, hogy ha valaki regisztrál, “valamint jóváhagyja a további kapcsolattartást, akkor Ön elsőként kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről”. 

Az adatkezelési tájékoztató szerint a regisztrálók adatait a Miniszterelnöki Kabinetiroda gyűjti össze, majd továbbítja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), hogy aztán ez az állami szerv intézze az oltások előkészítését, ez a szerv a személyes adatokat csak addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat. A “későbbi kapcsolattartást” is elfogadók adatait azonban a Rogán-féle Kabinetiroda kezeli, majd tárolásra átadja az Idomsoft Zrt. nevű cégnek, hogy az adatokat ezt a két szereplő addig kezelhesse és tárolhassa, amíg az érintettek vissza nem vonják a beleegyezésüket.

A Idomsoft Zrt. 2010 óta kezeli a nemzeti választási rendszert, 2012 óta állami tulajdonban van, későbbi vezetői (Arató Dávid 2015 és 2018 között, Karlócai Balázs 2018-tól) pedig olyan emberek, akik 2010-ben ki tudja milyen minőségben 8Karlócai állítása szerint csak önkéntesként) részt vettek a Fidesz választási eredményváróján, és közös kép is készült velük Orbán Viktorral és Habony Árpáddal.

Címkép: Az Idomsoft kft-nál 2010-es eredményváró: Orbán Viktor előtt ül Arató Dávid, jobbra hátul zsebre dugott kézzel Karlócai Balázs