Szputnyikosok és sinopharmosok: fény az alagút végén

Posted by

Nyugat.hu
>Az élet írja az újságot, mi csak lejegyezzük. Pár órája csupán, hogy közzé tettük a szputnyikosok kilátástalan helyzetét az európai utazások kapcsán, mondván: számukra csak egy megoldás marad: a friss PCR-teszt, ami egy négytagú család esetében már nem elhanyagolható költség. Van, a hol ráadásul még karanténba is kell vonulni, amíg vissza nem érkezik a teszteredmény. De máris történt valami.

Lehet, hogy mentőövet dob az Európai Bizottság azoknak a magyaroknak, akiket az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharmmal oltottak be – írja az Index -. Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyiket sem engedélyezte, Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy levélben jelezte, hogy az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága, a HSC megvitatja, azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai oltási igazolványt, és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük

Vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatója szerint az Európai Bizottság elnökéhez Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fordult a fenti kéréssel, aki áttörésként értékelte a döntést, hozzáfűzve, most már az Orbán-kormány küldötteinek kell megharcolniuk a egészségbiztonsági bizottságban harcolnia azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját, még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő.