Négy ország Emmája és a bukaresti nagymama

Posted by

>Felette büszkék az angolok a legújabb teniszcsillagukra, az amerikai nyílt bajnokságot megnyerő Emma Raducanura. Aki brit állampolgár, miután Kanadában született román apától és kínai anyától.

Emma Raducanu celebrates winning the US Open by kissing the trophy on September 11
Imádnivaló trófea New Yorkban

Miután nem egészen tizenkilenc évesen megnyerte a 2021-es US Opent (Emma novemberben lesz tizenkilenc), erősen szárnyára kapta a világhír, köszönhetően az angol nyelvű nemzetközi sajtónak is. Nem csoda, hogy az egyik brit lap, a Daily Mail Bukarestbe is elküldte tudósítóit, ahol – a főváros második kerületében – a kislány nyolcvannyolcéves apai nagymamája él.

Niculina Raducanutól először is azt kérdezték meg, nézte-e a döntőt. A nagyi (akinek főztjéről Emma rajongással beszélt) bevallotta, hogy mindig megnézi, megnézte Emmát, ahányszor csak lehetett, most azonban nem volt képes rá, mert szívbeteg és nagyon izgulós, de legutóbb is megijedt, amikor az unokája Wimbledonban a nyolcaddöntőben kikapott s az megviselte.

„Egyszerű asszony vagyok, természetesen nagyon büszke vagyok rá, de senkinek sem mondtam el, hogy egy Gran Slam-győztes lány nagyanyja vagyok, nem akarom, hogy az emberek azt higgyék, dicsekszem. Mindig arra tanítottam Emmát, hogy legyen kedves, udvarias, és jó az emberekkel, sose ártson senkinek, beszéljen szépen mindenkivel. Azt hiszem, ezeket a dolgokat tőlem örökölte.”

Watching her granddaughter slump forward in her courtside chair at Wimbledon this summer, evidently distressed and struggling to breathe, Niculina Raducanu (pictured) was filled with trepidation
Niculina Raducanu bukaresti lakos

A riporterek megjegyzik: kevés ember ismeri jobban Emmát, mint Niculina, és a szülei mellett biztosan senki sem törődik jobban a jólétével. Amióta unokája kezébe vette az ütőt, Niculina is tisztában van Emma tehetségével is, de a fenomenális felemelkedése mögött rejlő áldozatokkal is.

Olvasva az interjút, kiderül, hogy Wimbledon után Niculina Raducanu annyira féltette az unokáját, hogy őt is meg a szüleit is rá akarta beszélni, hagyja abba a teniszezést, illetve a versenyzést, ez szerencsére nem történt meg. Fizikai és szellemi jótulajdonságai, játékintelligenciája mellett sokan éppen erős akaratát, lelki teherbíróságát, ellenállóképességét emelik ki.

Emma Raducanu poses happily with her father Ian outside their family home in South London
Emma Raducanu apjával, Ian Raducanuval dél-londoni családi házuk előtt
Emma Raducanu nyilván elszenved majd fájó vereségeket is, de az kétségtelen, hogy szép jövő előtt áll, ha ezek a jótulajdonságai és a munkabírása is megmarad. Ám a sors kifürkészhetetlen. Sok a jó teniszező lány a világon, az edzésmódszerek is fejlődnek – meg hát Emma még nem a maga ura, szigorú apa menedzseli… Ezt már ennek az írásnak a szerzője mondja, aki fél évszázadon át szintén bukaresti második kerületi lakos volt.Az Új Hét írása