Meghekkelték az előválasztást

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Amint arról tegnap beszámoltam, Szombat délelőtt megkezdődött a szavazás a magyar ellenzéki előválasztásokon. Hosszú sorok sorakoztak a sátrak előtt, ahol a polgárok kifejezhették, kiket szeretnének kihívónak a fideszes jelöltekkel szemben a közelgő országos választásokon. Az izgalom tapintható volt. Az emberek egy órával korábban érkeztek, hogy ők legyenek az elsők a sorban. Aztán tíz óra körül történt valami. Összeomlott az online szavazást támogató informatikai rendszer. Bár sok jelentés érkezett a meghibásodásról, a posta@aHang.hu címen kapott magyarázó anyagot fogom használni, mert úgy ítélem meg, hogy ez a legmegbízhatóbb: Hatalmas előkészítő munka után ma reggel 6: 00 -kor kezdődtek az előválasztások, és az online rendszer 10: 00 -ig jól működött. Aztán történt valami. Szervereink instabillá , majd elérhetetlenné váltak, miközben erőforrásainknak csak töredékét használtuk fel. A szervező felekkel együtt részletes technikai elemzést végeztünk az elmúlt órákban, ami nagyon világossá tette, hogy az előválasztások háttérrendszerét egy nagyobb terhelés támadta meg, és 10:00 óra körül a szerverek blokkolva voltak. Ez nem alkalmi túlterhelés vagy jól ismert támadási forma volt, hanem összetettebb, többlépcsős visszaélés. Az egyetlen felelős döntés, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság és aHang meghozhatott, a választások felfüggesztése volt, amíg rendszereinket vissza nem állítjuk a biztonságos működésbe.

Az ellenzéki pártok azonnal közös közleményt tettek közzé, amelyben azzal vádolták az Orbán-kormányt, hogy megtámadta internetes rendszerüket. Mint írták, „a karmelita kolostor urainak offenzívája csak egy időre állíthatja meg a munkát”, de nem tudja megakadályozni. Délután Karácsony Gergely, aki történetesen Harangozó Tamás mellett kampányolt Szekszárdon, a Magyar Hangnak elmondta, hogy több IP-címet már azonosítottak, és néhányuk kínai eredetű támadásra utal. Gondolom, Orbán Viktor kínai barátai úgy döntöttek, hogy segítségére lesznek. A kormányváltás megzavarhatja a kínaiaknak az „egy kínai tulajdonú rézbánya és egy kínai tulajdonú kikötő közötti” útjának terveit, hogy Ursula von Leyen szellemes megjegyzését idézzem a kínai “öv és út” kezdeményezésről. Bár a Telexnek a rendszer megtámadásáról szóló korábbi cikke arra figyelmeztetett, hogy egyelőre nincs bizonyíték a Fidesz részvételére, és ezért az ellenzéki pártok vádja túlságosan elhamarkodott, nehéz más pártra gondolni, amelynek érdekében a szabvazás ilyen megzavarása lett volna. A kemény fideszes szurkolók természetesen megpróbálnak meggyőzni minket arról, hogy egy ilyen támadás fölösleges kockázat lenne egy olyan projekt felvállalásához, amely olyan káosz, amelyben Gyurcsány emberei számolják a szavazatokat. Mégis nehéz nem gondolni a régi latin kérdésre: „cui prodest?” Nem tudom, hogy a közvélemény-kutatók veszik-e a fáradtságot, hogy közvélemény-kutatást végezzenek a lakosság reakciójáról, de meglepődnék, ha a lakosság nagy többsége, köztük jónéhány fideszes szavazó nem osztaná a véleményemet.
Tehát gyanítom, hogy a Fidesz állt a támadás mögött, és hogy a döntést már korábban meghozták, hogy az összeomlást az ellenzék teljes inkompetenciájával magyarázzák. Ezt a mantrát minden kormánypárti cikk és véleménycikk megismételte, amely ma megjelent a Mandinertől, a Magyar Nemzeten át a Magyar Hírlapig. Például egy prominens kormányzati médiahaguru, Schmidt Mária közeli munkatársa, Deák Dániel azzal kezdte rövid jegyzetét a Facebookon, hogy rámutatott: az ellenzék nem képes megszervezni az „előválasztásoknak nevezett színjátékot”, és ezért nem lesz képesek irányítani az országot sem. A Magyar Nemzet is ezt az irányt hagyta jóvá, mikor a Fidesz részvételének erős gyanúját akarta elhárítani. A lap azt állította, hogy a vád, miszerint a kormány részt vett a „teljes katasztrófában”, csak fedezi az „előválasztásokat vezető csapatban fennálló„ hatalmas szervezeti problémákat ”. Például azt állította, hogy a Momentum hirdetést tett fel a Szárnyas Fejvadászközösségi munka- és toborzóoldalra, és olyan megfelelő felszereléssel rendelkező embereket keres,akik képesek lennének ellenőrizni az internetes szavazók dokumentumait. A cikk szerint viszont néhány órával később a hirdetést eltávolították. „Úgy tűnik, rájöttek, hogy nem vet jó fényt a pártra, ha az előválasztások első napján panaszkodnak támogatóiknak az emberek és az erőforrások hiánya miatt.” A Magyar Nemzet állításával egyetlen probléma van. Ez nem igaz. A hirdetés még mindig ott van.

A Magyar Hírlap ennél is tovább ment. Az előválasztás kínos kudarc. A legelső napon az informatikai rendszer „lefagyott”, vagyis nem lehet szavazni. De a cikk azt állítja, hogy „ennek csak szimbolikus jelentősége van, hiszen Gyurcsány Ferenc már eldöntötte az eredményt: Karácsony Gergelynek győznie kell”. Hú, nem tudom, mit gondol Dobrev Klára a férjéről, aki kampányol, és közben meg politikai ellenfelének drukkol. Ezeket az értelmetlen vádakat nem lehet komolyan venni, de mára Orbán Viktor és pártja képtelennek tűnik valami kifinomultabbra. A Magyar Nemzet olyan mélyre süllyedt,hogy azt írta, hogy a baloldal még mindig nem képes elhagyni a kommunista diktatúra szimbólumait, mert a baloldali támogatókat a „rothadt vörös csillaggal” hívják szavazni.
Itt látható a teljes rémületet okozó rohadt vörös csillag . A magyar trikolór célja az, hogy az Orbán-ellenes erők nemzeti egységét hirdesse. Az „E” és a „v” az Előválasztást jelöli, de a Magyar Nemzet vörös csillagokat lát. Mennyire lehet primitív lenni? Ezek az emberek állnak Orbán Viktor mögött; ezek azok az emberek, akiket ő a semmibe vezet.

2021. szeptember 18

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/oldalon