Hogyan szavazhatsz az ellenzéki előválasztáson?

Posted by

Az Újnépszabadság praktikus útmutatója

>A 2021. évi előválasztás hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szövetségéből született. Azok a jelöltek, akik az előválasztáson egyéni választókerületben vagy miniszterelnök-jelöltként országosan nyernek, e hat párt közös országgyűlési képviselőjelöltjei illetve miniszterelnök-jelöltje lesz a 2022. évi országgyűlési választáson. Az előválasztáson bármely, választójoggal és állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár elindulhat, aki magára nézve kötelezőnek ismeri el az előválasztás elvi kereteit és szabályait, valamint a lefektetett és jelen honlapon ismertetett szabályok szerint jár el. A 2022. évi országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerző hatpárti jelöltek a hat párt valamelyikének országgyűlési frakciójában folytatják képviselői munkájukat.

Az előválasztáson minden választó két szavazólapot tölthet ki:

 • az egyiken a miniszterelnök-jelöltek közül választhat,
 • a másikon pedig a lakóhelyén induló egyéni jelöltről dönthet.

Öt miniszterelnök-jelölt indul. Ábécésorrendben: Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Rajtuk kívül összesen 253 egyéni jelölt vesz részt az előválasztáson az országban. Tizenegy körzetben csak egy név lesz a szavazólapon, ezeken a helyeken a pártalkukkal már eldőlt, hogy ki lesz az ellenzék közös jelöltje jövő áprilisban. Van azonban olyan körzet is van, ahol az egyéni jelölteknél öt név közül lehet majd választani.

Az előválasztáson személyes szavazás az ország 106 szavazópontján lehetséges. A szavazók csak a saját állandó lakcím szerinti választókerület jelöltjeire szavazhatnak, és csak ott, ahol lakcímük szerint élnek. Az ellenzéki képviselőjelöltek szeptember 18–26. közötti előválasztásán kétféle sátortípus várja a szavazókat:

 • A jellemzően 8 és 18 óra között nyitva tartó helyszínek az úgynevezett fix sátrak. Ezek jellemzően a választókerület legnagyobb településeinek legforgalmasabb pontjain fognak állni.
 • A fix sátrakon felül választókerületenként változó mennyiségben mozgó sátrak is körbejárják majd a körzeteket. Ezek nyitvatartása változó, általában kisebb településeken vagy időszakosan nagyobb gyalogosforgalmú helyeken, például piacokon fordulnak meg.
 • Az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) hónapokon át tartó előkészítés és egyeztetések után véglegesítette az előválasztási szavazóhelyeket és nyitvatartásukat.
 • Tehát mégegyszer, ha kiváncsi vagy, hogy a válaszrtási körzetedben, hol adhatod le személyesen a szavazatodat, akkor itt van a lista.
  Itt vannak tehát az ellenzéki szavazópontok:  előválasztási szavazóhelyek
 • Mi kell a szavazáshoz?
  • érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre, és
  • lakcímkártyára.

  Kizárólag azok a magyar állampolgárok szavazhatna tehát az előválasztáson, akik rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel.

  Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van. Továbbá azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is leadhatják szavazatukat, akik a 2022-es parlamenti választáskor már nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születettek. Utóbbiak esetében, a kiskorúak adatkezelésére vonatkozó speciális rendelkezések miatt egy szülői hozzájáruló nyilatkozatot is alá kell írnia az egyik szülőnek (vagy törvényes képviselőjének) és a fiatal szavazónak. A nyilatkozat az előválasztás hivatalos honlapjáról letölthető.

Online szavazás

Az online szavazás az elovalasztas.hu oldalon történik, ahol minden szükséges információt megtalál.
Az online szavazásra már szeptember 13-tól megindult az előregisztráció, amelynek része egy rövid videóhívás, ezért a szavazónak olyan eszközzel kell rendelkeznie (laptoppal, mobillal, tablettel), amelynek van működő kamerája és mikrofonja van. Aki szeptember 17-ig nem regisztrált, hanem az első forduló alatt kezdeményezi, már a videó-azonosítás után azonnal szavazhat.

Külföldről nem is lehet szavazni?

De, pont ugyanazok a szabályok vonatkoznak a külföldön élő magyar állampolgárokra is. A részvételhez szükség van magyarországi állandó lakcímre és érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre. Amennyiben bármelyik is hiányzik ezek közül, nem tud regisztrálni az online felületen.

Mikor lesz meg az előválasztás eredménye?

Bár szeptember 26-án este 20 órakor zárják az urnákat, csak másnap reggel kezdik összeszámolni a szavazatokat. Az eredmények így várhatóan szeptember 27-én kora délutántól érkeznek. Ezután még három napjuk van a jelölteknek fellebbezni, úgyhogy a hivatalos eredmény csak napokkal később lesz meg.