Az előválasztások dicsérete – a szavazás most kezdődik

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Éva

A magyar ellenzék sok kudarc és tévedés után fontos mérföldkőhöz érkezett. Holnap reggel 9 órakor megkezdődik országszerte a hivatalos szavazás az előválasztásokon. Választásra jogosultak azok a választókorú magyar állampolgárok, akik állandó bejegyzett lakóhellyel rendelkeznek Magyarországon. Azok is jogosultak, akik még kiskorúak, de nagykorúak lesznek a 2022-es parlamenti választások idején, azaz 2004. április 1. előtt születtek. A szavazók a következő két hétben, szeptember 26 -án este 8 óráig adhatják le voksukat. A szavazás vagy a nyilvános helyszínek standjain, vagy online történik. A szavazóhelyiségekenjelentkező választóknak fényképes igazolványt és érvényes lakcím igazolást kell bemutatniuk annak igazolására, hogy a megfelelő választókerületben szavaznak. Kizárólag az  állandó lakcímük szerinti választókerületben szavazhatnak a miniszterelnök-jelöltekre (annak érdekében, hogy az emberek ne szavazzanak többször egy miniszterelnök-jelöltre), és csak abban a választókerületben szavazhatnak helyi egyéni jelöltre. ahol élnek. Azok, akik saját választókerületük szavazókörébe mennek szavazni, két szavazólapot kapnak: az egyiken a miniszterelnök-jelöltek neve, a másikon pedig a helyi egyéni jelöltek neve áll. Minden kategóriában csak egy személyre lehet szavazni.

Szokás szerint a vélemények eltérnek az előválasztások hasznosságáról és/vagy hatékonyságáról. Ezt az eljárást az Egyesült Államokban hozták létre és gyakorolják, de hazánkban országosan ismeretlen. A 2019 -es budapesti előválasztások azonban olyan óriási sikernek bizonyultak, hogy még Orbán Viktor lélegzete is elakadt, legalább pár hétre. Az eltérő vélemények megkérdőjelezték egy hasonló eljárás országos kiterjesztésének lehetőségét, de egyelőre úgy tűnik, hogy működik. A szervezők azt állítják, hogy az emberek országszerte 800 különböző helyen adhatják le szavazataikat.

Az országos előválasztásra való felkészülés hihetetlen mértékű szervezést és – attól tartok – nagyon sok pénzt igényelt, ami a kormány által megszorított ellenzéki pártoknak nincs. Vannak, akik attól is tartanak, hogy a pártok stratégiai pozícióikkal kapcsolatos veszekedései elterelik a figyelmet az igazán fontos célról Orbán Viktor és rezsimje megbuktatásáról. Ez eddig  jelentős mértékben nem történt meg.

A 21 Kutató Központ nevű agytröszt szerint, amely „társadalmi kutatásokat, közvélemény-kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és tanácsokat nyújt”, az erőfeszítés megérte. Megállapításuk szerint egyetlen párt sem tornyosul a többiek fölé; minden politikai erő számíthat arra, hogy egyéni választókerülete nagyjából arányos lesz választóik számával és a parlamenti frakció méretével. A 21 Kutatóközpont becslése szerint a 106 körzet közül a Jobbik nyer 34-ben, DK 29-ben, a Momentum 20-ban, az MSZP 11-ben, a Párbeszéd (Párbeszéd) 7-ben, az LMP pedig 5-ben. Külön felhívnám a figyelmet a jelentésben egy olyan listára, amely a helyi jelöltekről szóló közvélemény-kutatások eredményét mutatja. A Fidesz kezdetben ördögi kampányt indított a pártok közötti együttműködés gondolata ellen, amely a Jobbiktól az MSZP -ig a teljes politikai spektrumot lefedte. Ezt roncsderbinek vagy „moslék koalíciónak” hívták. Az utóbbi időben a Fidesz propagandagépe új stratégiát fogadott el; úgy tesz, mintha az előválasztások egyszerűen nem történnének meg. Például az MTVA, amely állítólag minden állampolgárt közpénzen kiszolgáló köztévé, nem tájékoztatta a nyilvánosságot az ellenzék választási kampányának kezdetéről. Összességében az előválasztás előnyei az ellenzék számára nyilvánvalóak. Ahogy az elemzők mondják, a kezdeményezés már nem a Fideszé. Nem Orbán Viktor uralja a híreket, hanem az ellenzék. A kéthetes előválasztás megkezdésekor a figyelem nagy része (a kormányzati médián kívül) rájuk irányul.

Kíváncsi vagyok, hogy a demokratikus előválasztások milyen hatással lesznek a még el nem kötelezett választókra, amikor az egyéni szavazás ellenzéki kihívóinak demokratikus megválasztását hasonlítják össze a Fidesz nem demokratikus gyakorlatával, ahol a főnök dönti el, ki és hol indul. Az utcánsétáló és a parlament összetételéről véleményt nyilvánító embereknek hatást kell gyakorolniuk a választókra. Ami az ijesztő gyurcsányi szörnyet illeti, aki állítólag minden jelölt mögött áll, beleértve a Jobbikot is, itt egy személyes megfigyelésem. Tegnap este két újságírót kértek arra, hogy kommentálják Orbán Viktornak a Fidesz parlamenti frakciójának mondott beszédét. Amint megláttam egyikük nevét, azt mondtam magamban: „Tessék újra itt van.” Ez az újságíró évek óta Gyurcsány legkeményebb kritikusa, és hasonló reakcióra számítottam tegnap este is. Legnagyobb meglepetésemre azonban azt tapasztaltam, hogy felháborodott azon, hogy Orbán Viktor Gyurcsányt használja ürügyként az ország előtt álló problémákra. Talán igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a Gyurcsány-történet már nem komoly fegyver Orbán kezében.

2021. szeptember 17.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/oldalon