A rendszer leállt, megmondtuk

Posted by
CsKádár Péter*
(*a szerző nem arról híre, hogy nagy híve lenne az ellenzéki együttműködésnek)
Sokadszorra bizonyosodott be, hogy jósnénak kelletett volna mennem a barátaimmal. Ugyanis megjövendöltük, hogy az előválasztási informatikai rendszer meg fog dögleni. A jóslatunkhoz nem varázsgömböt használtunk, hanem tudomásunkra jutott tényeket.
1. Egy ilyen rendszer lényegében nulláról való fejlesztéséhez és korrekt megvalósításához legalább kb. százmillió forint szükséges, ami előzetesen a fejlesztők és kivitelezők rendelkezésére áll. Ennek töredéke sem volt meg..
2. Egy ilyen rendszer lényegében nulláról való fejlesztéséhez és teszteléséhez több száz ember összehangolt munkája szükséges. Ezzel szemben információink szerint kezdetben csak egyetlen (!), később is csak legfeljebb néhány tucat informatikai szakember dolgozott az ügyön, ráadásul ellenszélben, mert az MSZP és a DK (valójában a Jobbik is) ellenezte az onlány szavazást, és csak kényszerűségből egyeztek bele, nehogy a szutyokpaktumból kiszálljon a Momentum.
Azt azonban nem gondoltuk mi sem, hogy gyakorlatilag el sem fog indulni a cucc, és nemcsak az onlány, hanem a hagyományos szavazás sem tud megkezdődni, mert a rendes ellenőrzése – a kettős szavazás elkerülése miatt – csak az onlányt lebonyolítóval együtt lehetséges.
De van ilyen, a baj ennél sokkal nagyobb, valójában az, hogy már megint hazudoznak össze-vissza.
A Fegyőr még arról rizsált, hogy már reggel hatkor annyian akartak szavazni, hogy nem bírta a rendszer. Tök életszerű, hogy szombat hajnalban a sátrak és a számítógépek előtt százezrek várják a megdicsőülést.
Ezzel szemben a 168 órát arról tájékoztatták a szervezők, hogy Kínából induló hekkertámadás bénította meg a rendszert. Ez is életszerű, egy hekkertámadás kiinduló pontját pillanatok alatt meg lehet állapítani, hiszen nem azért hekkertámadás, hogy ne derüljön ki, honnan indul. Tök hülyék ezek a hekkerek. Rizsát esznek, nem rizst.
Ezzel szemben más források szerint direkt állították le a szervezők, hogy elhíreszteljék, milyen sokan akarnak szavazni. Ez különösen életszerű, nyilván ki akarják röhögtetni magukat a Fidesszel.
Ezzel szemben egészen más források szerint a DK állíttatta le, mert a Feri nem akarta az onlányt. Ez is roppant életszerű, hiszen, mint említettem, ha az onlány áll, minden áll.
Ezzel szemben a Civil Választási Bizottság közleményt adott ki: “Hatalmas siker az előválasztás – két óra leállás az erőforrás-bővítésért. Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere. A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére. Köszönjük a változást akarók sokaságának, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a szavazópontokon már a reggeli órákban! Arra kérünk mindenkit, hogy a mai napon, szombaton, 12:00 után térjenek vissza az urnákhoz, és válasszák a számukra legkedvesebb jelölteket! A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk.” Ha van valami, akkor ez a legéletszerűbb, ugyanis minél többen szavaznak, annál több ember kell a sátrakban, illetve olyan, aki számítógép monitoron sasolja, hogy az onlány szavazó kamerán közvetített pofázmánya azonos-e azzal, aki a személyijét bemutatja a kamerába. Eddig arról nyávogtak a szervezők, hogy eleve nincs elég ember a sátrakban, és kiváltképp kevés a sasoló.
Ezzel szemben a 168 óra ragaszkodik: “Lapunknak féltucat, az előválasztást lebonyolító választási bizottság – az ország legkülönbözőbb pontjairól – egybehangzóan állította: amikor az informatikai rendszer akadozása miatt felvették a kapcsolatot a központi szervezőkkel, egymástól függetlenül mind azt a tájékoztatást kapták, hogy Kínából induló hekkertámadás állhat az összeomlás mögött.”
Bármelyik változattal csak szemben lehet lenni. Annyira életszerű mind.