Orbán Viktor: „Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a pénztárnál”

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

Mielőtt foglalkoznék a 136 bátor férfi és nő (a Fidesz parlamenti küldöttsége) összejövetelével, akik Esztergomban találkoztak, hogy meghallgassák Orbán Viktor utasításait, meg kell vizsgálnom, miként fogadta az Orbán-kormány Ursula von der Leyen beszédét az Unióhelyzetéről. Ahogy elképzelhető, a fogadtatás nem volt örömteli. Néhány hónapja nyilvánossá vált egy magánbeszélgetés, amelyben az MTVA „független” riporterei megbeszélték egymással, mit tegyenek, ha a Fidesz valamilyen politikai bajba kerülne. Arra a következtetésre jutottak, hogy legbiztosabb módja annak, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből az, hogy a kormány által finanszírozott Alapjogi Központ elemzőihez fordulnak, akik mindig minden politikai problémára megfelelő megoldással rendelkeznek. És valóban, Kovács István, a központ „stratégiai igazgatója” volt az első, aki hozzászólt az említett beszédhez. Kovács amellett, hogy irreálisnak nevezte az uniós elnök beszámolóját „az Európai Unió eredményeiről”t, aggódott amiatt, hogy „a jelentés konkrét ajánlásokat tartalmaz a jövőre nézve”. Egyébként a 7. cikkely szerinti eljárást „a zsarolás politikai eszközének” minősítette. A központnál dolgozó Kovács Attila közgazdász és  projektmenedzser számára a beszéd „visszaélést és föderalizmust” tartalmaz, valamint „közvetett beleszólást jelzett a jövő évi parlamenti választásokra”.

A beszéd „hatalmas csalódás” volt Gulyás Gergely, a miniszterelnöki hivatal vezetője számára, mert az elnök „semmilyen tervvel, megoldással nem állt elő, hogy megállítsa Európa hanyatlását a világban”. Sőt, az Európai Bizottság túllépi hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok „gyermek- és családvédelmi szabályozásába”. És ami a legfontosabb: a Magyarországnak nyújtott pénzügyi támogatás visszatartásával a bizottság megszegi ígéretét néhány országgal, köztük Magyarországgal szemben, amelyek támogatták a helyreállítási alap létrehozását. Végül Varga Judit igazságügyi miniszter távirati stílusban tájékoztatta a világot, hogy „Levél elküldve, érvekkel magyarázva. A labda most a Bizottság [térfelén] van. ” A levelét Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos kapta. Ebben kifejtette, hogy „a Szerződések és az Alapjogi Charta értelmében sem az Uniónak, sem más testületnek nincs joga előírni, hogy a magyar szülők hogyan neveljék gyermekeiket Magyarországon.” Nos, most meglátjuk, mi történik a labdával.

Bár az összes fontos döntést arról, miként válaszoljon az unió üzenetére Orbán Viktor hozza meg, ő – szokása szerint – háttérben maradt, és elfoglalta magát az országos választásokat megelőző néhány hónap előkészületeivel. A fideszes parlamenti képviselők összejövetelén néhány jelenlévő szerint Orbán beszéde nem különbözött lényegesen a Kossuth Rádióban heti rendszerességgel adott „interjúitól”. A Magyar Nemzet szerint azonban nem fogta vissza magát. „Harcba hívta harcostársait”, és azt mondta nekik, hogy mindenáron akadályozzák meg, „a Gyurcsány-korszak visszatérését”. Mint fogalmazott: „Karácsony a kirakatban, Gyurcsány emberei a pénztárnál”.

Orbán nyilvánvalóan az Európai Unióval való összecsapások sorozatára készítette fel közönségét két kérdésben. Az egyik a bevándorlás, a másik az LMBTQ-ügy, amelyek Nyugat -Európa realitások, de „groteszkek, ijesztőek és visszataszítóak Közép-Európában”. Vagyis arra kérte politikus társait, hogy „legyenek őszinték és egyenesek a magyar emberekkel”, és mondják el nekik, hogy az EU Magyarországgal szembeni igazságtalan bánásmódja az ország bevándorlással és az LMBTQ-propagandával szembeni ellenállásának a következménye. Ami a pedofíliát és a homoszexualitást összekeverő törvényt illeti, amelyet a kormány a brüsszeli felháborodás hatására „gyermekvédelmi törvénynek” nevezett, úgy tűnik, hogy tovább fogják módosítani, de nem világos, hogy mik lesznek ezek a kiigazítások. Az egyik lehetséges kérdés, amelyről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezető beszélt, a „kémiai semlegesítés”. Elismerte, hogy ez „kényes kérdés”, és megosztó a Fideszen belül és a társadalom egészében is. Egyéb változások „intézményi korrekciókat” is magukban foglalhatnak, amelyeket Novák Katalin és Varga Judit önthet végleges formába. Nem zárnám ki a további változtatások lehetőségét annak érdekében, hogy a törvény az Európai Unió számára fogyaszthatóbb legyen.

A fideszes képviselők találkozója után tartott sajtótájékoztatón Csuhaj Ildikó, az ATV-től szerette volna megismerni Orbán Viktor véleményét az Európai Unió vagy az Egyesült Államok beavatkozásáról a magyar választásokba. Kocsis szerint Orbán konkrétan nem beszélt erről a kérdésről, de a kormány a beavatkozás egyik formájának tartja az uniós források kifizetésének késedelmét. Úgy tűnik, a kormány meg van győződve arról, hogy „Brüsszel meg akar buktatni minket, [és ezért] a liberális elit hatalmas erőket fog mozgósítani ellenünk”. Azt állította, hogy „boldogok leszünk, ha megússzuk a jogállamisági eljárást”. Nehéz eldönteni, hogy ez a félelem valódi-e, vagy csak kommunikációs fogás, hogy hazafias híveikben tudatosítsák a liberális elit és az Orbán-kormány brüsszeli ellenségei által jelentett nagy veszélyt. A „liberális” oldal jelentős része, még azok is, akik nem szeretik Gyurcsányt, egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a Fidesz állandó lovaglását Gyurcsányon abbahagyják majd,  azon egyszerű oknál fogva, hogy ez nem hozhat több hasznot a Fidesz kampányának . Nyilván Orbán Viktor mást gondol.

Függetlenül attól, hogy ki lesz Orbán kihívója, ezt az embert Gyurcsány Ferenc bábjának fogják nevezni. A kormány még arról is gondoskodott, hogy az új, Gyurcsány-ellenes játékfilm, az ELK*RTUK , amit „Magyarország első (kormánypárti), valós eseményeken alapuló politikai thrillerként” reklámoznak, az ellenzék előválasztását megelőzően érkezzen a mozikba. Az elképzelés szerint azok, akik csak homályosan emlékeznek a 2010 előtti időkre, látni fogják az akkori borzalmakat, és értékelni fogják, amit a Fidesz tett az országért.

Egyébként, amikor tavaly májusban megjelent a trailer, Gyurcsány “IMDb 2.6”-os várható értékelésről írt, előre jelezve a filmfogadtatását. Az IMDb adatbázis szerint a film jelenlegi besorolása 3,4/10, a legutolsó értékelés szerint “Borzalmas. Ne nézd! Őrült diktátor készítette!” Négy ember találta hasznosnak az értékelést; ketten nem. Sajnos egy ilyen kicsi, tudománytalan mintából nem lehet extrapolálni.

2021. szeptember 16

Balogh Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Fidesz frakció