Infografika: Észak -Korea és Dél -Korea rakétaprogramjainak összehasonlítása

Posted by

Al Jazeera
A Koreai -félszigeten az elmúlt napokban ismét drámai módon megnőtt a feszültség, miután Észak- és Dél -Korea ballisztikus rakéták sorozatát tesztelte. Szeptember 12-én Észak-Korea közölte, hogy kipróbált egy  nagy hatótávolságú „stratégiai”cirkálórakétát, amely sikeresen eltalálta az 1500 km-re lévő célpontot, mielőtt az észak-koreai felségvizekbe esett volna.
Három nappal később mindkét ország ballisztikus rakétákat tesztelt, amelyek nukleáris vagy hagyományos robbanófejeket egyaránt hordozhatnak.
A következő infografika sorozatban az Al Jazeera ismerteti Észak-Korea és Dél-Korea rakétaprogramjait és katonai képességeit.

A két Korea rövid története
A japán birodalom második világháborús veresége után az Egyesült Államok és a Szovjetunió kettészakította a korábban japán fennhatóság alatt álló Koreai-félszigetet. A Szovjetunió uralta a területet északon, az USA pedig a déli irányítást. 1950-ben az észak-koreai erők Kína és a Szovjetunió támogatásával megtámadták a Délvidéket, ami megindította a koreai háborút. A Déllel szövetkezett Egyesült Államok mintegy 1,78 millió katonát telepített a félszigetre a hároméves háború során. Fegyverszünetet kötöttek, de hivatalos békeszerződést nem írtak alá.

(Al Jazeera)

A hadseregek összehasonlítása

Mindkét Korea idővel folyamatosan növelte katonai kiadásait. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint Észak-Korea rendelkezik a világ negyedik legnagyobb hadseregével, mintegy 1,28 millió aktív személyzettel. Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint Észak -Korea, a 25,8 millió lakosú ország, a bruttó hazai termék (GDP) közel egynegyedét fordítja hadseregére – többet, mint a világ bármely más országa. A dél -koreai hadsereg létszáma közel 600 ezer fő, mintegy fele az északinak. Ugyanakkor mintegy 26 400 amerikai katona is van az ország legalább 73 bázisán. A Camp Humphreys, az Egyesült Államok legnagyobb tengerentúli katonai bázisa, körülbelül 100 k -re található a két Koreát megosztó, erősen megerősített Demilitarizált Zónától (DMZ). A különleges intézkedésekről szóló megállapodás (SMA) részeként a dél -koreai kormány évente 1 milliárd dollárt fizet az amerikai katonai támogatásért.

(Al Jazeera)

Rakétaprogramok
A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint Észak -Korea 1984 óta több mint 150 rakétatesztet hajtott végre. Ezek a rövid hatótávolságú rakétáktól (SRBM) – az 1000 km-nél kisebb hatótávolságúaktól- az interkontinentális ballisztikus rakétákig (ICBM) – legalább 5500 km (3400 mérföld) hatótávolsággal rendelkeznek, amelyeket általában nukleáris robbanófej hordozásra használnak. E tesztek több mint fele az elmúlt 10 évben Kim Dzsong Un vezetésével folyt, aki apja 2011-bwen bekövetkezett halála után örökölte a hatalmat. A 37 éves férfi azzal fenyegetőzött, hogy folytatja a csúcstechnológiájú fegyverek gyártását az Egyesült Államok ellen, és elutasította a Biden-adminisztráció párbeszédre való felhívását, és követelte, hogy Washington először hagyja abba „ellenséges” politikáját.

(Al Jazeera)

Májusban a Biden-adminisztráció új megközelítést jelentett be Észak-Koreával kapcsolatban, mondván, hogy továbbra is folytatja a nukleáris atommentesítést, de nem áll készen arra, hogy „nagy alkut” ajánljon Phenjannak. Észak -Korea ballisztikus rakéták hatótávolsága fokozatosan nőtt az évek során. 2017 novemberében tesztelte a Hwasong-15 ICBM-et, amelynek becsült hatótávolsága 12 874 km (8 000 mérföld), és elérheti az Egyesült Államok kontinentális részeit.

Észak -Korea nukleáris programja

2003 -ban Észak -Korea kilépett az atomsorompó -szerződésből – amely az ENSZ nemzetközi megállapodása az atomfegyverek és a fegyvertechnológia terjedésének megakadályozására. Három évvel később Kim Dzsong Il vezetésével az ország felrobbantotta első nukleáris fegyverét a Punggye-ri nukleáris földalatti próbatéren, az Észak ritkán lakott északkeleti hegyeinek mélyén. Phenjan összesen hat nukleáris kísérletet hajtott végre. Legutóbb, 2017 szeptemberében vélhetően 140+ kilotonnás hidrogénbombát teszteltek – ez egy lényegesen erősebb típusú atombomba. 2021 augusztusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte, hogy úgy véli, hogy Észak -Korea újraindította az atomfegyverekhez szükséges plutónium előállítására használt nukleáris reaktorát. A NAÜ nem tudja ellenőrizni Észak -Koreát, mióta Phenjan 2009 -ben kiutasította ellenőreit. Az Északot több nemzetközi szankció éri a tiltott nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéta programok miatt. Az amerikai hadsereg becslései szerint Észak-Korea 20-60 nukleáris fegyverrel rendelkezik.

Forrás: AL JAZEERA
Címkép: Észak-koreai rakéták