Világkiállítás?

Posted by

Fábián András
>Kovács Zoltán vette a fáradságot és válaszlevelet írt Szabó Tímeának, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének. Óbuda képviselője az iránt érdeklődött, hogy mibe fáj nekünk, magyaroknak a Kovács-Semjén duó hobbija, a vadászati kiállítás. A válaszlevél sok mindent elárul a szerzőjéről is, és az elhallgatni kívánt tényekről is. Korrekt tájékoztatásról ugyanis nincs szó, holott a szerző az Orbán kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, nemzetközi szóvivő. Régen tudjuk, hogy a stílus maga az ember. Nevezett Kovács Zoltán tehát szívét-lelkét, egész lényét, vagyis önmagát adta bele ebbe a levélbe. Így ír.

Tisztelt Képviselő Asszony!

A Gyurcsány-show tagjai – Önnel az élen – körmük szakadtáig próbálnak egymásra licitálni, hogy nagyobbnál nagyobb számokat és hülyeségeket mondjanak a vadászati világkiállítás kapcsán. Lassan írom, hogy Ön is megértse: a világkiállítás összesen 17 milliárd forintba kerül. Szívesen! ”

Mindezt válasznak szánta arra az állítólag a képviselőnő által tett megjegyzésre, hogy

Ha jól értem, mindenhol terjed a vírus, csak Semjén 100 milliárdos vadászkiállításán nem. Ezért kell Orbánnak a rendeleti kormányzás meghosszabbítása.”

Szerintem a komoly tudományos múlttal (is) rendelkező Szabó Tímeával nem sűrűn fordult eddig elő, hogy egy lényegében négysoros, két mondatos hivatalos levélkében kétszer is lehülyézzék. Az iromány szerzőjének szándéka szerint azonban ezek nem csupán üres szavak.

Kovács Zoltán ugyanis valóban hülyének nézi a képviselőnőt, és vele együtt mindannyiunkat. Egyes sajtómunkások kikutatták, hogy ez a 17 milliárd a valóságban körülbelül 77 milliárdot (vagy még annál is ki tudja, mennyivel többet) tesz ki. Májusban még csak 70 milliárdról tudtunk, ám időközben további milliárdok folytak be a rendezvény büdzséjébe. Semjén (akiről momentán még mindig nem tudjuk, hogy doktor, vagy nem doktor, jogszerűen használja -e a címet, avagy címbitorlóként) megnyugtatott mindenkit, hogy ebből a sok pénzből 55 milliárd a lerohadt Hungexpo helyreállítására, kipofásítására megy el. A matek persze még így sem stimmel.

Alig több mint egy éve az Agrofórum adott hírt arról a fejleményről, hogy „A koronavírus-járvány elleni védekezéshez a Hungexpo Zrt. néhány napja felajánlotta a területén lévő 9000 négyzetméteres, legmodernebb kiállítási csarnokát, a G pavilont, amely mobil falakkal szekcionálható, és további épített mobil elemekkel felosztható.” A pavilon rendelkezik mosdóblokkokkal, parkolóval, a kapcsolódó pavilonban orvosi vizsgálóhelyiségek, pihenőszobák kialakítására is lehetőség nyílik így, ha a szükség úgy kívánja egészségügyi ellátóhelyként is felszerelhető. Itt szokták megrendezni a FeHoVa kiállításokat, vagyis ez a tér például semmiféle felújítást nem igényel. Még szükségkórháznak is megfelelt volna, ha igény van rá. Ehelyett, tudjuk, inkább hazaparancsoltak 30 ezer beteget a kórházakból, hogy helyet csináljanak a koronavírus-fertőzöttek számára.

Ámde az „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021.” címen futó rendezvény nem 9 000 négyzetméteren egy pavilonban, hanem 75 000 négyzetméteren, 8 pavilonban zajlik. Valójában a Hungexpo valamennyi épülete, parkolója és kommunális intézménye ennek a rendezvénynek ad rövidesen helyet. Vagyis, amikor a ravasz Semjén doktor azt próbálja elhitetni velünk, hogy a hatalmas bekerülési összeg jelentős részét, 55 milliárdot a Hungexpo korszerűsítésére fordítják, akkor – lássuk be – finoman csúsztat. Úgyis mondhatnánk, ismét hülyének néz bennünket.

Másik kérdés, hogy valóban világkiállítás-e ez a világkiállítás. Semjénék persze tudják, hogy nem az. A budapesti esemény ugyanis nem található a világkiállítások hivatalos listájában. A korábban készült szerződésekkel ellentétben a kommunikációs szerződésben sem világkiállításként szerepel már az esemény neve. Vagyis azért világkiállítás, mert a két fő felelős azt mondta, hogy az, és kész. Ámde ezzel a címkézéssel irgalmatlan mennyiségű pénzt lehet invesztálni ügyvédekre, ilyen-olyan, de leginkább Kovács Zoltánhoz közelálló vállalkozásokkal kötött szerződésekbe. Erről a 24.hu emlékezik meg részletesen. Tovább növelik a költségeket az ízlésficamos műalkotásokra költött százmilliók. Nem jut viszont pénz a kisegítő feladatok ellátására kötelezően kirendelt diákoknak, akik azért egy meleg levesre és ásványvízre jogosultak lesznek a rendezvény ideje alatt.

Szóval világkiállítás lesz ez, és jó, ha tudjuk, hogy ez meg fog nekünk térülni. Honnan tudjuk? Hát persze, hogy ezt is a mindig őszinte és talpig becsületes Semjén doktortól meg Kovács Zoltántól. Igaz, hogy az iskolásoknak már belengették az ingyenes látogatás lehetőségét, én pedig épp a minap kaptam kedvező ajánlatot 50%-os látogatójegy vásárlására. Napnál világosabb, hogy már csak az ismét fellángoló pandémia miatt sem özönlik az egy millió elvárt látogató döglött állatokat nézni. Ma már tudjuk, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus sem hozta a várt „óriási érdeklődést”. Vagyis, ahogyan az előre látható volt, a vállalkozás kudarcosra sikeredett.

Úgy tűnik, hogy a sikert az sem garantálja, hogy külön miniszterelnöki leirat rendelkezik arról, hogy semmiféle védettségi igazolás, kézmosás, maszkhasználat nincs előírva. Az előjelek mégis egyértelműen arra utalnak, hogy masszív érdektelenség felé halad az ügy. Ennek ellenére nincs kétségem afelől, hogy a szervezőknek, rendezőknek és a hozzájuk közelállóknak már valószínűleg busásan megtérült a befektetett munka. Miképpen abban is biztos vagyok, hogy a Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, nemzetközi szóvivő mindezek ellenére már meg is fogalmazta az óriási nemzetközi sikerről beszámoló kommünikéjét…

Ami meg a barokkos túlzásnak tűnő Világkiállítás elnevezést illeti, arról nekem az a régi és buta vicc jutott eszembe, hogy az oroszok bemutatták a nyilvánosságnak a világ legnagyobb mikrocsipjét.