Egy fotó, egy ember

Posted by
Bartus László
>Orbán frusztrált pillantása a pápára, aki semmibe veszi őt.
Van egy zseniális fotó, amely elkapta Orbán tekintetét, amikor Ferenc pápa Áderhez fordult, és nem látta Orbán pillantását. Ebben a nézésben minden benne van, hogy Orbánt mennyire zavarja ez az ember, aki a világegyház feje. Európában trónol, és nem hitelesíti, hanem minden szavával kétségbe vonja Orbán rendszerének keresztény jellegét. Orbán azt akarja elhitetni, hogy azért támadja a jogállami Európai Unió az ő fasiszta rendszerét, mert keresztény, ő maga pedig a kereszténység védelmezője és helyreállítója. A katolikus egyház feje pedig ezt kerek-perec tagadja és elutasítja.
Ebben a hűvös, megvető, hideg, gyilkos pillantásban benne van a diktátor minden frusztrációja, gyűlölete. Itt van egy ember, aki keresztülhúzza európai számításait, s egy olyan egyház élén, amely évszázadokon át azt a sötét elnyomást képviselte, amit ő. De nem tud tenni ellene semmit, mert a Vatikán világhatalom. Nem tudja a pápát sem megzsarolni, sem megfenyegetni, sem befolyásolni, sem megbüntetni. Nem tud ellene tenni semmit. Márpedig egy diktátor nem tűri, hogy neki ellentmondjanak. Ő mégis kénytelen eltűrni, hogy nem kap hitelesítést onnan, ahonnan kell.
Benne van ebben a pillantásban az a harag is, hogy ez az ember találkozni sem akart vele. Fenyegetni, zsarolni kellett a pápát, az egész magyar katolikus püspöki kart, hogy milyen súlyos retorziók következnek be Magyarországon, ha Ferenc pápa nem találkozik Orbánnal. A pápa végül beadta a derekát, de a lehető legtávolságtartóbb találkozóra került sor, kínosan rövid időre, barátságtalan légkörben. Orbán nem tudja előadni a pávatáncát, nem tud somfordálni, hízelegni, mert ez az ember átlát rajta, és a legkisebb esélyt sem adja meg neki. Úgy bánik vele, amit megérdemel.