A nők és a Vatikán

Posted by
Gábor György
>Egy barátom hívta föl a figyelmemet egy cikkre, amely Ferenc pápa szlovákiai tartózkodásáról számol be. Egy mondaton – bizonyára nem a legfontosabbikon – megakadt a tekintetem. A cikk ugyanis megemlíti, hogy Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök mellett egész sor hölgy várta a pápát a pozsonyi reptéren. Akadt köztük ombudsman, holokauszt-túlélő és mások.
Budapesten Semjén és Erdő Péter fogadta a pápát, aztán Áderrel, Orbánnal és újra Semjénnel diskurálhatott 30 percen át, és így tovább, sehol egy nő.
És mindezt nem valamiféle kötelező kvóta okán írom, egy frászt, hanem csupán azért, mert ebből is nyilvánvaló, hogy a budapesti szervezők és vendéglátók lényegében semmit sem ismernek és tudnak Ferenc pápa munkásságából.
Most csak egyet említek: a tavaly magyar nyelven is megjelent Álmodjunk együtt c. kötetében egy egész fejezeten át foglalkozik a nőkkel (101-110.) Nem csak úgy általában a női jogokról ír, vagy arról, hogy a nőket ugyanaz a bérezés illeti meg, mint a férfiakat, hanem elemzi, konkrét példákkal illusztrálva, a női közgazdászok friss szemléletét, egy „anyaibb” gazdasági szemléletet, beszámol Kate Raworth-nak, az Oxfordi Egyetem közgazdászának ún. „fánk-közgazdaságtanáról” (Doughnut – economic model), de szól arról is, hogy a Vatikánon belül a különféle döntéshozói folyamatokban miként erősítette meg a nők jelenlétét kinevezésekkel, a Vatikán különböző testületeibe való meghívásukkal, s tanácsadói szerepük megerősítésével: például a Világiak, a Család és az Élet dikasztériumában két államtitkár-helyettes nő, a Vatikáni Múzeumok igazgatója nő, s az Államokkal Való Kapcsolatok Részlegének államtitkár-helyettese, aki az Egyház multilaterális szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelős, szintén nő. (Az államtitkár itt nem azt jelenti, amit a magyar államigazgatási struktúrában!)
Szóval a keresztény családprogramra oly büszke magyar kormány, amely vallja és alkotmányosan hirdeti, hogy az anya nő, az apa férfi, leginkább csak a keresztény magyar férfiakról vélekedik úgy, hogy kizárólag ők méltók és alkalmasak arra, hogy a pápa közelébe kerüljenek.
Amúgy én is szégyelltem volna például azt a Novák Katalint a pápa közelébe engedni, aki egy emlékezetes fotó tanúsága szerint a Ferenc pápa által igencsak nem kedvelt Matteo Salvinihez bújt ölelkezve, kiscicásan, őszintén kifejezésre juttatva erős vonzódását a feketehajú, macsósan borostás olasz politikushoz.
Címkép: Caputova, pápa, nők Pozsonyban