Von der Leyen az európai értékeket és a pénzt is védené 

Posted by
Pálfi Rita és Zsíros Sándor
Az elmúlt év sikereiről és a következő időszak céljairól beszélt Ursula von der Leyen bizottsági elnök a State of the Union nevű évértékelő beszédében az Európai Parlament strasbourgi épületében. A bizottsági elnök szerint nagy siker volt a közös oltási program, hiszen a kontinens felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltották és 700 millió vakcinát szállítottak az unióba és ugyanennyi adagot más országoknak.

A tudomány útját követtük.
Az oltóanyagot szétosztottuk Európában. És eljuttattuk a világ többi részébe.
Helyesen cselekedtünk, mert európai módon cselekedtünk. És bevált!

Von der Leyen bejelentette, hogy új szervezet hoznak létre a járványok elleni harcban. És összefogást sürgetett az Európát sújtó mikrochip-hiány ügyében. A legkorszerűbb, Ázsiában gyártott chipektől függünk.

 Ez tehát nem csupán a versenyképességünk kérdése. Ez a technológiai szuverenitás kérdése is. Ezért mindennél fontosabb, hogy erre összpontosítsunk.

Brüsszel 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a kontinens gazdaságát, de ehhez a tagállamok részéről hiányzik a politikai akarat és a pénz. Biztosítani fogjuk, hogy ambiciózusabb éghajlat-politikai törekvéseinkhez több szociális cél is társuljon. A zöld átállásnak méltányos módon kell megvalósulnia. Ezért új Szociális Klímaalapra tettünk javaslatot az energiaszegénység megoldására, amely már 34 millió európait érint.

A beszédében Von der Leyen felszólított az uniós költségvetés védelmére. “Az európai költségvetés nem más, mint Uniónk számszerűsített jövője. Ezért azt védelmeznünk kell. Biztosítanunk kell, hogy minden euró és minden cent a kitűzött célt szolgálja, és a jogállam alapelveinek megfelelően kerüljön felhasználásra – fogalmazott. “A korrupció többet jelent az adófizetők megkárosításánál. A korrupció elriasztja a befektetőket is. A korrupció révén a nagypénzűek nagy előnyöket vásárolhatnak a hatalomban lévőktől, ami a demokratikus szabályok kiüresedését eredményezi” – fejtette ki a bizottsági elnök. Költségvetésünk védelme érdekében minden, a rendelkezésünkre álló eszközt felhasználva utánajárunk valamennyi korrupciós esetnek – jelentette ki. A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy még eredményesebbek legyünk. Szerinte ez ügyben „aggasztó fejlemények” vannak némely tagállamban. Ezért egyrészt párbeszédet folytatnak az érintett kormányokkal, másrészt viszont ennek a párbeszédnek valahova vezetnie kell, ezért tényleges lépéseket is tett az EU. Ursula von der Leyen külön kiemelte még az újságok, a médiakiadványok függetlenségének és az újságírók személyének fokozottabb védelmét. Elmondása szerint ez ügyben jövőre várható az új szabályozás, de a médiapiacot nem lehet úgy kezelni, mint bármi más iparágat. A sajtószabadság védelme a demokrácia védelmét jelenti az EB elnöke szerint.

 Értékeinket jogrendünk és az Európai Bíróság ítéletei garantálják. Ezek az ítéletek kötelező erejűek. És ügyelünk betartásukra. Mégpedig Uniónk valamennyi tagállamában – hangsúlyozta. A bizottsági elnök azt is bejelentette, hogy jövő évtől a jogállamisági jelentések konkrét ajánlásokat is tartalmaznak a tagállamok számára.

euronews