Agymosás-nagydíj “médiapincsik” számára

Posted by
Gergely Zsófia

És ezek a nyaloncok bevonultak jelentőségteljes arccal a parlamentbe, ahol a sajátjaik a kezükbe nyomják a kitüntetést.” Valahogy mostanában olyan napok sorjáznak, hogy állandóan Márai joggal agyoncitált verse, az „Olyan világ jön” ugrik be. Tudják, olyan világ, amikor „a tehetség provokáció” és „a jellem merénylet”, mert most ők jönnek, „A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek.”

És ez annyiban nem stimmel csak, hogy mindez jelen idő, nem jön, sőt, most épp a fénykort látjuk – mikor a saját kifordított értékrendjük alapján megdicsőülnek fontosságukban. Így egyre másra a legmagasabb elismeréseket veszik át. Most pénteken például a Nívódíjat. Nívó? Az, a lakájmédia krémjének. És miért is? Lassan mondom, mint Lendvai Ildikó anno a gázáremeléses örökzöld mondatát: az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton versengve, a pazar kommunikációs tevékenységért.

Nézzük ezt a nívós csapatot: például a Tv2 hírigazgatósága, ahol naponta tömeges agymosással kísérleteznek az önmaga paródiájává mumifikálódott Marsi Anikó szájába adott őrületekkel. Hát hogyne érdemelnének nívódíjat az olyan hírek, mint hogy Soros megölte volna az anyját, a naptej rákot okoz vagy a legendás mélypont, a „túlélték, mégis meghaltak”. Az esti „Tények”-ig sorolhatnám a hasonló gyöngyszemeket, de Gálvölgyi János ezt már zseniálisan megtette, sőt, versbe szedve elszavalta. Az a Gálvölgyi, akinek a többi előválasztásra mozgósító művésszel egyetemben pont a héten küldött kozmetikázott anyázó üzenetet Demeter Szilárd miniszteri kultúrabiztos. Még egy NER-tehetség, akinek most áll a zászló, magas székből gyűlölködhet, kár, hogy közben szédül a kisebbrendűségi komplexustól.

De nívódíjat érdemelt az Origo is, aminek a nevét is fáj leírnom, mert én itt tanultam az újságírást, persze jóval azelőtt, hogy egy propagandára és lejáratásra átkalibrált revolvermédiát csináltak a legnagyobb hírportálból is. Mondom én, érték és minőség – mint a legszerencsétlenebbekbe még belerúgó koldustérkép a Metropol újságban. Ami szintén díjat kapott.

És ezek a nyaloncok bevonultak jelentőségteljes arccal a parlamentbe, ahol a sajátjaik a kezükbe nyomják a kitüntetést. Jól szolgáltatok, elferdítettétek, lejárattátok, karaktergyilkoltatok, hírt hamisítottatok. Jár a jutifalat.

Tudom, kár ezen pörögni, mert minden nem birkásított magyar érti, mindez mennyit is ér. Dekára ugyanannyit, mint Nagy Feró Kossuth-díja alig pár hete. Cserébe az egykori lázadó rocker mehetett sujtásos mentében fideszeseket körbenyalni Kötcsére.

Erre egyszer csak jön a hír: kötelezően előírták esztergomi egyházi iskolásoknak, hogy részt vegyenek a most hétvégi eucharisztikus kongresszus Ákos-koncertjén. Ja, hát Ákos már rég megkapta a maga Kossuth-díját, nem is volt kérdés, hogy őt választották a pápa egyik előzenekarának. Erre úgy vezényelnek ki neki közönséget, mint az „átkosban” az úttörőket: biodíszletnek, hiszen minden korban ciki a foghíjas nézőtér.

Nem hiszem, hogy egy művész számára van ennél megalázóbb. Ez maga a megérdemelt értéktelenség, pontosan ennyit érnek a díjaitok.

Klubrádió