Szubjektív néző

Posted by
Rózsa Mihály
>Hát, becsületemre legyen mondva, hogy fegyelmezetten végig néztem ezt a miniszterelnökjelölt, jelölti vitát. Vitát? Na, jó.Mondjuk annak.
Tulajdonképpen egyetlen esetbe pár szereplő között valóban volt vita, érdekes módon akkor, amikor a zuglói korrupciós ügyek a Tóth Csaba vs Hadházy téma került szóba. Nyilván aki nem látta, az arra gondol, hogy: na, ennek a vitának az egyik szereplője tuti a Karácsony volt. Hát egy nagy túrót! Ő ott állt mosolygott és halált megvető bátorsággal hallgatott. Itt Fekete-Győr András és MZP képviseltek normális és abszolút elfogadható véleményt. Ők mondták ki,hogy akik valóban korrupt rendszerek ellen vannak, azok nem állhatnak be egy Tóth Csaba mögé.
A Nagy Proletár Terminátor Jakab Péter döbbenet, hogy a képünkbe mondta, hogy nem számít ki korrupt, ki nem az, ha vele biztosabb nyerni, akkor akár egy korrupt fazon is abszolút vállalható, hiszen csak a matematika számít, az elveket hagyjuk.
Tulajdonképpen minden szereplő részéről a vita hiányát,populista szólamok hangoztatása váltotta ki. Szavazzál rám és akkor neked utána sokkal jobb lesz, mert jobb oktatást kapsz,jobb egészségügyet, kevesebb adót fizetsz és sokkal több pénzed lesz. Azért a Kétfarkú ingyen sör és örök élete jobban bejön.
Konkrétumot leginkább Fekete-Győrnek sikerült mondania, amikor a finn jellegű iskolamodellről beszélt. MZP az adóknál azt mondta, azok nem lesznek emelve. Karácsony elővette a balosabb tempóját és azt mondta, hogy majd a gazdag multik fizethetnek sokat, a kisember meg kevesebbet.
Mondogatták amit ilyenkor mondani szokás, minőségi munkára kell ráhajtani és azért minőségi bért fizetni. Azok akik pártja már volt hatalmon, arra nem tért ki, hogy amikor hatalmon voltak, ez mitől maradt el. Akik meg nem voltak még, azok nem nagyon mentek bele abba, hogy hogyan is kéne ezt megvalósítani.
Alapvetően a szereplők látványosan igyekeztek egymást nem bántani. Hiszen szerelem van most, amikor nem az a fontos, miben mások, hanem mi köti őket egymáshoz. Rosszindulatú, aki erre azt mondja, hogy: a hatalom megszerzésének és az abból való előnyöknek a magukhoz húzása ez.
MZP nagyon rájátszott arra, hogy ő a civil, neki semmi köze a pártokhoz és nem is akarja, hogy legyen.És akkor felejtsük el,hogy a vérkorszakát élő jobbikkal mára legdurvább időszakában is elég jó kapcsolatot ápolt. Alapvetően sok mindent nem mondott,amit mondott, az nem volt ellenszenves.
Dobrev Klára felkészültnek látszott és kicsit túl sok volt a hangsúlyokban a színpadias elem,de ez ebbe a játékba belefért még. Ő is kevés konkrétumot mondott, de az általánosságokban hitelesnek hatott.
Fekete-Győr András jött leginkább át, őt éreztem a legjobban felkészítettnek erre a show-műsorra.Amiket mondott, azokkal nem nagyon lehet vitáznom. De nála is nagyon sok volt az üres közhely.
Karácsony hozta a szokásos formáját. Egyet táncolt erre, egyet meg arra. Szinte láttam a kifeszített kötelet a lábai alatt, amin megpróbál egyensúlyozni. Még véletlenül se akart belemenni olyanba, amiből akárcsak vitácska is lehetne. Amikor úgy tett mintha belement volna, akkor gyorsan leszögezte, nehogy annak vegye bárki.
Jakab is azt hozta,amit tőle meg lehetett már szokni.Üres fenyegetőzések, ócska populista-demagógiák sora, kész csoda, hogy nem kapta elő a zsebéből a parizerét, meg a piros aranyos tubusát. Ő az öreg paraszt,legkisebb fia, aki egy a sokaságból és majd rendet rak itt az uraságok között.
A záróbeszédekben megint csak Fekete-Győr volt szerintem a legjobb, nála volt leginkább tartalom is. Őt követte minőségben Dobrev,majd utánuk jött MZP, azután Karácsony, majd elpukkant lufiként a Jakab.
Nem hiszem, hogy bárkit bármiben befolyásolt a későbbi szavazatában ez a vitának nevezett valami.Szerintem aki eldöntötte,hogy erre vagy arra fog szavazni, azt ez a beszélgetés nem fogja másfelé terelni, és aligha volt olyan,aki eddig bizonytalan lett volna, de mosta fejéhez kapva erre vagy arra akarna ellenállhatatlanul szavazni.
Ennek ellenére, nálam a showban szereplők sorrendje az itt mutatott teljesítmény alapján a következő volt:Fekete-Győr-MZP-Dobrev-Karácsony-Jakab. És ez nem számít semmit, mert jó eséllyel ez a küzdelem majd Karácsony és Dobrev között fog eldőlni.
Hát, ezen is túl vagyunk. Jövő szombattól mehetünk szavazni az előválasztáson. Tessék csak, tessék.