Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján

Posted by

Az ellenzéki kormányfő-jelöltek sorsolás sorrendjében szólalhattak meg, miután sorban ismertették a saját maguk által összeállított önéletrajzukat. A vitában több témakört érintettek.

1. Mi lenne megválasztott miniszterelnökként az első három lépésük?

Jakab Péter (Jobbik) – Nem lesz ribillió, nem lesz rendbontás, az Európai Ügyészséghez már az első nap csatlakoznunk kell. Kiemelten fontos az állami bérlakásépítési program bevezetése és az egészségügy helyzetének a javítása is.

Márki-Zay Péter (Mindenki Margyarországa Mozgalom) – Legyen szakértői kormány, az új kabinetbe a legkiválóbb szakembereknek kell részt venniük, nem a pártoknak. Nagyon fontos, hogy legyen elszámoltatás. A jelenlegi alaptörvény helyett egy új alkotmány kell. Ami az elsők között feltétlenül szükséges: az önkormányzatok önállóságának a helyreállítása, a média, valamint a bíróságok, ügyészségek pártállami elnyomás alóli felszabadítása.

Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) – Először is boldog vagyok, hogy itt vagyunk, ezt szorgalmaztam már régóta. Célom Magyarország újraegyesítése, és az első három intézkedésnek is ezt kell szolgálnia. Fontos, hogy az Európai Uniótól lehívhassuk azt a 6000 milliárd forintos támogatást, amelyből elindíthatjuk hazánk fejlesztését. Zárolni kell az oligarchák bankszámláit. És a legfontosabb, ha megalakul az új parlament: nem szabad felesküdnünk az alaptörvényre, helyette a magyar népre, a jogállamra, a demokráciára kell esküt tenni!

Fekete-Győr András (Momentum) – Minimum 30 intézkedés kell az első időszakban, de ha hármat kell kiemelni: a   Karmelita kolostor kulcsát át kell adni a korrupcióellenes ügyészségnek, vissza kell vonni a homofób törvényt., és nem utolsó sorban kinyitjuk a parlamentet az újságírók, a nemzetközi sajtó előtt. Új Magyarországot akarunk,  vezér helyett a közt kell szolgálni, lopás helyett pedig kormányozni kell!

Dobrev Klára (DK)  – A baj sokkal nagyobb, mintsem 3 kérdést kiemeljünk. Nekünk egy vastag csomaggal kell majd a parlamentbe menni, már az első napon. Fel kell készülnünk a kormányzásra, és ezt már most meg kell kezdeni.

2. Mi lesz a bérekkel, nyugdíjakkal, munkahelyekkel Magyarországon?

Dobrev Klára – A gazdaságpolitika középpontjába vissza kell helyezni az embert. Az az ország sikeres, ahol a sokaság sikeres. Elsősorban a pedagógusokra és az egészségügyi dolgozók bérére, nyugdíjakra és tisztességes bérekre kell költeni.

Jakab Péter – Több pénzt kell hagyni az embereknél: a melósnál és a nyugdíjasnál. Az uniós forrásokból nem fenntarthatatlan látványberuházásokat kell finanszírozni, hanem a vállalkozásoknak kell segíteni. A férfiakat is el kell engedni 40 év után nyugdíjba, a rendvédelmiseknek vissza kell adni a szolgálati nyugdíjat, a családi pótlékot pedig meg kell duplázni. Mindenkinek munkalehetőséget kell biztosítani, akárhol él, belvárosban vagy szegregátumban.

Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhelyen már sikerült „rendet rakni”, ez megvalósítható országosan is. Az euró bevezetésével kell biztosítani a bérek és nyugdíjak értékállóságát, adóemelésről pedig a választás előtt ne essen szó.

Karácsony Gergely – Fontos a 200 ezer forintos minimálbér bevezetése, amelynek adómentesnek kell lennie. A tőkeerős nagy cégek többet tudnak fizetni a közösbe, és az emelkedő bérekhez kell igazítani a nyugdíjakat is. Igenis be lehet vezetni a Tiborcz-adót, a Mészáros-adót, és a félmilliárd forintnál nagyobb értékű vagyontárgyakat meg kell adóztatni!

Fekete-Győr András – Fel kell zárkózni a Nyugathoz, be kell vezetni a négynapos munkahetet, rugalmas nyugdíjrendszerre van szükség. Legyen egyéni nyugdíjszámla, hogy aki akar, eldönthesse, hogy korábban akar-e nyugdíjba menni. Az eurót be kell vezetni.

3. Hogyan lehet Magyarország egy egészségesebb és okosabb ország, azaz mit kellene tenni az egészségügyben és az oktatásban?

Dobrev Klára – Nem tudunk versenyképesek lenni, ha a diákolimpikonjaink a néhány elitgimnáziumból kerülnek ki. Fontos, hogy Szabolcsban és a leggazdagabb területeken ugyanolyan egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz jussanak az ott élők. A pedagógusok illetményalapját a kormány 2009 óta nem emelte, azért alacsonyak a bérek az oktatásban, ezen kell változtatni.

Jakab Péter – A fiatalokat innovációra, kreativitásra kell tanítani, hogy felismerjék például, ha egy kormány át akarja verni őket. A pedagógusbéreket emelni kell, ahogy az oktatás korhatárát is 18 évre. Az egészségügyre évi plusz 600 milliárdot kellene költeni, vidéken ma olyan problémák vannak, hogy egyáltalán nincs háziorvos.

Karácsony Gergely – Propaganda és korrupció van bőven, de az egészségügy és az oktatás összeomlott. Legalább 50 százalékos béremelésre van szükség az egészségügyben a szakdolgozóknál, a magánegészségügy bevonása is fontos. Az oktatásban a finn modell szép, de messze van Finnország, megállnék Lengyelországnál. A nagyon jól működő példákat lehet az oktatás terén átvenni a lengyelektől, amiket nem a mostani populista kormány hozott meg, hanem az elődei. A hátrányos helyzetű településeken bérpótlékot kell adni a pedagógusoknak, és vissza kell adni az önkormányzatoknak az iskolák fenntartói jogát.

Fekete-Győr András – Itthon a legtöbb hallgató fizet a felsőoktatásért, ezért az első diplomát ingyenessé kellene tenni. Nagyon alacsony az egyetemi oktatók bére is, ezért mennek el az országból, vagy állnak be kutatónak. Nem a Fudan egyetem kell nekünk, hanem a Diákvárosra és a hazai hallgatókból minél több! Egy pedagógus fizetésének el kell érnie a diplomás átlagkeresetet, ami jelenleg 250 ezer forint.

Márki-Zay Péter – A magánegészségügyet be kell vonni az ellátásba és piaci alapra kell helyezni. Kompetencia-alapú fejlesztésre van szükség az oktatásban, hogy egy közmunkás gyereke is lehessen tanár vagy orvos. Egyben a tanárok szabadsága is fontos, mert ha van motiváció, csodálatos eredményeket tudunk elérni.

4. Hogyan lesz Magyarország „tisztább” és korrupciómentes politikai és gazdasági értelemben?

Karácsony Gergely – Az elszámoltatás-vita sokszor félremegy. Ha a rendszert le akarjuk bontani, akkor el kell zárni a pénzcsapokat. Ebben következetesnek és keménynek lennünk. Csak közösen lehet új alkotmányt elfogadni, ebben türelmesnek kell lennünk, mert csak így lehet stabil alkotmányt kidolgozni.

Fekete-Győr András – A Momentum az egyetlen párt, amely lerakott egy konkrét, 25 pontos programot elszámoltatás-ügyben. Büntetnénk, ha valaki hazudna a vagyonnyilatkozatában, kiemelt védelmet kapnának azok, akik leleplezik a lopást, egy miniszterelnök legfeljebb 8 évig lehetne hatalmon, és elindulna a felcsúti per, mert Magyarország nem lehet következmények nélküli ország. Dobrev Klára – Aki lopott, annak börtönbe kell mennie, a lopott vagyont pedig el kell kobozni. Béke akkor lesz, ha lesz igazság. A kormányzást gátló kétharmados törvényeket azonnal le kell dönteni.

Jakab Péter – Nem lesz menekülő út a „bitangoknak”, román mintára be kell vezetni a vagyonelkobzást, vagy ha máshogy nem megy, akkor a vagyonra ki kell vetni a 99 százalékos különadót. A politikusok mentelmi jogát el kell törölni, és nem pályázhatna politikus családtagja sem állami vagy uniós pénzre.

Márki-Zay Péter – Élni kell a vagyonelkobzás eszközével, pereket kell indítani a verseny nélkül elnyert közbeszerzések tekintetében. Mi más kultúrát képviselünk, mint a jelenlegi hatalom: nem a polgármester gazdagszik, hanem a város, én a családtagjaim vagyonát is nyilvánosságra hozom.

Dobrev Klára – Ha nem öljük meg a korrupciót, akkor a korrupció öli meg az új kormányt. A kétharmados törvényeket támadni kell, még ha jogszerűen is hozták őket, mert így nem lehet nekimenni sem a Fudan-ügynek, sem Paks II.-nek, sem a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásnak. Nem remeg meg a térdem, amikor a kétharmados törvényeket fel kell számolni.

5. Miért szavazzanak önökre azok, akik részt vesznek az előválasztáson?

Márki-Zay Péter – A baloldali szavazók támogatását kérem, mert csak összefogással lehet legyőzni a Fideszt. Meggyőződésem, hogy a 2022-es választást a vidéki és a bizonytalan szavazók döntik el, nélkülük marad a Fidesz, és Orbán Viktor kilépteti Magyarországot az Európai Unióból. Én pártfüggetlen civilként a volt fideszesek és a bizonytalanok szavazatára is számítok, mert nem jobbra és nem balra van a kijárat, csak felfelé!

Karácsony Gergely – Sokkal több van bennünk ellenzéki jelöltekben, ami közös, mint ami elválaszt. Két éve is én voltam a közös nevező, amikor az első nagy csapást mértük a hatalomra. A miniszterelnök-jelöltnek is közös nevezőt kell majd kialakítania a polgárokkal és a pártokkal. Azt nézzék ki a jobb az egyesítésben, én Magyarországot szeretném újraegyesíteni.

Fekete-Győr András – Új arcokkal új lendülettel új megoldással kell változtatni Magyarország sorsán. Mögöttem van az új politikai generáció a maga tisztaságával, becsületességével. Milyen lesz Magyarország? Nyugati. Az első előválasztási fordulóban nem kell taktikázni, és jó tudni: nélkülünk nincs kormányváltás, de csak velünk van korszakváltás!

Dobrev Klára – Meg fogjuk nyerni a jövő évi választást. Sikerült összefognunk. Orbán rendszerét azonban nem választással, hanem kormányzással tudjuk leváltani. Feladatom az ellenzéki szavazóknak hitet és erőt adni, mert áprilisban kormányváltás, aztán pedig rendszerváltás lesz.

Jakab Péter – Tizenöt éve nincs Magyarországon miniszterelnök-jelölti vita, és mivel 2018-ban nem volt összefogás, most kell lebontanunk ezt az átkozott rendszert. Szabadság, jólét és kiszámíthatóság kell 30 év után ennek az országnak, és ha nem tudom végrehajtani az elszámoltatást, ha nem kattan a bilincs a bűnösök csuklóján, akkor le fogok mondani a miniszterelnöki pozícióról is. Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak!

Itt a vita videója

 

%d bloggers like this: