Minél nagyobb a nyomás Orbánon, annál durvább a Fidesz

Posted by

szeka
>Orbán Viktor politikája a folyamatos terjeszkedésre épül, így a legnagyobb félelme az, hogy védekezésre kényszerítik. Mivel jelenleg több tényező is akadályozza az expanzióját politikai és gazdasági téren, mindenképpen változtatni szeretne ezen a helyzeten. Erre utal, hogy több befolyást akar szerezni az ENSZ-ben, illetve hogy újra nekiment az Európai Bizottságnak amiatt, hogy a testület bírságot szabott ki Lengyelország ellen, amiért egy kormány által felügyelt fegyelmi tanáccsal tartja sakkban az országban működő bíróságokat. A magyar kormányfő érzi a döntés súlyát, hiszen Magyarország számára is hamarosan érkezhet egy ilyen komoly figyelmeztetés, ami védekezésre kényszerítheti a kormánypártot.

Orbán Viktor pontosan tudja, hogy egy siker értékét az mutatja, hogy milyen jelentős ellenféllel szemben éri azt el. Ha például Magyarország labdarúgó válogatottja nagy gyötrelmek árán legyűri hazai pályán Andorrát, azért ugyan jár a három pont, de a focistáink nem lesznek büszkék a teljesítményükre. Ha azonban sikerült volna megverni az Angol válogatottat, az bizony fényes sikernek minősült volna. Ez utóbbi nemhogy nem sikerült, de csúfos vereség lett a vége, amit az sem szépít, hogy Schmidt Mária, Orbán Viktor kedvenc történésze a következőket üzente a brit miniszterelnökének: „Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”

Amellett, hogy Schmidt szavaiból nagyfokú frusztráció sugárzik, a Fidesz aktuális kommunikációjától alig tér el. Olyan kioktató, agresszív, sőt gyűlölködő hangvétel uralkodott el a kormánypárt soraiban, ami az egész politikai közösség lelkiállapotára utal. Nehezen tudja feldolgozni ugyanis a Fidesz, hogy az a politika, melyet Orbán Viktor iránymutatásával folytat immár 11 éve, folyamatos harcba, sokszor reménytelen küzdelembe hajszolta a kormányt. Ez persze elsősorban a külpolitikára igaz, idehaza eddig a lekezelő stílus volt a Fidesz sajátossága, ahogy néha odaszólt a lesajnált ellenzék politikusainak.

A magyar kormányfő aggodalma tehát megalapozott, hiszen a bírság már olyan szankció, amit nehéz itthon kommunikálni, hiszen kormányzati mulasztás eredményeként kell befizetni a közös kasszába.

A helyzet azonban mindkét fronton változóban van. Magyarországot és Lengyelországot már nem csupán bírálják az EU vezetői, de komoly következményekkel is fenyegetik a renitenseket, amennyiben nem tartják be az unió alapvető irányelveit. A lengyelek esetében már odáig fajultak a dolgok, hogy az Európai Bizottság bírság kiszabásáról döntött, mivel a lengyel kormány az igazságszolgáltatás függetlenségét korlátozta a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsának működése miatt. Az Európai Bizottság még a nyáron szólította fel Lengyelországot a kifogásolt rendelkezések visszavonására, de a lengyel kormány ezt eddig nem tette meg, csak jelezte, hogy szándékában áll megfelelni a Bizottság utasításának.

Ez az eljárás jelzés Magyarország számára is, hogy a jövőben már nem lehet ígéretekkel húzni az időt, újabb és újabb kibúvókat keresni annak érdekében, hogy a döntéshozó szervek ne tudják érvényesíteni az akaratukat. Nem csoda hát, ha a magyar kormány azonnal reagált, és a Magyar Közlönyben ítélte el az EU lépését. Mivel többfrontos harc dúl az EU különböző intézményei és a magyar kormány között, az uniós szerveknek több terepen is módjuk van a lengyelhez hasonló intézkedést hozni az Orbán-kormány ellen. A magyar kormányfő aggodalma tehát megalapozott, hiszen a bírság már olyan szankció, amit nehéz itthon kommunikálni, hiszen kormányzati mulasztás eredményeként kell befizetni a közös kasszába.

Fotó:Népszava

Tovább növeli Orbán és közvetlen környezetének frusztrációját az a tény, hogy itthon se alakulnak túl jól a dolgok számára. A közvélemény-kutatók friss eredményei alapján az ellenzéki összefogás partiban van a Fidesszel, ugyanakkor vannak olyan közéleti témák (Fudan Egyetem, Pegasus-botrány, járványkezelés stb.) melyek komoly muníciót jelenthetnek a kormánypárt kihívói számára. Orbán vállán most hatalmas a felelősség, hiszen főleg az ő konfrontatív politikája vezetett idáig, ugyanakkor hívei a megoldást is tőle várják. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha túl messzire hajítasz egy követ, eltalálhatsz olyanokat is, akikkel nem akartál ujjat húzni.”

Szegedi Kattintós blog

Címkép: 24.hu