Kommentálom

Posted by

egyujvilag

>Megtörtént az, ami Magyarországon még nem volt: ellenzéki miniszterelnök jelölti vita! Tulajdonképpen ilyen gondolatütköztetésre 2006 óta, amikor is Viktorunk olyan csúfosan bentégett egy ilyen eseményen, nem is került sor, így üdítő színfolt a magyar poltikában. Igaz, Orbán most sem volt ott (meg sem hívták), csak Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András próbálták meggyőzni a választókat. Sikerült?

Három fő kérdéskör köré épült a műsor tematikája, most ezt venném sorra, s azt is, hogy nekem melyik válasz volt a szimpatikusabb, és melyik az esetlegesen kivitelezhető egy esetleges ellenzéki diadal esetén. Jelzem, ez az én véleményem, más, természetesen az ellenkezőjét is gondolhatja…

Első intézkedések, Jakab: Minden olyan törvényt hatályon kívül helyezne, ami lehetővé tette a pártállam kiépítését., Rögtön kezdeményezné Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Azonnali intézkedéseket hozna az egészségügyben.
Mi kivitelezhető: A törvények sokasága 2/3-ados, a jelenlegi rendelkezések szerint azokat csak 2/3-al lehet érvényteleníttetni. A csatlakozásnak nagy akadálya nem lenne, de az azonnali intézkedések egy kicsit tág fogalom, nem tudom mit takarna,,,

Márki-Zay : Szakértői kormány felállítása. Egy új, közös alkotmány és elszámoltatás. A harmadik pedig egy átfogó intézkedéscsomag, ami többek között az önkormányzatok autonómiájának helyreállításától, a média, az igazságügy, a gazdaság, és az oktatás „felszabadításán” át az Európai Ügyészséghez való csatlakozást tartalmazná.
Mi kivitelezhető: A szakértői kormányt ma még mindenki mumusként kezeli. Az elszámoltatást eddig még sehol, senki nem tudta meglépni. A harmadik pont pedig egy olyan csomag, ami nem az első napokba, de az első hónapokba sem férne bele.

Karácsony:  Lehívni a hatezer milliárd forintos uniós segélycsomagot. Zároltatni a közpénzekből gazdagodók számláit. Módosítani az eskütételt, hogy a következő magyar kormány a népre és a demokráciára esküdjön.
Mi kivitelezhető: Segélycsomag lehívható lenne (még), a második pont nem sorolja az érintetteket (talán nem véletlenül), míg a harmadikhoz tudomásom szerint még a mostani kormánynak kellene törvényt módosítani.

Fekete-Győr: Odaadnák a Karmelita kolostor kulcsát a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének és azonnal megkezdenék a felelősségre vonást. Visszavonnák a homofóbtörvényt. Kinyitnák a parlament kapuit a független újságírók és a nemzetközi sajtó előtt.
Mi kivitelezhető: Kezdjük a harmadik pontnál, ami viszonylag egyszerűnek tűnik, a második már kicsit rázós terep lenne, mivel azt a Jobbik is megszavazta, míg a pedellusnak szólni, hogy a kulcs most már a főügyésznek adható ki? Szerintem az hosszabb folyamat lenne, és ha oda egy ügyészséget akarna költöztetni, jó sok pénzt kellene az irodák átalakítására költeni.

Dobrev: az elszámoltatást, a fideszes kinevezettek elmozdítását, és az igazságos gazdaságpolitikát indítana első lépésekként.
Mi kivitelezhető: Kezdjük a fideszes kinevezettekkel. Persze, ami nem 2/3-os azonnal kivitelezhető (hacsak nem 2/3-al nyer az ellenzék), de vajon jó üzenet e az azonnali fűnyíró elv? Klárika biztosan tudja… Igazságos gazdaságpolitika az olyan “lári-fári”, míg az elszámoltatást pedig még eddig senki sem lépte meg.

image 6483441 (17)

Tulajdonképpen, amikor megírtam a fő gondolatsorokat, akkor tudatosult bennem, hogy most vagy egy végtelen hosszú anyagot írok, aminek se vége, se hossza, vagy pedig megpróbálok egy zanzásított összefoglalót összehozni, aminél még lehet tudni, honnan indultam. Ehhez jó alap a személyes “élményen” túl a www.index.hu cikke.
Mos, a jelöltek mindegyike radikális változtatást akar, ez tény. A gazdasági elszámoltatással nagyjából mindenki egyetért, és a “köz rovására” gazdagodottak különadóztatására/elszámoltatására is mind az öten sort kerítenének. Jakab minden esetben kicsit karcosan fogalmazott (már megszoktuk tőle), míg Dobrev igyekezett diplomatkus válaszokat is adni. Fekete-Győr négynapos munkahetét kicsit húzósnak éreztem akkor, amikor a térségemben annyi a munka, hogy hat nappal sem bírnánk legyűrni… De ja, jó lenne, mint ahogy a Jakab féle “férfiakat is el kell engedni 40 év munka után nyugdíjba. ” is. Az Euró bevezetése majd mindenkinél visszaköszönt, míg a rugalmas nyugdíjba menetelt is többen említették. Választások előtt nem jó üzenet az “adóátrendezés”, mert ebben a szóban a legtöbben adóemelést látnak. Ugyan Jakab megpendítette az átlagbérig visszaigényelhető SZJA lehetőségét, valamikorra. De ugyanez már Fideszes berkekből is előkerült.

Márki-Zay mint pártfüggetlen civilként tartja magát alkalmasnak mint miniszterelnök, míg Dobrev érzi magában az erőt a rendszer leváltására, ezért alkalmas a miniszterelnök(jelölti) pozícióra. Karácsony az ellenzéki közös nevezőt érzi magában, aki mint összefogó erő képes jó vezetője lenni az országnak, Jakab pedig végre 30 év után valóban elszámoltatást igérő jelöltként méretteti meg magát. Fekete-Győr a friss új erő megtestesítőjeként számít a valódi változást akarók szavazatára.

Hogy nálam most ki futott a legjobban? Igazából egyik jelölt sem győzött meg 100%-ban. Persze ez nem csoda, a közös programnak köszönhetően sok az áthallás az egyes programok között, de persze azért vannak különbségek. Jakab vehemens, Karácsony higgadt, Dobrev merész és trükkös(nek szeretne látszani), Márki-Zay igazi civil politikust formál, míg Fekete-Győr az új generáció frissességét mutatja. Várom a következő fordulót!