Befektetési csomaggal akarnak pénzt kicsalni

Posted by

Újult erővel támadnak a pénzt kicsalni akaró hamis elektronikus levelek. Az elmúlt hetekben a Magyar Posta, aztán a Media Markt nevét felhasználva értesítettek drága mobiltelefon érkezéséről, amihez már csak a szállítási költséget kell átutalni. Most azonban 24 órán belül 1095,22 százalékos befektetési megtérülést ígérnek.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy ne ugorjunk be a neten és e-mailben érkező csalási kísérleteknek! Újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak, jellemzően nem nagy összegeket legombolni óvatlan emberektől. Könnyű felismerni ezeket, mert a magyar nyelv – ezúttal szerencsére – kicsi és elszigetelt a világban, a pocsék magyarsággal íródott szövegek eleve gyanút keltőek. Mégis érdemes figyelmeztetni.

Az elmúlt hetekben a Magyar Posta, azután a Média Markt nevében érkeztek különféle formájú „vevőszolgálat” feladótól (sőt, a posta esetében az ő nevükkel) értesítések, hogy drága mobiltelefont nyertünk, vagy egyszerűen csak ott áll náluk a raktárban kiszállításra várva. Ehhez „mindössze” a szállítási költséget kell kifizetnünk, ott, helyben, a felkínált felületen. Aztán számtalan levélben sürgetnek, hogy más kapja a nyereményt, ha nem rendezzük a megrendelést.

A legújabb próbálkozás azonban ennél veszélyesebb. A BTC Invest nevében bizonyos „Kende befektetési tanácsadó” küldözget levelet a megszerzett e-mail-címekre, „Szia” felütéssel, a címzettet keresztnevén szólítva. Majd azt tudatja, hogy „Mióta utoljára beszéltünk, a befektetési csapatom jövedelmező befektetési tervet állított össze az Ön igényeinek megfelelően. Ezért úgy döntöttünk, hogy előléptetjük Önt a Premium Client csomagunkba. Ez azt jelenti, hogy hozzáférhet a legnagyobb hozammal rendelkező exkluzív készleteinkhez. A befektetési terv betekintése azt mutatja, hogy 24 órán belül 1095,22% -os befektetési megtérülést érhet el.”. A belső ismertetőben aztán előállnak a lényeggel, miszerint „A legmagasabb befektetési megtérülés érdekében ajánlott 250 dollárt (csaknem 90 ezer forintot – a szerző) befizetni Bitcoinba, az első 24 órán belül 195,22% -os megtérüléssel.”. A mellékelt „beruházási terv” 72 óra alatt már tízezer dollárnál többet ígér, és akár 500 dollárt is „befektethetünk”.

Ahogyan kell, elégedett ügyfelek is megszólalnak. A 27 éves diáklány, az 51 éves „otthonülő” asszony és a 62 éves szaktanácsadó képe természetesen megtalálható szerteszét az interneten mindenféle illusztrációként. Ne a kezüket figyeljék, csalnak!

A Helyben.hu cikke