A VITA, Erdélyből nézve

Posted by

>Még a reklámok is tetszettek az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek vasárnap esti „vitájában”. Nem volt valami nagy, igazi vita, elismerhető, ahogy a reklámok sem versengenek közvetlenül egymással, de közvetve igen. Viszont a maga nemében az első távlatos politikai akció volt, miután Orbán Viktor nem csak a sajtó elől, de az emberek elől is bujkál. Nagy ötlet, nyertes ötlet! Az emberek érzik, látják, hogy „a politikusok közülük valók és közöttük vannak”, érdeklik őket a gondjaik, s mint bizonyítják, készen állnak azok orvoslására.

Imponálóak voltak mind az öten, különösen tetszett Dobrev KláraFekete-Győr AndrásJakab Péter,  Karácsony Gergely, és Márki-Zay Péter fellépése, érvelése, lendülete; ők lesznek a kormánykoalíció pártjainak vezető emberei. Akkor majd jöhetnek nagyobb, élesebb viták is. Fontos: ezek a jelöltek mind fiatalabbak a jelenlegi miniszterelnöknél, erősek, jól beszélnek, meggyőzőek, engesztelhetetlenek. Pompás volt a vita időzítése is, egy hét múlva, szeptember 16-án kezdődik (és egy hétig tart) az ellenzéki előválasztás első fordulója. Valakik a háttérben iszonyú nagy munkát végeztek, végeznek.

Szabad asszociációk a vita hatására a „helyzetről”

Istenem, milyen lent van Magyarország! A szegénység fokát tekintve a harmadik, a korrupció fokát tekintve – nem véletlenül ugyanazokkal az országokkal, Romániával és Bulgáriával – holtversenyben első, vagyis a legkorruptabb az Európai Unióban. A sajtószabadság tekintetében pedig legutolsó!

Sajtószabadság, idén október 8-án lesz öt éve, hogy nem jelenik meg a Népszabadság. Egyik újságíró kolléga idegenszívűnek nevezett minket az akkor írottakért.

Magyar Tudományos Akadémia – megalázva.

Populista álhazafiság, illiberalizmus, pökhendiség, nemzetállam, támogatási visszajuttatások, vadászkiállítás, kínai egyetem, Twin Paks, Semjén Zsolt, Mészáros Lőrinc, Szájer József, Demeter Szilárd, Bayer Zsolt…

Ezeknek fog kampányolni az RMDSZ, Kelemen Hunor. Vajon már szeptember 17-én, a szövetség marosszentgyörgyi kongresszusán megkezdi, kihasználva az alkalmat? Emlékszik még a szövetségi elnök Karácsonyék kolozsvári jóindulatú tájékozódó látogatására?

Lesz még Köztársaság?

Műsorvezető: „Orbán Viktor utoljára 2006-ban vállalt választási vitát.” Akkor most hogyan fog? Vagy másik kolostorba vonul? Innen csúf nyerni…