Román-kínai tünemény: Emma

Posted by

A döntőben azt a vénséges – e hét elején tizenkilencedik születésnapját ünneplő – Leylah Fernandezt győzte le, aki addig keményebb ellenfeleket (Osakát, Szabalenkát stb.) tüntetett el az útból, valamennyit 2:1-gyel. Mindkét kislány Kanadában (Montreal, Toronto) született, Emma Răducanu apja román, anyja kínai, Leylah Fernandez a változatosság kedvéért ecuadori apától és filippínó anyától született, és most a brit állampolgár győzte le az amerikai állampolgárt. Mi van itt? Kanada, Románia, Kína, Ecuador, Fülöp-szigetek, Nagy-Britannia, Egyesült Államok… egyetlen női – pontosabban lányi -teniszmeccsen.

Ehhez képest a férfi döntő szegényes volt: Djokovics szerb és Szerbia, Zverev orosz és Németország. A szerb mindössze azzal vigasztalódhat, hogy idén a Grand Slamnek mind a négy tornáját megnyerte, és huszonegy tornagyőzelmével megelőzte Nadalt és Federert, – és az ő csúcsát sem nagyon fogják megdönteni. Az orosz német azzal, hogy a döntőben két játszmát is levett a világranglista vezetőjétől.

A lányok döntőjének szakszerű leírását és filmjét lásd ITT.

Teenagers Fernandez, Raducanu gunning for first Grand Slam final

A szerkesztő megjegyzése

Emma Răducanu 175 centiméter magas. Miután 338. helyezettként szabadkártyával beengedték Wimbledonba és ott a nyolcaddöntőig jutott (ami lehetővé tette számára, hogy utána a US Open selejtezőjében induljon), edzőt váltott: Andy Murray apósa, Nigel Sears helyett a brit volt Davis Kupa-játékos, Andrew Richardson lett az edzője, de máris azt beszélik, hogy őt is kicseréli. Az ilyen stratégiai kérdésekben egyébként Ian Răducanu, Emma mérnök apukája dönt.

Emmát a szülei cipelték magukat, ahányszor teniszezni mentek; a kislánynak kezdetben egyáltalán nem tetszett ez a játék, viszont hamar megszerette, meséli, miután rájött, hogy győzni ehet ebben a játékban, azt pedig nagyon szeretett. Kiszámították, hogy döntőbeli győzelmével a WTA-világranglista 23. helyére ugrott előre, az egy évvel ezelőtti 338. helyhez képest alighanem ez az ugrás is világcsúcs. Amúgy Emma szereti az építészetet (akármit is jelentsen ez) és a dzsesszt. Évente eljön Bukarestbe, imádja a nagymamája főztjét. Fanatikus a tanulásban is: színjeles (full A), tréfásan mondja, hogy a szüleit ez kissé rémíti. „Magasak a sztenderdjeim mindenben”, teszi hozzá. Idén nyáron érettségizett: A matekből, A gazdaságtanból – ezek a kedvenc tantárgyai. Néhány szót biztosan tud románul (helyes kiejtéssel). De hogy mennyit, egyelőre nem sikerült kiderítenünk.
Emma Leilahról a döntő előtt: „Sok a jó fiatal játékos ezen a versenyen. Leylah kellemes lány, megkínált tésztával a szülinapján, de mindenkinek megvan a maga útja, nekem is.” Érdekes, nem?

Az Új Hét írása

%d bloggers like this: