Mihez kezdjünk az ügynökökkel?

Posted by

Zöldi László
>Nem élezném ki Szita Károlyra a legutóbbi 48 óra egyik legjellemzőbb történetét. Elvégre rajta kívül ki tudja, vajon mi történt vele fiatal korában, a múlt század nyolcvanas éveiben. Talán még meg is zsarolták. De hát ő sétált a csapdába, amikor hódolván a kormánypárti politikusok szinte kötelező szertartásának, az utcán odalépett a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! kampánypulthoz, és üzenőfalán ezzel hívta ki maga ellen a sorsot: „Én is aláírtam!” (Facebook.com, 2021. szeptember 10., a történeti hűség kedvéért 11 óra 15 perckor.)

Ha egy kijelentő mondatot felkiáltójellel nyomatékosítanak, akkor valamelyik rosszmájú kommentelő tudatában óhatatlanul felötlik az a fránya múlt. Sándor Erzsi színésznő-riporter-író például tegnap este megjegyezte: „Nahát! Nem tudtam, hogy nyilvánosak lettek az ügynöklisták.” Egy másik hozzászóló pedig némi iróniával „Kaposvár kalandos múltú polgármesterének” titulálta a könnyelműen fogalmazó Fidesz-politikust. Csakhogy a kaposváriak e múlt ismeretében választották meg már-már örökös polgármesterükké Szitát. Akár tovább is mehetnénk, az ügynöközés azonban megér egy kis művelődéstörténeti nyomozást.

A rokon értelmű szavak szótárában az ügynök alkuszt, beépített embert, fület, hálózati személyt, házalót, szaglárt, téglát, utazót, üzletkötöt és vigécet is jelent. Az utolsó a Wie geht’s? érdeklődő mondásból származik. A kinyitott ajtóban állt egy ügynök, aki súlyos vulkánfíber bőröndjében textilmintákat, fuszekliket, kaucsuk kézelőket, gombkészletet vagy könyvsorozatot tartogatott. Anyanyelvén szólította meg a XIX. századi Magyarország városi polgárát. A mondat szó szerint ezt jelenti: Hogy megy a dolog? Átvitt értelemben pedig azt, hogy Mi a helyzet?, Mi újság?, esetleg Mizújs?

Kérdés persze, hogy a nehéz életű vigécektől miként jutott el az államhatalom a könnyű pénzre vadászó Mata Harin és Redl ezredesen keresztül a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző beszervezésekig. A jelek arra utalnak, hogy a történelmi félmúlt örökségétől a mai pártok sem képesek szabadulni. A bejegyzés utáni összeállításból kibontakozik az ügynök szó állambiztonsági jelentéstartalma. Meg az is, hogy a találékony kormánypárti politikusok és publicisták napjainkban új jelentéseket kölcsönöznek az ügynök kifejezésnek. Sajnos azonban anélkül, hogy a régebbi jelentések titkait feloldanák.

Tíz mondat az ügynökökről

Amikor a miniszterelnök úr átadta az én borítékomat, bekövetkezett az a döbbenetes helyzet, hogy én a III/III-as listán szerepelek. (Torgyán József kisgazda politikus, Népszava, 1991. június 7.)

Én vagyok az egyetlen, aki bevallottan III/III-as voltam. Én vagyok az egyetlen, aki elmondtam, amit elkövettem. A többiek meg bujkálnak, és azzal vannak elfoglalva, hogy mit követtem el. (Csurka István író, volt MDF-politikus, Vas Népe, 1994. március 22.)

Nagyobb szégyen, ha egy politikusnak III/III-as kartonja van, mintha szeretője. (Hankiss Ágnes Fidesz-politikus, Magyar Televízió, 1997. július 6.)

Az állam eddig jobban védte az ügynökök jogait, mint a célszemélyekét. (Demszky Gábor budapesti főpolgármester, Magyar Nemzet, 2002. július 4.)

Annyira titkos ügynök volt, hogy maga se tudott róla. (Fábry Sándor műsorvezető Medgyessy Péterről, RTL Klub, 2002. december 31.)

Ne szórakozzunk itt szerencsétlen, pitiáner ügynökökkel, de uram bocsá’: SZT-tisztekkel, hivatásosokkal se! (Kövér László Fidesz-politikus, volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Hetek, 2005. február 25.)

A szekértáborokért nem a Fidesz a felelős, de az ügynöktörvénnyel és a beígért elszámoltatással máig adósunk. (Seszták Ágnes újságíró, Magyar Nemzet, 2012. december 14.)

Magyarországon az ügynöktörvényt se a jobboldal, se a baloldal nem akarta. (Eörsi Mátyás DK-politikus, ATV, 2015. március 9.)

Van nálunk markáns többség, amely patriotizmus által vezérelve nem kér az anarchistákból, a külföldről fizetett ügynökszervezetekből és bértollnokokból. (Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Demokrata, 2020. július 7.)

Zsúrmarxista ügynökök. (Rákay Philip publicista, Facebook.com, 2021. augusztus 22.)

Médianapló, 2021. szeptember 12.

Címkép: Szita Károly megmagyarázza az aláírást