Ferenc pápa Budapesten: Orbán arra kérte védje meg a keresztény Magyarországot

Posted by

Ferenc pápa szeptember 12-én kora reggel, 6 órakor a pápai gép fedélzetén elindult Budapestre, ezzel megkezdte 34. nemzetközi apostoli útját. Hagyományához híven az utazása előtti napokban, szeptember 10-én este felkereste a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Salus Populi Romani Mária-ikont, hogy a Szűzanya segítségét és védelmét kérje útjához, imádkozzon a meglátogatott nemzetekért.

Ferenc pápa gépe vasárnap  nem sokkal reggel 8 óra előtt landolt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A repülőtéren fogadta őt Erdő Péter bíboros és Michael August Blume apostoli nuncius. Ott tolakodott a tömegben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP vezetője. Végül, mielőtt a pápa beült volna a gépkocsijába Erdő Péter segítségével Semjén kezet foghatott Ferenccel.

A hivatalos köszöntők után az egyházfő találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a katolikus püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban. Magyarország miniszterelnöke arra kérte a Szentatyát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot – közölte az Origóval Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Ezután Ferenc pápa fogadta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek a képviselőit. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét 11 óra 30 perctől , amelyet Ferenc pápa celebrálta.

Ferenc pápa repülőgépe vasárnap délután, nem sokkal három óra előtt felszállt Budapestről, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A katolikus egyházfő budapesti látogatása után Pozsonyba utazott.

Ferenc pápa repülőgépe már elindult Budapestről Pozsonyba

A katolikus egyházfőt vasárnap reggel katonai tiszteletadás mellett egyházi és állami delegáció fogadta a Liszt Ferenc-repülőtéren. Látogatásán a Szépművészeti Múzeumban Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a magyar püspöki kar tagjaival, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával is találkozott.
Ezt követően Erdő Péter bíboros kíséretében a pápamobilon utazva a Hősök terén a magyar híveket is köszöntötte.

Ferenc pápa köszöntötte a hívőket Budapesten

Az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséje, a statio orbis és az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa visszatért a Liszt Ferenc-repülőtérre, ahol egyházi részről Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is elbúcsúzott tőle.

Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a budapesti zárómisén

A katolikus egyházfőtől állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is elköszönt a repülőtéren. Ferenc pápa  háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, valamint Eperjes városát, és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.