Ó, kik hisznek!

Posted by
Mihálffy Balázs
>Sok elmélet kapott lábra 9/11 kapcsán. A tömegkommunikációban egy terrorista támadás szerepel az ikertornyok ellen. Egy másik elmélet szerint megrendezett esemény volt annak érdekében, hogy hosszan tartó háborús állapotot tartsanak fenn, ami lehetőséget biztosít a félelem eladására és pénzek mosására. Nem voltam ott, nem tudom mi történt. A következményeket látom. A muszlim országok USA-val ellenséges diktátorainak uralma helyébe anarchia lépett, melynek főszereplői muszlim radikálisok lettek. Akarva akaratlanul ők tartják fenn azt a tartós háborús állapotot, melyet a pénzvilág preferál. Mit ír a Korán azokról a szövetségekről, melyet sajátjaink kötnek azokkal, akik az ellenségeink és mit ír a Korán, hogy valóban mindenki ellenség-e, akik nem mi vagyunk? Bejuthatnak-e mások is a Mennyországba? Álljon itt két idézet és magyarázat. A magyarázó szöveg lényeges!
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ ﴿٥١﴾
Ó, kik hisznek! Ne vegyétek (azokat) a Zsidókat és Keresztényeket oltalmazókul, (akik köztük) egymás oltalmazói (a ti ellenetekben). Aki közületek hozzájuk fordul, az közülük való lesz. Mert bizony, Allah nem vezeti a bűnösök népét. (Korán 5:51)
Akad néhány félreértés e vers értelmezése körül. Először is tudatosítanunk kell Allah felénk megnyilvánuló szeretetét. Mindegy, hogy milyen vallás vagy hovatartozás a sorsunk, Allah szeretete mindig vár ránk. Másodszor, nem beszélhetünk az emberekről általában. Ha azt állítjuk, hogy a Zsidók és a Keresztények általában rosszak, akkor ők szintén azt nyilatkozhatják, hogy a Muszlimok általában rosszak. Ezért érdemes a részleteket is feltárni. Minden tiszteletem mellett Yusuf Ali Őexcellenciájának, de a fenti elvek alapján javaslom ennek az angol fordításnak a megváltoztatását: „Ó, kik hisznek! Ne vegyétek a Zsidókat és Keresztényeket oltalmazókul: Ők egymás oltalmazói.” Ehelyett javaslom: „Ó, kik hisznek! Ne vegyétek azokat a Zsidókat és azokat a Keresztényeket oltalmazókul, akik egymás oltalmazói (ellenetek). Az Arab szöveg is ezt adja ki. Ugyanis az a Fuszha Arab nyelv, melyen a Korán nyilatkoztatott ki, nem minden esetben használt vonatkozó névmásokat, azok nélkül pedig a szöveg nem értelmezhető. Az én alázatos véleményem szerint Allah szándéka azoknak a Zsidóknak és Keresztényeknek kizárása a mi szövetségesi körünkből, akik egymás oltalmazói annak érdekében, hogy ellenünk szövetséget alkossanak. Ehhez kapcsolódik azon muszlim csoportoknak a megítélése is, akik ezekhez a romboló célokhoz társulnak. A fentiek értelmében kell elemeznünk az Al-Kaida, Iszlám Állam, Tálibok és ezer más szervezet tevékenységét. Így a figyelmeztetés logikus. Úgy gondolom, az örökké szerető Allah nem kéri tőlünk, hogy kategorikusan töröljünk minden Zsidót és Keresztényt a névlistánkról. Köztük vannak kiváló és tiszta emberek, amit a mi Koránunk meg is erősít.
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ وَالَّذِينَ هَادُواْ وَالنَّصَارَى وَالصَّابِئِينَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحاً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ ﴿٦٢﴾
Kik hisznek, s azok, kik Zsidók, Keresztények, Szábeusok, ki hisz Allahban és az Ítélet Napjában, jókat cselekszik, bizony az ő jutalmuk Uruknál van. Számukra nincs félelem, se bánkódás. (Korán 2:62)
Kik a Könyv, vagy Írás Népei? Ide tartoznak a Zsidók, Keresztények közül azok, akik Allah morális tanításait követik, mint azonosított csoportok. A Szábeusok új megközelítést képviselnek, ami elgondolkodtathat minket az Írás Népéről általános vonatkozásban. Alsó Irakban, Baszrához közel még ma is él egy vallási közösség maradványa, amely néhány ezer követőt számlál. Szabeusoknak hívják őket, de más néven is előfordulnak, mint Nazarénusok, Mandeusok, vagy Szent János Keresztényei. Gnosztikus tanokat követnek, akik a Nagy Élet Tudói. Fehérbe öltöznek és gyakran merítkeznek. Könyvük a Ginza, arámi dialektusban íródott. Úgy szerepel náluk a Sötétség és Világosság elmélete, ahogy a Zoroasztriánus vallásban van. A Yardan (Jordán) szót minden folyóra értik. Békében, harmóniában élnek Muszlim szomszédaikkal.
Analógiák alapján úgy vélem, hogy az Írás Népe fogalmát ki lehet terjeszteni a Zoroaszter, Védák, Buddha, Konfuciusz és más erkölcsi tanítások komoly követőire is. A vers központi gondolata az, hogy az Iszlám nem egy kizárólagos doktrínát tanít, és nem jelenthet kizárólagosan egy emberi csoportot. Az Iszlám Mohammed szónoklatainak elhangzása előtt is létezett ezen a földön. A Korán hangsúlyosan kiemeli Ábrahámot, mint Muszlimot. Tanítása (alárendeltség Isten akaratában), minden idők és minden ember Vallásainak tanítása volt és lesz.