Robert E. Lee tábornok se nyert volna Afganisztánban

Posted by

A Washington Post írásának magyar változata

Dana Milbank

>Robert E. Lee igazi lúzer volt. Nincs az Egyesült Államok történetében még egy tábornok, még egy olyan egyértelműen és tökéletesen legyőzött katonai vezető, mint Lee. Minden feltételezett stratégiai tehetsége ellenére hadserege teljesen megsemmisült. Beosztottjainak egynegyedét megölték, további felét megsebesítették vagy elfogták. Az Egyesült Államok árulója volt, aki több amerikait ölt meg , mint bármely más ellenség a nemzet történetében, s mindezt a rabszolgaság gonosz ügyéért. Kegyetlen rabszolgatartó volt ,és haláláig a fehér felsőbbrendűséget hirdette. Nevetséges, hogy 2021-ben vitatják ezeket az egyszerű igazságokat. Dehát itt tartunk. Amikor Lee tábornonak és lovának hatalmas szobra végül ezen a héten leereszkedett Richmondban a talapzatáról, Donald Trump volt elnök, a Republikánus Párt megkérdőjelezhetetlen vezetője szenvedélyesen megvédte a konföderációs parancsnokot. Elővette mindazt a témát, amelyek generációk óta igazolják a fehér felsőbbrendűséget. Pedig ez is hamis történelem.

“Robert E. Lee-t sok tábornok a legnagyobb stratégának tartja valamennyi közt” – írta Trump. „Lincoln elnök azt akarta, hogy ő vezesse az északi sereget, ebben az esetben a háborúnak egy nap alatt vége lett volna. Robert E. Lee ehelyett a másik oldalt választotta Virginia iránti szeretete miatt, és Gettysburg kivételével megnyerte volna a háborút. Úgy kell emlékezni rá, mint a legnagyobb egyesítő erőre a háború után  … „Ha Robert E. Lee vezényelte volna a csapatainkat Afganisztánban, ez a katasztrófa sok évvel ezelőtt teljes és tökéletes győzelemmel végződött volna. Micsoda kínos helyzetben vagyunk, mert nem rendelkezünk Robert E. Lee zsenialitásával! ” Trump történeti dolgozatának pontról pontra történő értékeléséhez bejelentkeztem Ty Seidule-nál, aki nyugdíjas dandártábornok és hadtörténész, aki korábban az Egyesült Államok Katonai Akadémiájának történelem szakát vezette. Most a Hamilton College-ban tanít, és ő a „Robert E. Lee and Me: A Southerner’s Reckoning With the Myth of the Lost Cause” (Robert E. Lee és én: egy déli ember leszámolása az elveszett ügy mítoszával” című könyv szerzője.
A legnagyobb a stratégák közül?
– Nos, ő egy lúzer – válaszolta Seidule. – Nemcsak legyőzték; serege megsemmisült. Az a gondolat, hogy ő a legnagyobb stratéga, egyszerűen nevetséges. ”

A polgárháborúnak egy nap alatt vége lett volna? Ha így lett volna, akkor fennmaradt volna a rabszolgaság. – érvelt Seidule. És Lee Virginia állam iránti nagy szeretete miatt választotta a Konföderációt? Lee az egyetlen volt a virginiai hadsereg nyolc ezredese közül, aki 1861-ben fellázadt. A többi hét hű maradt az Egyesült Államokhoz – akárcsak a virginiai Winfield Scott, az Egyesült Államok hadseregének parancsnoka, és az összes ezredes 80 százaléka délről.  A hadsereg tisztjeinek ezen a felső szintjén „senki sem profitált jobban a rabszolgaságból, mint ő”. Lee 1857 és 1860 között rabszolga-ültetvényt – üzemeltetett. A háború előtti életének nagy részében nem is volt Virginia lakosa; Szülővárosa, Alexandria 1847-ig Columbia körzet  (a mai főváros) része volt.

Afganisztánban teljes lett volna a győzelem a „zseniális” Lee alatt? Ha az USA  hadserege ugyanolyan vesztességet szenvedett volna Afganisztánban, mint annak idején  Lee hadserege, akkor ott 200 000 amerikai katonát öltek volna meg, nem a tényleges 2400-at. Körülbelül 400 000 sérült volna meg vagy esett volna fogságba a tényleges  20 000 sebesült helyett. „Senki se volt nagyobb vesztes az amerikai történelemben, mint Robert E. Lee” – mondta Seidule. „Nincs olyan tábornok, akit stratégiai, taktikai, operatív szinten jobban legyőztek volna …”  Sem Lee, sem a szobra nem érdemel talapzatot.

Címkép: Eltávolítják Gen. Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát Richmondban 

 

 

 

 

%d bloggers like this: