Közel a belarusz “önállóság” végórája

Posted by

Szent-Iványi István

>Bár Belarusz önállósága eddig is inkább névleges volt, de hamarosan ennek is vége lehet. Tegnap Putyin orosz és Lukasenka vitatott legitimitású fehérorosz elnök megállapodott a két ország integrációjának 28 területet érintő programjáról és a jövőt illetően a közös parlament létrehozásnak a tervével is fogalalkoznak. Ezzel gyakorlatilag megpecsételődik Belarusz önállósága és valósággá válik az eddig csak papiron létező Orosz-Fehérorosz Szövetségi Állam.
Ez kifejezetten rossz hír az immáron egy éve tiltakozó és ellenálló belarusz ellenzéknek, mert még kilátástalanabbá válik az a remény és célkitűzés, hogy Lukasenka távozásával demoratizálódikaz ország és közelebb kerül Európához. Ez aggasztó geopolitikai fejlemény Európa számára is, mert Oroszország még közelebb kerül és még nagyobb felületen érintkezik az EU és a NATO tagállamaival, tovább erősödk a stratégiai fenyegetés ebből az irányból.
A két diktátor most már nyugodtan együtt énekelheti a sztálinista szovjet himnusz kezdősorait: “Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy”, annál is inkább, mert 2000-ben Putyin elnök újból ezt tette meg az ország himnuszává.