Michael Kovrig kanadai-magyar állampolgár, a túszdiplomácia áldozata

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

 Balogh S. Éva

>A mai bejegyzés Michael Kovrigről, egy kanadai-magyar kettős állampolgárról szól, aki jelenleg egy kínai börtönben van bezárva, és kémkedéssel vádolják. Michael Kovrig Bennett (Bence) Kovrig fia, az apa a Torontói Egyetem emeritus professzora, politológus és történész, akinek munkáját nagyra értékelték a Kelet-Közép-Európa iránt érdeklődők. Én magam birtokolok is egy példányt A felszabadulás mítosza: Kelet-Közép-Európa az Egyesült Államok diplomáciájában és politikájában 1941 óta című könyvéből.

Michael Kovrig nem az egyetlen kanadai, akit 2018 decemberében letartóztattak. Michael Spavor üzletembert is elfogták, és kémkedéssel vádolták meg. Őrizetbe vételük Kína válasza volt Meng Wanzhounak, a Huawei Technologies elnökhelyettesének és pénzügyi igazgatójának, valamint a társaság alapítója legidősebb lányának letartóztatására, akiket a kanadai hatóságok az Egyesült Államok kérésére állítólagos csalás és az Irán elleni szankciók megsértése miatt börtönbe vetettek. A magyar média azonnal beszámolt Kovrig letartóztatásáról, és felhívta a figyelmet arra, hogy Michael nemcsak kettős állampolgár, hanem négy-öt évet Magyarországon töltött, miután megkapta a B.A.-t a Torontói Egyetemtől. Budapesten angolul tanított, cikkeket írt a Budapest Week önkormányzati kiadványnak, és amikor a „Bankrupt” nevű új punk rockzenekar angolul beszélő énekest keresett, csatlakozott hozzájuk, és 1996 és 1999 között a csoporttal maradt. A zenekar még létezik.
A Wikipédia -bejegyzés szerint 1996 óta a zenekar kilenc országban 350 koncertet játszott. Nővére, Ariana Botha szintén elég sok időt töltött Magyarországon, itt a Széchenyi István Egyetemre járt, ahol gépészmérnöki oklevelet szerzett 2000-ben. Nyilvánvaló, hogy a Kovrig -gyerekek szoros kapcsolatban voltak apjuk szülőhelyével.

Miután Michael Kovrig elhagyta Budapestet, folytatta tanulmányait, mesterdiplomát szerzett a Columbia Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok programján azzal a tervvel, hogy diplomata lesz. A diploma megszerzése után a kanadai diplomáciai testület tagja lett, először New Yorkban, majd Kínában szolgált. Húga szerint lenyűgözte a kínai kultúra, és folyékonyan beszélt mandarinul. Letartóztatásakor kapcsolatba lépett a kanadai konzuli szolgálattal. Az Index magyar híroldal szerint a magyar nagykövetség is megpróbálta elérni Kovrigot, de Kína, amely nem ismeri el a kettős állampolgárságot, nem volt hajlandó megtárgyalni a dolgot a magyarokkal. Három év telt el azóta, hogy a két Michaelt letartóztatták. Közben szinte semmit nem lehetett olvasni sorsukról a magyar sajtóban, amíg a régi „Bankrupt” zenekar két új dalt nem adott ki, felhívva a figyelmet börtönbe zárt kínai barátjukra, az egyiket angolul, a másikat magyarul. A magyar dalt „Pekingi Nyár”-nak hívják; A „The Plane to Toronto” angolul hangzik el. A zenekar aktívan próbálta felhívni a figyelmet Michael esetére. Az RTL Club, a legnépszerűbb magyar televízióállomás műsopridőt adott nekik, hogy részletes háttérinformációkkal szolgálhassanak a jogtalanul bebörtönzött Kovrigról. Néhány nappal a dalok megjelenése után a 444 arról számolt be, hogy „az észak -kínai Dandong város bírósága 11 év börtönbüntetésre ítélte Michael Spavour kanadai üzletembert kémkedés miatt”. Michael Kovrig barátai attól tartanak, hogy Kovrigra is ugyanaz a sors vár.

Augusztus 11-én Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke megvádolta   Szijjártó Pétert és Orbán Viktort, hogy a Kínai Kommunista Párttal való barátságuk érdekében elhanyagolják egy magyar állampolgár ügyét. Facebook-bejegyzése szerint legalább háromszor megkérdezte Szijjártót, hogy „hajlandó-e segíteni Michael Kovrig magyar-kanadai állampolgárnak, vagy hagyja, hogy meghaljon egy kínai börtönben”. Dicsérte Kanadát, amiért „58 országból álló koalíciót állított össze a kínai túszdiplomácia elítélésére”.

Szabó végül két választ kapott Magyar Leventétől, a külgazdasági és külügyminisztérium politikai államtitkárától. Az egyiket áprilisban, a másikat 2021 májusában küldték el neki. Áprilisban a válasza rövid volt. Kifejtette, hogy Michael Kovrig kanadai állampolgárként, kanadai útlevéllel lépett be Kínába. Ezért a kínai hatóságok kizárólag kanadai állampolgárnak tartják, így Magyarország nem tehet semmit. A májusban írt válasznak kicsit már más magyarázata volt a magyar viselkedésre. Ebben a levélben az volt az állítás, hogy Kína egyszerűen nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Augusztus végén Magyar Levente végre úgy döntött, nyilvánosságra hozza, hogy a magyar kormány kezeli a Kovrig -ügyet. Megerősítette, amit az Index 2018 decemberében közölt: „a pekingi magyar nagykövetség azonnal letartóztatása után konzuli védelmet kért Michael Kovrig számára”, de hiába, mert Kína csak kanadai állampolgárnak tartotta. Szabó Tímea ugyanakkor azt is állította, hogy az összes uniós ország közül Magyarország volt az egyetlen, amely nem csatlakozott a két Michael szabadon bocsátására irányuló felhíváshoz. Ha ez így van, Magyarország viselkedése megdöbbentő.

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet egy cikkre, amelyet Mervay Mátyás,  a New York-i Egyetem (NYU) Ph.D.jelöltje, a Toronto Starban Michael Kovrig nagyapjáról, Kovrig Jánosról írt, aki 1932-ben a The New York Times riporterével együtt külföldi tudósítóként beszámoltaz ún. Január 28-i incidensről, amely a Sanghaji Nemzetközi Telepen történt, ahonnan Kovrignek az I. világháború után Szibériában maradt magyarokat kellett volna hazatelepítenie. A cikk magyarul is megjelent a Válaszban. János és családja a második világháború után megszökött Magyarországról, és Franciaországon keresztül Kanadába ment. Az, hogy az unokája egy kínai börtönbe kerül, furcsa sorsfordulat. Itt a Banmkrupt klippje:

2021. szeptember 8
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalo