Egy napkitörés eltörölheti az internetes kommunikációt!

Posted by

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egy különösen nagy napvihar képes lenne arra, hogy kiüsse a globális internetet. A Sigcomm 21-ben megjelent publikációban azt írják, a geomágneses vihar súlyos károkat okozna a világot behálózó, víz alatti internetkábelekben, ez pedig az internetre épülő világ leállását jelentené.

Az, hogy a geomágneses viharok kárt okozhatnak az elektronikával rendelkező szerkezetekben, nem újdonság a tudósok számára. A Napból érkező koronatömeg-kidobódások (coronal mass ejections, CME) kockázatot jelentenek a műholdakra, és befolyásolhatják az áramellátást is. Az azonban idáig nem volt egyértelmű, hogy magát az internetet mennyire befolyásolja egy ilyen esemény.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Sangeetha Abdu Jyothi épp ezt az eshetőséget vette górcső alá, vagyis azt, hogy egy ilyen koronakidobódás milyen hatással lehet a tenger fenekén futó adatkábelekre. Mivel a világ országait ezek kötik össze, és az adatok is ezeken futnak keresztül, ha ezek megsérülnének, az teljes internetkiesést jelentene. És mivel az internet az életünk szerves részét képezi – a parkolástól a bankoláson át a navigációig –, így könnyű elképzelni, ez milyen káoszhoz vezetne.

A napkitörésesket során a Napból elektromágneses sugárzás indul útnak, ami nagyjából nyolc perc alatt éri el a Földet. Ezt azonban a bolygó ionoszférája és felső légköre blokkolja, így különösebb veszélyt nem jelent. Az ennél jóval erősebb CME-k azonban nemcsak elektromágneses sugárzást, de mágneses mezőt és a Nap anyagát is magukban foglalják. A probléma akkor kezdődik, ha ezek épp a Föld irányába haladnak.

A CME-k előfordulnak, de viszonylag ritkák. A 20. század legnagyobb ilyen vihara – 1921-ben – komoly károkat okozott a világon, és befolyásolta például a New York-i vasút működését – írja az IFLScience.

A tanulmány szerint egy erős CME esetén valószínűleg az Egyesült Államok járna a legrosszabbul, míg Európában és Ázsiában kisebb lenne a kár. A Google valószínűleg kisebb kiesésekkel vészelné át az eseményt, a Facebooknak azonban – amelynek adatközpontjai viszonylag közel vannak egymáshoz – jobban fájna a CME.

Sangeetha Abdu Jyothi szerint a problémát komolyan kell venni, egy ilyen esemény bekövetkezésének valószínűsége ugyanis évtizedenként 1,6-12 százalék lehet. Ez már kellően magas szám ahhoz, hogy felkészüljön rá az emberiség.

Az Új Hét írása