Nemzetközi fejlemények lehetnek Orbán újonnan kihirdetett EU-párti stratégiája mögött

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

Vannak olyan esetek, amikor nyomasztó kétségeim vannak más tekintélyes, sőt bölcs politikai kommentátorok következtetéseivel kapcsolatban. Nem mintha teljes egészében tévedtek volna, de nem nem érzem elegendőek egy adott politikai lépés magyarázatához. Mire gondolok? Tegnap, amikor áttekintettem Orbán Viktor kötcsei beszédének üzenetét, tudomásul vettem, hogy egyetértek Lakner Zoltánnal, egy politológussal, akit nagyra tartok, hogy Orbán hirtelen lelkesedésének az Európai Unió iránt valószínűleg az az oka, hogy abba akarja hagyni a dialógust az esetleges Huxitról, amit a magas szintű fideszes politikusok az utóbbi időben sűrűn emlegettek.  A választások a küszöbön vannak, és az Európai Unió a brüsszeli bürokraták elleni minden propaganda ellenére továbbra is rendkívül népszerű Magyarországon. Természetesen ez a lelkesedés elsősorban annak köszönhető, hogy a lakosság felismerte azokat a hatalmas pénzügyi előnyöket, amelyeket az ország az Európai Unió tagjaként élvez. Tehát ezen a ponton nincs vitám Laknerrel. Ennek ellenére nem tudtam nem arra gondolni, hogy ez csak a válasz része.

Kissé elégedetlen voltam azzal is, hogy Balázs Péter elutasította azt, hogy nemzetközi fejlemények lehetnének  az Orbán -kormány és az Európai Unió közötti kapcsolatokat érintő megváltozott stratégia lehetséges forrásai. Teljes mértékben egyetértek vele, hogy Orbán beszéde csak a szokásos „pávatánc” volt, és hogy Orbán „nem kevésbé gyűlöli ma az Európai Uniót, mint a múlt héten”. De nem vagyok biztos abban, hogy a változó németországi politikai színtér és azok a nehézségek, amelyekkel Lengyelország jelenleg szembesül, mert nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyja a jogállamiság feltételrendszerére vonatkozó uniós követelményeket, nincs hatással az Orbán által meghirdetett stratégiai fordulatra. Kezdeti kételyeimet megerősítette a tegnap este, miután befejeztem a blogbejegyzésemet. Olvastam egy rövid cikket, amely a ljubljanai és brüsszeli MTI -jelentés alapján készült: „EU -biztos: A jogállamiság késlelteti a magyar és lengyel helyreállítási alapok elfogadását”. A kérdéses biztos Valdis Dombrovskis, kereskedelmi biztos, az emberekért dolgozó gazdasággal foglalkozó biztosok csoportjának elnöke. Furcsa módon a cikk törzsében Magyarország alig került szóba; a biztos figyelmeztetése a lengyel esetre korlátozódott. És a napi.hu cikkén kívül a magyar média nem is figyelt Valdis Dombrovskis megjegyzéseinek lehetséges következményeire Magyarországot illetően. Ugyanez volt a helyzet a Reuters varsói és brüsszeli jelentésében is, amely bejelentette, hogy az Európai Bizottság eltökélt szándéka, hogy komoly nyomást gyakorol Lengyelországra, esetleg napi 100 000 eurós bírságot szab ki, amíg a bíróság végzésével elrendelt intézkedések nem valósulnak meg teljesen.  Az osztrák Kurier azonban cikkében Magyarországra hivatkozott. Valójában közvetlenül idézte Dombrovskit, aki azt mondta: „Természetesen azokat a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat is vizsgáljuk, amelyeket Magyarország esetében azonosítottak”.
Miután elolvastam ezeket a rövid jelentéseket, nem tudtam nem azon tűnődni, hogy az Orbán-kormány vajon előre tudott-e arról, hogy az Európai Bizottság kész előrehaladni a jogállamisággal kapcsolatos  kérdésekben, amelyekről még mindig vita folyik Budapest és az Európai Unió között . A tét tehát nemcsak az RRF -pénzek újabb halasztása lehet Magyarország számára. Komoly napi bírságok is várhatnak az Orbán-kormányra, hacsak nem változtat olyan kérdésekben, mint az erősen bírált „pedofíliatörvény”. Věra Jourová, az EU értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke ma reggel ezt tweetelte:  „Ma két döntést fogadunk el a bírák függetlenségével kapcsolatban Lengyelországban. Először is, az @EUCourtPress-től pénzügyi szankciókat kérünk Lengyelországgal szemben a fegyelmi kamara tevékenységéért, amely még mindig meghallgatásokat ütemez, és nem tartja be a bírósági végzést. Másodszor, kötelezettségszegési eljárást indítottunk, mert további részletekre van szükségünk a fegyelmi kamara reformjairól. ” A magyar kormánysajtó válasza a némaság volt, de a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójának, Tamara Judinak beszámolója meglepődést tükrözött ezen  fejlemények miatt. Augusztus utolsó heteiben azt állította, hogy úgy tűnt, hogy „a vitát sikerült megoldani”, de „annak ellenére, hogy az európai sajtóban megjelent egy lengyel-EU megbékélésről szóló jelentés, az Európai Bizottság mai közleménye azt mutatja, hogy Varsó nem tette meg a szükséges lépéseket, hogy végrehajtsa a bíróság döntését. ” Szokatlan megjegyzés a Magyar Nemzet oldalain. Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem kész odanyújtani a nyakát, és kiállni szövetségese mellett abban a kérdésben, amit a lengyel kormány „illegális agressziónak” nevez Lengyelország ellen.

Azt is gyanítom, hogy a változó németországi politikai színtér is aggodalomra ad okot a magyar miniszterelnöki hivatalban. Orbán végül is töltött egy kis időt  a beszédében a közelgő német választásokkal kapcsolatban, és jelezte, hogy a várható eredmények bizonyos alapvető változásokat fognak jelenteni az Európai Unió ügyeiben. Ezek a változások a miniszterelnök szerint azt jelentenék, hogy több pénzt költenek szociális kiadásokra és pénzügyi támogatásokra, ahelyett, hogy támogatnák a munkaalapú társadalomról alkotott eszményt. Mivel csak apró részei ismertek a beszéd tartalmának, nem tudjuk, hogy kifejtette-e egy olyan német koalíciós kormány lehetséges jövőjét, ahol a CDU helyett mondjuk a szociáldemokraták adják a következő kancellárt. Egy ilyen fejlemény súlyos csapást mérne Orbánra, akinek  egészen a közelmúltig meglehetősen barátságos viszonya volt Berlinnel, de kétlem, hogy Orbán megosztotta volna aggodalmait az ilyen fejleményekkel kapcsolatban Kötcse közönségével. Mindenkinek, akit érdekel a változó politikai táj Németországban és máshol Európában, azt javaslom, tekintse meg a Politico „Poll of Polls” című írását, amely nemcsak a jelenlegi németországi helyzetet mutatja, hanem a politikai pártok helyzetéről is beszámol. országonként egész Európában. Mindent összevetve azon töprengtem ezen a rengeteg lehetséges inditékon, amelyek mögött Orbán álságos döntése áll, miszerint hirtelen az Európai Unió leghűségesebb támogatója lett. Az az érzésem, hogy mind az összes megfontolás szerepet játszottak hirtelen, önkényes fordulatában.

2021. szeptember 7 

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Orbán Kötcsére érkezik